Olé-lehti 2/2005

Olé-lehti 2/2005

Olé-lehti 2/2005

Auton katsastaminen Espanjassa

Testasimme kahden auton ja katsastusmiehen kanssa, mitä eroja autoista löytyy.

Kandolinit löysivät Nerjan

Tuottaja-ohjaaja on asettunut vaimoineen vilkkaimpien keskusten ulkopuolelle.

Kuolema ulkomailla

Kuolema on tullut tiedotusvälineiden kautta lähelle meitä kaikkia.

Pääkirjoitus: Myös ulkomaalaisille

Lukiessani taannoin Hesarin sunnuntainumeroa päädyin asuntosivuille. Rupesin tutkimaan niitä aluksi hieman syrjäsilmällä, vertaillen etupäässä hintoja täkäläisiin asuntohintoihin, kunnes törmäsin erääseen vuokrailmoitukseen. Hieraisin silmiäni ja luin uudelleen. Aivan! Olin lukenut oikein! “Annetaan vuokralle asunto… myös ulkomaalaisille.”

En ole vielä osannut päättää, pitäisikö minun ilahtua vai ei. Joku siis hyväksyy ulkomaalaisen asumaan asuntoonsa. Eihän se huono asia voi olla. Vai voiko?

Jos aiheesta on erikseen mainittava, niin kyllä mielestäni asita ovat väärällä tolalla. Se nimittäin tarkoittanee, että muihin ilmoitettuihin asuntoihin ei hyväksytä ulkomaalaisia asumaan. Eikö? Tai ainakin, että ei ole mikään itsestäänselvyys, että joku vuokraa asuntonsa ulkomaalaiselle.

Rotusyrjintää ja ennakkoluuloja esiintyy maailmassa edelleen, jopa yhdentyvässä Euroopassammekin. Espanjassa äänestetään 20.2. joko EU:n perustuslain puolesta tai sitä vastaan. Jos perustuslaki tulee voimaan, se on toivottavasti yhdistävä tekijä eri maiden – ainakin edes EU-maiden – välillä. Jos meillä on yhteinen perustuslaki, niin toivottavasti kaikki koemme sen niin tärkeänä asiana, että ennakkoluulot karisisivat ja meistä kaikista tulisi suvaitsevampia ihmisiä. Kannattaa aloittaa perustuslakiin tutustumalla ja ottamalla se positiivisesti vastaan. Se ei suinkaan vie jo olemassa olevia oikeuksia, vaan täydentää niitä sekä antaa sellaisia yleismääräyksiä, jotka ovat kaikkien eduksi. Perustuslakiehdotuksessa todetaan mm. että naiset eivät saa olla huonommin palkattuja kuin miehet (viimeisimmän tutkimuksen mukaan yli 34% espanjalaisista naisista ansaitsee vähemmän palkkaa kuin miehet samasta työstä).

Uudesta perustuslaista äänestäminen Espanjassa ei suinkaan tarkoita, että jos kansa on perustuslakia vastaan, Espanjan hallitus ei sitä hyväksy. Se on vain mielipidekysely muiden joukossa. Mikäli kaikki maat sen hyväksyvät, perustuslaki astuu voimaan 1. marraskuuta 2006. Missään ei ole kerrottu, miten käy, mikäli joku maa sen evää. Tarkoittaako se entistä yhdentyvämpää maailmaa?

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus: “Myös ulkomaalaisille”
8 Siirtotyöläisten Espanja
9 Ajastimessa mm. Valtio ja kirkko tukkanuottasilla, Espanjalaiset äänestävät EU:n perustuslaista, Ironiaa Suomea kohtaan, Espanjan kuningaspari Marokossa, Pakkanen paukkuu ja kuivuus huolettaa, Valokuvia Suomesta ja suomalaisista, Aurinkorannikon koululle ei lukiolupaa
18 Kenen verkkoon kannattaa tarttua
22 On lottovoitto omistaa kaksi asuntoa Espanjassa
26 Lukijan kysymys
28 Sähköpyörä – tulevaisuuden urbaani legenda
31 Auton katsastaminen Espanjassa
34 Alfonso Arias, Olé-lehden ilmoittaja 20 vuotta
36 Kandolinit löysivät Nerjan
38 Yritysuutisia
40 Sakari Kuosmasen Kanarian herkut
43 Sinistä ja valkoista kalaa
44 Hablamos español, puhutaan espanjaa
48 Jaume, Roger ja suomen salat
49 Senioriasumista Aurinkorannikolla
51 Asuntopörssi
64 Kuolema ulkomailla
68 Uudet tutkimustulokset lupaavat parempaa vanhuutta
70 Muistikoulun penkillä muistellaan ja visaillaan
72 José Maria on tuhannen potan mies
75 Kysy eläinlääkäriltä
76 Kultainen Almería
81 Palveluhakemisto
86 Lasillinen kahvia, por favor!
90 Golfmiehet konsertoivat, Fredi ja Olli Ahvenlahti
91 Bluesia ja golfia hyöhyaallon uhrien hyväksi
92 Teneriffan pelimannit
93 Kaste – mitä se on?
94 Club Olé
96 Kuukauden kirja, Ellun pipanat
98 Ristikko

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart