Almería vie arabien aikaan

Almería vie arabien aikaan

Arabimenneisyys, rosoisen kaunis arkkitehtuuri ja kauniit rantamaisemat muodostavat Almerían kaupungin viehätysvoiman.

ALMERIA_alcazaba_paisaje02
Alcazaba-linnoitukselta avautuu huikeat maisemat koko kaupungin yli.

Andalusian kaakkoiskulmassa sijaitsevan Almerían kaupungin helmi on ehdottomasti sen Alcazaba-linnoitus, joka vahtii ylväänä Välimerelle aukeavaa aavaa merta. Niin tuo yli tuhatvuotias linnoitus kuin moni muukin monumentti ja yksityiskohta kaupungissa kertoo arabimenneisyydestä.

Arabien noin vuonna 950 perustama Almería oli lukuisten muiden andalusialaiskaupunkien tapaan maurilainen aina 1500-luvun vaihteeseen saakka, jolloin Katoliset kuninkaat Isabella ja Ferdinand valloittivat sen osaksi valtakuntaansa, josta nykyinen Espanja lopulta muodostui.

Tutustuminen ikivanhaan ja paljon historiaa katujensa uumeniin kätkevään Almeríaan kannattaa aloittaa Plaza de la Constitución -aukiolta eli Plaza Viejalta. Vanhaa kaupungintalon rakennusta restauroidaan parhaillaan, mutta turisteille tärkein paikka onkin sen vieressä seisova turistitoimisto (Oficina de turismo). Sieltä kannattaa hakea kartat, esitteet ja vinkit kaupunkikierrosta varten.

ALMERIA_katu01
Kaupungin vanhin osa, arabien rakentama La Medina, on täynnä värikkäitä pikkutaloja.

Arabimenneisyyttä etsimässä

Myös tuolla kaupungin vanhimmalla aukiolla on arabiaikaiset juuret. Samalla paikalla toimi jo arabien aikana kaupungin tärkein zoco eli kauppapaikka. Aukion lähikaduilta voi löytää edelleen paljon merkkejä lähes tuhansien vuosien takaa. Jos kulkee suoraa Calle de las Tiendas -katua pitkin ja kääntyy Calle Tenor Iribarne -kadulle, päätyy arabien rakennuttamille Aljibes árabes de Jayrán -vesisäiliöille, joihin on maksuton sisäänpääsy. Pieni maanalainen museo on auki talvikautena tiistaista sunnuntaihin kello 10–13, sekä perjantai- ja lauantai-iltaisin kello 17–20.

Arabitunnelmiin pääsee konkreettisesti sukeltamaan myös Calle Perea -kadulla sijaitsevassa Baños árabes Almeraya -kylpylässä. Lisätietoja saa verkosta osoitteesta almeraya.info.

ALMERIA_bano-arabe02
Arabialaiseen tunnelmaan pääsee Almeraya-kylpylässä.

Kaupungin perinteikkäät arabikorttelit seisovat kuitenkin Plaza de la Constitución -aukion länsipuolella. La Medina -alueen tunnuspiirre ovat hyvin kapeat kadut ja värikkäät pikkutalot. Pääkadun Calle Almedianan poikkikadulla, Calle Molino Cepero -kadulla sijaitsee muun muassa arabitunnelmainen teehuone-ravintola Tetería Almedina. Kaupunginosassa sijaitsi myös vanha päämoskeija, jonka paikalla voi nyt nähdä Iglesia de San Juan -kirkon.

Alcazaba lumoaa historiallaan ja maisemillaan

La Medina -kaupunginosassa sijaitsee myös Alcazaba-linnoituksen portti. Sisään arabilinnoitukseen pääsee nousemaan Calle Almanzor -kadulta. Sisäänpääsy Alhambra-linnan jälkeen Espanjan toiseksi suurimpaan arabilinnoitukseen on maksuton.

ALMERIA_alcazaba_02
Alcazaba-linnoitukselle noustaan Calle Almanzor -kadulta.

Alcazaba on auki talvikaudella tiistaista lauantaihin kello 9–18.30, ja sunnuntaisin ja pyhinä kello 9–15.30. Maanantaisin linnan portit pysyvät kiinni.

Alcazaban kolme osaa esittelevät eri aikakausia, joita 900-luvulla perustettu, mutta vuosisatojen kuluessa muokattu ja laajennettu linnoitus on kokenut. Kahdessa ensimmäisessä osassa puutarhojen kauneus hivelee silmiä ja arkeologiset kaivaukset kertovat tarinaa arabiasutuksesta, mutta linnoituksen viimeinen osa, katolisten kuninkaiden 1500-luvulla rakennuttama linna kolmine torneineen on säilynyt parhaiten.

Osa linnan lumosta syntyy sen monilta näköalapaikoilta avautuvista maisemista. Linnaa ympäröi myös upeana vuoren päällä kiemurteleva muuri, joka johtaa aina pienen laakson toisella puolella sijaitsevalle Cerro de San Cristóbal -vuorelle. Sen laella seisoo joka puolelta kaupunkia näkyvä Sagrado Corazón de Jesús -patsas.

ALMERIA_41
Sagrado Corazón de Jesús -patsaalle kävely kannattaa.

Patsaan juurella on näköalatasanne, jolle kiipeävät saavat nauttia huimista maisemista, joita hallitsevat niin meri, satama, linna kuin rosoinen kaupunkimaisemakin. Auto on paras väline, jos haluaa kivuta kiemurtelevaa tietä ylös vuorelle.

Elokuvien arabikaupunki

Almerían lumon on huomannut myös filmiteollisuus. Sen lisäksi, että Almerían maakunnassa, Tabernasin aavikolla on kuvattu ja kuvataan parhaillaan monia niin eurooppalaisia kuin yhdysvaltalaisia huippu elokuva- ja tv-tuotantoja, on Almerían kaupunkikin monen elokuvan näyttämö. Juuri sen arabivaikutteiden takia se on toiminut monissa elokuvissa Kairoon, Tangeriin tai Beirutiin sijoittuvien kohtauksien kuvauspaikkana.

Elokuvafriikki ei voi jättää väliin turismodealmeria.org-sivulta ladattavaa reittikarttaa, joka opastaa Almerían keskustassa kuvattujen elokuvien kuvauspaikoille. Kaupungin kaduille on myös pystytetty informaatiokylttejä, joista yksi johtaa esimerkiksi Escuela de Bellas Artes -rakennuksen upealle patiolle, jossa taltioitiin yksi Steven Spielbergin Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvan kohtauksista.

Elokuvaharrastajan kannattaa tutustua myös Casa del Cine -keskukseen. Osoitteessa Camino Romero 1 sijaitseva museo on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10–13, jonka lisäksi perjantaisin ja lauantaisin se avaa ovet myös kello 17–20. Pääsylippu maksaa kolme euroa.

ALMERIA_03
Kaupunki sai marraskuussa uuden turistinähtävyyden, kun sen Avenida Federico García Lorca -kadun päähän pystytettiin ”I love Almería” -kyltti. Sydämen paikalla tosin seisoo alueen maanviljelystä kunnioittava symboli, tomaatti. Almería on Espanjan suurin tomaatintuottaja.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart