Olé-lehti 2/1996

Olé-lehti 2/1996

Olé-lehti 2/1996

Kuka on José María Aznar?

Espanjan uusi pääministeri on rauhallinen johtaja.

Hotellin kosteus ei lannistanut

Aimo N.K. Viitala vannoi ensimmäisen Espanjankäyntinsä olleen myös viimeinen.

Espanjassa on tuhansia sienilajeja

Suomen soilla samoaja viihtyy Espanjankin sienimetsillä.

Pääkirjoitus: Uusi asetelma

Maaliskuun 3. päivän parlamenttivaalit merkitsivät vallanvaihtoa Espanjassa. PSOE siirtyy oppositioon 13 vuoden halliskauden jälkeen ja maata johtaa jatkossa keskustaoikeistolainen PP – kuinka pitkään, sitä on mahdotonta toistaiseksi arvioida.

Varsinaisen suurtappion vaaleissa kokivat vaaliennusteita tekevät tutkimuslaitokset. Niiden tekemät mielipidetiedustelut vaalien alla antoivat ymmärtää, että PSOE kärsii murskatappion ja PP saa jopa ehdottoman enemmistön parlamenttiin. Olé-lehti muuten oli yksi niistä harvoista tiedotusvälineistä Espanjassa, joka etukäteen arvioi lopullisen vaalituloksen suunnilleen oikein. PP ylti suurimman puolueen asemaan, mutta ero kilpailevaan sosialistipuolueeseen jäi vain reilun prosenttiyksikön suuruiseksi. Vallasta käytiin lopulta tiukka taistelu (Olé 1/96), vaikka gallupit lupailivat toisenlaista tulosta.

Vaalien jälkeinen perusasetelma on hallituksen muodostajalle José María Aznarille melko vaikea. Saadakseen kokoon riittävän enemmistön hallituksensa taakse parlamentissa, hänen on saatava tukea maakunnallisilta puolueilta. Aznarin on saatava aikaan neuvottelutulos, joka tyydyttää sekä mahdollisimman laajaan autonomiaan pyrkiviä maakuntapuolueita että Espanjan yhtenäisyyttä kannattavaa PP:n perusäänestäjäkuntaa. Yhtälö näyttää vaikealta, mutta toisaalta politiikassa kaikki on mahdollista ja politiikka on mahdollisen taidetta.

Vaalien jälkeisessä julkisessa keskustelussa on arvuuteltu hallitusneuvottelujen lopputulosta ja väläytelty jo uusien vaalien järjestämistäkin, kun neuvottelut ovat edistyneet verkkaisesti. Niistä tuskin kuitenkaan löytyisi ratkaisua. Tosiasiassa Espanjan politiikassa on tultu tilanteeseen, joka on ollut tosiasia jo pitkään valtaosassa Länsi-Euroopan maista: yhden puolueen kannatus ei riitä enemmistöhallituksen muodostamiseen, vaan siihen tarvitaan liittolaisia ja yhteistyökumppaneita, jotka voivat vaihtua kulloinkin tilanteen mukaan. Espanjan demokratia on siten siirtynyt uuteen vaiheeseen, jossa ratkaisevat puolueiden ja niiden johtajien yhteistyökyky ja neuvottelutaito demagogian jäädessä vähemmälle. Todennäköisintä onkin, että PP omaksuu pragmaattisen toimintalinjan ja kokoaa hallituksen, joka nojaa ainakin CiU:n ja mahdollisesti myös Baskimaan PNV:n ja kanarialaisen CC:n tukeen.

Uusi ‘yhteiskuntasopimus’ merkitseekin paitsi Espanjan maakuntaitsehallintojärjestelmän vahvistumista myös muutosta koko Espanjan poliittiseen elämään. Vaikka uusi asetelma vaikeuttaakin hallitusten muodostamista, poliittiselle järjestelmälle se tekee hyvää. Vaikka kompromisseilla on joidenkin korvissa epäilyttävä kaiku, niiden tekeminen, tai itse asiassa niiden saavuttaminen, on moniarvoisessa yhteiskunnassa demokraattisen järjestelmän toimivuuden kannalta välttämätöntä. Ja, jos hyvin käy, viime vuosia espanjalaista sisäpolitiikkaa hallinnut tulehtunut ilmapiiri tulee muuttumaan parempaan suuntaan; rakentava keskusteluilmapiiri voittaa.

Uudella hallituksella on edessään kova työsarka. Vaikka taloustilanne on melko hyvä, edessä on mittavia haasteita. Espanjan pitäisi toteuttaa rajunlainen talouskuuri, jotta se hyväksyttäisiin mukaan EMU:n kolmanteen vaiheeseen yhdessä EU-maiden eturivin maiden kanssa. Samalla olisi saatava aikaan ratkaisuja, jotka alentaisivat Euroopan korkeimpia työttömyyslukuja. Aznarin asemaa vaikeuttaa vahva oppositio, jonka johdossa on ex-pääministeri González. Aznar tietää, että epäonnistuessaan hänen pääministeriytensä jäisi perin lyhytaikaiseksi ja uutta mahdollisuutta ei ehkä enää annettaisi.

Arto Ryynänen

Sisällysluettelo

8 AJASTIN
9 Kuin kotka yläilmoissa, suomalainen teräsmies liitolentäjänä
14 Aznar, vaalivoittaja
15 PP, Espanjan suurin
19 Verotus: Residenttien veroihin ei suuria muutoksia
21 Perintö ja perintövero Espanjassa
22 Espanjalaishotellin kosteus ei lannistanut
25 Ravintolan perustaminen: Kaikki lopulta järjestyy, mutta etsiminen ei ole yksinkertaista
26 Laulava lakimies, oopperalaulaja Matti Tuloisela viihtyy Nerjassa
28 Espanjassa on tuhansia sienilajeja, kertoo Aurinkorannikolla useira vuosia asunut Marja Leino harrastuksestaan
30 Merenkaste ja pyhiinvaeltaja: Makuja, tuoksuja ja elinvoimaa rosmariinista
33 Silmäkirurgiaa Parque San Antoniossa
39 OléNet käynnistynyt
41 Golf Olé: Aurinkorannikon kevään Olé-parikisa pelattiin 4.3.
45 Autopörssi: Keskustelua kattonopeuksista
46 Hannu-papin porinoita
48 Asuntopörssi, Fernando Alvarez: “Suomalaiset valitsevat asuntonsa huolellisesti.”

Olé PLUS

1 Enson tytäryhtiö sotkeutunut lahjusskandaaliin Espanjassa
2 Espanjan TV eloisa
4 Suomalaismies sai yli neljän vuoden tuomion
8 Alkoholituotteiden hintojen välillä edelleen suuret erot
9 Juomalasin koko ei ole muuttunut
9 Ellun pipanat
10 Costa Blanca: San Javier, Espanjan suurin kaupunki?
11 Costa del Sol: Torremolinosin suomalaisyhdistyksen uudet toimitilat vihittiin, Marbellan kaupunginjohtaja käytti nyrkkejään, Suomalaiskoulu sai valtionapua
12 Suomalaissukuisen Evan paljon kokenut sulhanen: “Avioliitto on välttämätön paha, joka joskus on välttämätön”.

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart