Maailman kauneimpien maisemien Montefrío

Maailman kauneimpien maisemien Montefrío

Oliiveista elävän Montefríon (Granada) maisemat on valittu maailman kymmenen kauneimman joukkoon.

Montefrio01
Mirador del Paseo -näköalatasanne sijaitsee kylän ulkopuolella, A-355-maantien varrella. Sieltä avautuvat kuuluisat National Geographic -lehden ylistämät maisemat.

Valkoisena levittyvä talomeri, muutama taivasta kohden kurkotteleva kirkon torni sekä kylää vuorenlaelta vartioiva linnoitus. Montefrío kuulostaa hyvin tavalliselta arabiaikana perustetulta andalusialaiskylältä.

Granadan maaseudulla sijaitseva kylä viettikin hiljaiseloa kumpuilevien oliivipeltojen keskellä, kunnes sen turismiluvut yhtäkkiä pompsahtivat vuoden 2015 lopulla. Ne sai nousuun National Geographic -lehti, joka valitsi Montfríon kymmenen maailman kauneimmat maisemat omaavan kylän joukkoon.

Marraskuussa 2015 kaupunginjohtaja Remedios Gámez kertoi El Mundo -lehdelle turismin kasvaneen hetkellisesti jopa 20-kertaiseksi.

“Turismin kasvoi hetkellisesti
jopa 20-kertaiseksi.”

Kuluneen vuoden aikana kymmenet muutkin espanjalaismediat ovat lähettäneet toimittajiaan tutustumaan tuohon kauneudestaan ylistettyyn kylään. Vaikka Montefríon nimen vilkkuminen niin tv-uutisissa kuin lehdissä on tuonut kylään aiempaa enemmän turisteja – sekä turistijunan ja muutamia uusia ravintoloita –, vallitsee sen kaduilla edelleen rauhallisen verkkainen maalaiskaupungin tunnelma. Montefríoon saapuvat turistivirrat ovat edelleen pieniä puroja esimerkiksi reilun sadan kilometrin päässä sijaitsevaan Aurinkorannikkoon verrattuna.

Historian havinaa

Montefríon kylän historia kantaa tuhansien vuosien taakse. Kylän ulkopuolelta, tarkalleen ottaen Peñas de los Gitanos -alueelta on nimittäin löydetty satoja esihistoriallisia hautoja, joista osan arvioidaan rakennetun jopa viisi tuhatta vuotta sitten. Lisäksi arkeologiset löydöt kertovat, että vuosisatojen ja -tuhansien vieriessä aluetta ovat asuttaneet myös roomalaiset, visigootit ja arabitkin.

Maurien eli arabivallan aikana Montefrío oli osa tärkeää linnoitusketjua, joka muodosti myös Granadan kuningaskunnan viimeisimmän rajan nazarí-dynastian aikana. Sen sortuminen 1400-luvun lopulla merkitsi myös koko Al-Andalusin muslimiajan loppua Pyreneiden niemimaalla.

“Arabivallan aikana Montefrío oli
osa tärkeää linnoitusketjua.”

Arabimenneisyyden jäljet näkyvät Montefríossa selvästi vielä tänäkin päivänä, vaikka kylä levisi tasaiselle maalle, laaksoon vasta kristittyjen kuninkaiden valloituksen jälkeen.

Myöhemmin, 1700-luvulla Montefríoon nousivat kylän siluettia hallitsevat Iglesia de San Antonio ja Iglesia de la Encarnación -kirkot. Jälkimmäinen on yksi Espanjan suurimmista uusklassisista kirkoista, jonka erikoisuus on halkaisijaltaan 30-metrinen kupoli.

Montefrio02
Maisemaa hallitsee Iglesia de la Encarnación -kirkon suuri kupoli. Kupoli on halkaisijaltaan yli 30 metriä.

Iglesia de la Encarnación -kirkko sijaitsee kylän pääaukiolla Plaza de Españalla, jonka laidalla seisoo myös kaupungintalo. Aukio onkin ensimmäinen paikka, jonne kylään saapuvan kannattaa suunnistaa, sillä kaupungintalon yhteydessä on myös turistitoimisto, josta saa paljon hyödyllistä tietoa.

Samalta aukiolta lähtevät myös ylös kallioisen kukkulan harjalle vievät tiet, niin leveämpi autotie kuin hyväjalkaisille sopiva, pikkuruisia kujia ja portaikkoja pitkin puikkelehtiva kävelytie. Ylhäälle kipuaminen on vaivan arvoista, jos ei sitten vanhan Iglesia de la Villa -kirkon ja arabilinnoituksen raunioiden takia, niin vähintäänkin sieltä aukeavien maisemien vuoksi.

Oliivi on elämän keskipiste

Vaikka reilun kuuden tuhannen asukkaan Montefríossa on paljon vanhoja monumentteja, se ei silti ole vain historiastaan elävä ”ulkoilmamuseo”, sillä viimeisen vuoden aikana kasvanut turismi on antanut kylälle piristysruiskeen.

Montefríon elämä on tosin maalaiskylälle tyypillisesti päivärytmeihin tiukasti sidottua. Tiettyyn aikaan päivästä kylän raitit ammottavat tyhjyyttään. Kun valkokalkituille andalusialaistaloille tyypilliset pienet ikkunatkin on tilkitty niin tiukasti kiinni, ettei talojen sisältä näy vilaustakaan tai kuulu pihaustakaan, voi vierailija luulla tulleensa autiokylään.

Aamupäivisin ja siestan jälkeen kylässä on kuitenkin elämää. Erityisesti Plaza de España -aukiolle ja Avenida de la Paz -kadun varrelle keskittyvät ravintolat ja kahvilat levittävät terassinsa kaduille ja kutsuvat niin kyläläisiä kuin vierailijoita istahtamaan pöytiin nauttimaan antimista.

Paikallista ruokakulttuuria esittelee myös Centro Gastronómico Convento de San Antonio -keskus, joka tosin on auki vain erilaisten tapahtumien ja markkinoiden aikaan.

Montefrío elää oliivista, mikä käy selväksi kylää ympäröivistä, silmänkantamattomiin jatkuvista oliiviviljelmistä kuin myös kylän sisääntuloväylän varsille pystytetyissä kylteistä, jotka toivottavat tervetulleiksi ”Oliivikylään”. Ruokakulttuurista kiinnostuneiden kannattaakin vierailla Calle Cantaor Manuel Avila -kadulla sijaitsevassa paikallisessa oliivi­museossa (Centro de Interpretación Museo del Olivo).

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart