Gibraltar – pikku-Britannia kivenlohkareella

Gibraltar – pikku-Britannia kivenlohkareella

Espanjan piskuinen naapuri Gibraltar kiinnostaa matkailijoita etenkin huikeiden maisemien, apinoidensa sekä erikoisen historiansa vuoksi.


Gibraltarin apinayhteisö on uniikki Euroopassa.

Pyreneiden niemimaan etelärannikon pienellä niemimaalla seisoo harvinaisen paljon kiinnostusta ja polemiikkia aiheuttava kivenmöhkäle.

Syitä siihen, miksi noin yhdeksän miljoonaa ihmistä ylittää Espanjan ja Gibraltarin välisen maarajan vuosittain, on lukuisia. Yleisempiin kuuluu The Rockin, espanjaksi Peñónin eli Gibraltarinvuoren huikeat maisemat, siellä puolivillinä elävä Euroopan ainoa apinayhteisö, verovapaat tuotteet sekä paikan erikoinen historia.

Osalle syy rajanylitykseen on arkipäiväisempi, sillä tuhannet ihmiset käyvät Espanjan puoleisesta rajakaupungista, La Línea de la Concepciónista päivittäin töissä Gibraltarilla. Rajan ylitys käykin – ainakin ennen brexitiä – EU-kansalaisilta nopealla passinheilautuksella, jos ylittää rajan jalan. Autolla rajatarkastusjonossa voi joutua seisomaan pidempään.

Gibraltarille saavuttaessa tulija huomaa seisovansa keskellä kiitorataa.

Gibraltarille saavuttaessa tulija huomaa seisovansa keskellä kiitorataa, joka lävistää niemimaan poikittaissuunnassa. Tie keskustaan kulkee Gibraltarin lentokentän läpi.

ian saavutaan toimistotalojen keskittymään, jonka länsipuolella sijaitsee hotelli- ja viihdekeskus. Ocean Villagen satama-alueella kelluu myös suomalaisen Sunborn-ketjun laivahotelli kasinoineen.

Jos vierailija ei ole tähän mennessä huomannut olevansa Espanjan sijasta Iso-Britannian alueella, tulee se selväksi parin punnan oluttuoppeja mainostavista kylteistä ja sisäänheittäjien soljuvasta brittiaksentista. Läheisellä Grand Casemates Square -aukiolla mielikuvalle antaa sinetin myös perinteinen punainen puhelinkioski.


Keskustassa voi tehdä verovapaita ostoksia.

Verovapaata shoppailua

Samalta aukiolta alkava Main Street on tärkein ostoskatu. Sieltä moni turisti nappaa mukaansa niin verovapaat pullonsa, savukkeensa kuin elektroniikkansa. Löytyy pääkadulta vaate- ja matkamuistoputiikkejakin.

Jos on matkalla Gibraltarinvuorelle, on suunta oikea. Cable Carin eli köysihissin ala-asemalle löytää jatkamalla pääkadun päästä portin alta Red Stands Roadille.

Köysihissi on ehdottomasti helpoin ja kuuden minuutin matka-ajallaan nopein tapa nousta ylös yli 400 metriä korkealle kalliolle. Menopaluun hinta on noin 15 puntaa, ja sen voi maksaa myös euroilla, kuten monessa paikassa Gibraltarilla.

Köysihissi on ehdottomasti helpoin ja nopein tapa nousta huipulle.

Jos haluaa nähdä muutakin kuin yläaseman maisematasanteen ja ravintolan, on ostettava myös pääsylippu luonnonpuistoalueelle. Pääsylipun kanssa kahden suuntaiset köysiratamatkat kustantavat noin 25 puntaa.

Jottei monen matkan päätarkoitus – The Rockin valloittaminen, apinat ja huikeat maisemat – jää kokematta, kannattaa selvittää eri tavat nousta ylös. Hurjaa vauhtia ylös vuorelle kiitävät korit ovat niin suosittuja, että jonot ovat usein päätähuimaavia. Jonojen ohittamiseen oikeuttavat liput onkin suositeltavaa ostaa etukäteen verkkosivulta www.gibraltarinfo.gi.

Tuulisella säällä yläilmojen puuskat saattavat yltyä niin koviksi, että köysihissi pysäytetään turvallisuussyistä. Tuolloin jo yläasemalla olevat kuljetetaan alas minibusseilla.

Ylös ja alas pääsee myös kävellen tai matkanjärjestäjien autojen kyydissä kiemurtelevia serpentiiniteitä pitkin.


The Rock työntyy uhmakkaasti Välimerelle. Sen huippu on yli 400 metrissä.

Kolmen maan maisemia apinoiden seurassa

412 metrin korkeudessa sijaitsevalla yläasemalla riittää vilinää. Näköalatasanteilla kiertelevät sekä turistit että magotit, Euroopan ainoat luonnonvaraisena elävät apinat. Magotit ovat villieläimiä, joita ei saa sakon uhalla syöttää tai koskea. Ne purevat.

Apinat ovat villieläimiä, joita ei saa sakon uhalla syöttää tai koskea.

Varoituskylttejä kannattaa noudattaa, sillä apinat hyppivät todistetusti liikainnokkaiden matkailijoiden niskaan tai laukussa olevien eväiden kimppuun.

Tutkimuksista huolimatta apinoiden saapumisajankohtaa Gibraltarille ei ole voitu selvittää. Niiden perimä on todettu sekoitukseksi algerialaista ja marokkolaista apinayhteisöä, mutta ei tiedetä, milloin yhdyskunta on muodostunut. Yhden teorian mukaan ne on tuotu Afrikasta arabivallan aikana, toisen mukaan ne olisivat saapuneet ennen Afrikan ja Euroopan mantereiden erottumista miljoonia vuosia sitten.

Legendan mukaan Gibraltar pysyy Iso-Britannialla niin kauan kuin apinat pysyvät siellä. Kun magottien kanta tippui toisen maailman sodan aikana alle kymmeneen, Winston Churchill käski tuoda niitä lisää Marokosta. Nykyään heilahteleva kanta on Gibraltarin hallituksen verkkosivun mukaan noin 160.

Magotit makoilevat, rapsuttavat toisiaan ja hyppivät kallioilla myös tiellä matkalla kohti lasista Skywalk-näköalatasannetta. Niin Skywalkilta kuin O’Hara’s Battery -vartiopaikalta aukeaa huikea näkymä. 426 metrissä sijaitseva O’Hara’s Battery on Gibraltarinvuoren korkein kohta. Samalta seisomalta voi ihailla näkymiä kolmeen maahan, kahdelle mantereelle ja kahdelle merelle.

Nature Reserve -puiston alueella voi vierailla myös Saint Michael´s Cave -tippukiviluolassa ja Unescon maailmanperintölistalta löytyvissä Gorham’s Caven luolissa, joissa neandertalinihmiset elivät jo 120 000 vuotta sitten. Vuorella on mahdollista myös patikoida jyrkillä Mediterranen Steps -portailla tai tutustua espanjalaisten ja brittien valtaa edeltävään aikaan arabilinnassa.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart