Espanja levittäytyy myös Afrikan mantereelle

Espanja levittäytyy myös Afrikan mantereelle

Afrikan puoleinen Melilla on sekä historiallinen kulttuurikaupunki että paperittomien siirtolaisten portti Eurooppaan.

Melilla satama

Raja-aita, paperittomat maahanpyrkijät, poliisi ja terrorismi. Ne sanat ponnahtavat esiin, jos Melilla mainitaan suomalaisessa mediassa. Melilla on tosiaan tuhansien pakolaisten rajanylityspaikka, ”Euroopan portti”, sekä espanjalaisten sotilasjoukkojen tukikohta, mutta toisaalta se on myös kiinnostava kulttuurien kohtauspaikka ja monipuolinen historiallinen kaupunki.

Harva härmäläinen osaa osoittaa kartalta, missä tuo piskuinen 13 neliökilometrin kokoinen – eli kymmeniä kertoja Helsinkiä pienempi – Espanjaan kuuluva erillisalue sijaitsee. Melillan autonominen kaupunki löytyy Pohjois-Afrikasta, keskeltä Marokkoa. Algeriaan matkaa on alle sata kilometriä.

Melilla linnoitus
Melilla on autonominen Espanjan kaupunki Afrikan puolella.

Välimeren rannalla sijaitseva Melilla on kuulunut Espanjalle vuodesta 1497 asti, vaikka Marokko on ihan lähihistoriaan saakka pyrkinyt saamaan aluetta hallintaansa. Nykyinen, tarkoin valvottu ja yli kuuteen metriin kohoava aita on erottanut kaupungin Marokosta vuodesta 1998 lähtien, mutta kulttuurivaikutteita tai Eurooppaan pyrkiviä paperittomia siirtolaisia sen läpi kyllä tihkuu.

Erilaiset ristiriidat ja ongelmat ovat osa niin Melillan historiaa kuin nykypäivääkin. Silti tunnelma kaupungin keskustassa, joka muistuttaa minkä tahansa keskisuuren espanjalaiskaupungin keskustaa, on rauhallinen ja seesteinen.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Lue kiinnostava reportaasi Melillasta marraskuun 2017 Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart