Olé-lehti 2/2011

Olé-lehti 2/2011

Olé-lehti 2/2011

Ensiyrittäjyyteen uudessa maassa

Tuttu ja turvallinen elämä Suomessa ei riittänyt Virpi “Nuppu” Mälköselle.

Kanaria antautuu karnevaalihuumalle

Teneriffan Santa Cruz de Tenerifen karnevaalit ovat maailman toiseksi tunnetuimmat.

Keliaakikkokin nauttii Espanjasta

Sivulla 64 selviää, miten ravintolassakin saa pöytään sopivan annoksen.

Pääkirjoitus: Keinot vähissä?

Espanjan hallitus on ilmoittanut päättäneensä lennonjohtajien lakon vuoksi aloittamansa poikkeustilan. Espanjan lentokentät toimivat siis jälleen Aenan johdolla, eikä armeija enää valvo lennonjohtajien työntekoa.

Poikkeustilaa, joka oli maan demokraattisen historian ensimmäinen, kesti 42 päivää. Monen mielestä tilanteen olisi voinut hoitaa paremminkin – esimerkiksi neuvottelemalla lennonjohtajien kanssa silloin, kun näin olisi pittänyt tehdä. Sen sijaan toimittiin diktaattorityyliin: lennonjohtajille ilmoitettiin uudet työehdot ilman neuvotteluita, joita he olivat odottaneet keväästä saakka. Kaiken kukkuraksi tämä tehtiin samana päivänä, jolloin Espanjan pisin viikonloppuloma alkoi. Lopputulos oli katastrofi, josta monet matkailusta elantonsa saavat eivät ole toipuneet vieläkään.

Hallitus julisti poikkeustilan paniikissa, koska ei ilmeisesti tiennyt, mitä muutakaan tehdä. Poikkeustilaa ei julistettu Espanjassa edes vuoden 1981 vallankaappausyrityksen aikana.

Espanjan hallitus on useampaan otteeseen luvannut kouluttaa sotilaslennonjohtajia siviililennonjohtajiksi varmuuden vuoksi, mutta ainakaan tähän mennessä mitään konkreettista ei ole asian tiimoilta tehty. Tuntuukin vaikealta uskoa, että tästä löytyisi ratkaisua maahan, jonka lentoliikenteen vilkkaus on huipputasoa.

Vaikka puolustusministeri Carme Chacónin lupaamat sata sotilaslennonjohtajaa todella koulutettaisiin, kuinka nopeasti heidän taitonsa ruostuvat, jos heitä ei tarvitakaan? Ja kuinka suuri on mahdollisuus, että tehtävään koulutettu lennonjohtaja, jolta kuitenkin puuttuu käytännön kokemus, tekee virheen työssään, jos siihen joskus joutuu?

Kuten Jyrki Palo sivulla 8 kirjoittaa, Espanjan hallituksella ovat keinot vähissä ja suosio lopussa. Zapatero on ilmeisesti tullut tiensä päähän. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja. Kevät on Espanjassakin vaaliaikaa – kunnallis- ja itsehallintovaalit pidetään maassa 22. toukokuuta. Toisin kuin ensi vuoden parlamenttivaaleissa, näissä me suomalaisetkin saamme äänestää. Uurnille siis!

Muutosta maahan odotellessani lainaan Rantapallo.fi-nettilehden päätoimittajan Riikka Krennin sanoja, kun selvisi, että Espanja nousi selväksi ykkösmaaksi Rantapallon ja 15/30 Researchin Matka 2011 -messuilla julkistetussa matkailubränditutkimuksessa. “Suomalaisen silmissä Espanjassa paistaa aina aurinko”, hän sanoi. Olkoon niin!

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus: Keinot vähissä?
7 Ajassa mukana aiheita mm.: Ravintoloitsijat reagoivat uuteen tupakkalakiin, Suomi loisti Espanjan MM-lumilla, Hannu Vuori Kulttuuriyhdistys Kalevan johtoon
8 Jyrki Palo: Erikoinen tilanne
16 Menossa mukana
17 Oléellisia ajatuksia: Ei savuttelua ilman tulta
18 Lukijan kynästä
20 Tuoteväärennös – Liian hyvää ollakseen totta
25 Pala Kiinaa Espanjassa
26 Toimiva kenttä, tyytyväinen matkaaja
29 Kolumni: Rikoskirjallisuus Pohjolan kuvana
30 Laukussa matkaa lääkevarasto
34 Karvainen kaveri mukaan Kanarialle
37 Gallup: Brittiläisyys vallitsee Gibraltarilla
38 Ensiyrittäjyyteen uudessa maassa
41 Estä matkan onneton loppu
44 Jumalan ja ihmisen palvelijat
49 Espanjan asuntopörssi
58 Kanaria antautuu karnevaalihuumalle
62 Pullakestit etelässä
64 Keliaakikkokin nauttii Espanjasta
66 Apuna ympäri vuorokauden
70 Espanjaa oppii puhumalla
74 Keula kohti Somaliaa
78 Espanjan kielen kotikoulu: Lemmikin kanssa
82 Yhdistykset
83 Papin porinat: Tärkeät henkilöt
84 Palveluhakemisto
88 Palvelukortti
90 Ristikko

 

Tilaa lehti Digilehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart