Olé-lehti 5/2012

Olé-lehti 5/2012

Olé-lehti 5/2012

Hintavertailussa Suomi-juomat Espanjassa

Mitä maksaa karpalolonkero Espanjasta ostettuna?

Suomalaista teatteria Madridissa

Suomalaisespanjalainen Ilmatar-ryhmä tuo ensi-iltaan Sofi Oksasen Puhdistuksen Espanjassa.

Vehreää keittiötä Baleaareilla

Raskas ruoka ei sovi kepeään Baleaarien saaristoelämään.

Pääkirjoitus: Avokätisyyden loppu

Eläkeläiset maksavat tästä lähtien ainakin 10 % lääkekuluistaan. Hallitus julkisti uuden, pian voimaantulevan lain yhdessä muiden säästötoimien kanssa. Niin ikään työikäisten osallistumista lääkekuluihinsa tiukennetaan.
Tähän asti työssäkäyvät ovat maksaneet lääkkeistään 40 %. Nyt he tulevat maksamaan 50–60 % tuloista riippuen. Se, millä tavalla tuloraja kirjataan sairausvakuutuskortin siruun, on vielä arvoitus, sillä tietosuojalaki tekee asian hankalaksi. Yksityislääkäreiden määräämät lääkkeet ovat edelleen kokonaan potilaan itse kustannettava.

Terveysministeriön mukaan pienituloisetkaan eläkeläiset eivät kuitenkaan joudu ahdinkoon lääkemaksujen takia. Mikäli eläkkeellä olevalta potilaalta kuluu lääkkeisiin yli 30 euroa kolmen kuukauden aikana, ylimenevä summa korvataan.
Espanja laskee menettävänsä vuosittain 120 miljardia euroa myös niin kutsutun terveysturismin myötä. Terveydenhuoltojärjestelmän avokätisyyden ja valvonnan puuttumisen vuoksi maahan virtaa ulkomaalaisia jopa toisista EU-maista hoidattamaan itseään ilmaiseksi.

Eräs Espanjan terveydenhuollon erityispiirteistä on ollut se, että eläkeläiset ovat saaneet hakea ilmaiseksi apteekista terveyskeskuslääkärien määräämät lääkkeet. Tästä etuudesta ovat nauttineet jopa ulkomaalaiset eläkeläiset, jotka eivät ehkä koskaan ole maksaneet Espanjassa veroja tai sosiaaliturvamaksuja.

Kyseessä on alun perinkin ollut terveysviranomaisten tulkintavirhe, joka on riistäytynyt käsistä. On totta, että EU-lainsäädännön mukaan eurooppalaiset ovat oikeutettuja toisessa jäsenmaassa samaan hoitoon kuin minkä he saisivat omassaan. Terveyskeskuslääkärit ovat ymmärtäneet tämän tarkoittavan, että heidän on kirjoitettava ilmaislääkereseptit myös EU-eläkeläisille. Ulkomaalaisresidentit ovat kiitollisina ottaneet ilmaislääkkeet vastaan, mutta vastoin yleistä käsitystä maksumiehenä on kuitenkin ollut Espanja.

EU-sairausvakuutuskortti on tarkoitettu välittömään sairaudenhoitoon toisessa jäsenmaassa. Tämä poissulkee kuukausien oleskelun aikana omalääkärin ja erikoislääkärien tutkimukset, lukuun ottamatta akuutteja tapauksia, sekä ilmaislääkkeet. Joissakin terveyskeskuksissa lääkärit saattavat ovat vielä avokätisiä, mutta muuttolintujen kannattaisi varautua talven oleskeluun yksityisellä sairausvakuutuksella, mikäli heillä on sairaus, joka vaatii tarkempaa seurantaa.

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

6 Pääkirjoitus: Avokätisyyden loppu
8 Jyrki Palo: Ilmaislääkkeiden loppu
9 Ajassa mukana: Espanjan kuningasperhe kulkee skandaalista toiseen, Benalmádenan kaupunginhallitus ylitti valtuutensa, Ilmiantajille rikkeet anteeksi
17 Menossa mukana
18 Lukijan kynästä
20 Kesäksi mökkiviinit Espanjasta
24 Hintavertailu Espanja vs. Suomi
28 Kotiapulaiset kirjoihin ja kansiin
32 Kaikki irti älypuhelimesta
35 Kesäksi Suomeen – palvelut ulkosuomalaisille
36 Postit talteen kesäksi
38 Lapsiperheen Benalmádena
43 Suomalaisen teatterin tuulia Espanjassa
45 Oléellisia ajatuksia: Eurovegasia kovilla panoksilla
46 Suomi-kuvaa tutuksi juhlimalla
49 Espanjan asuntopörssi
57 Kivikauden merkkejä Málagan seudulla
62 Vuosikymmenen painajainen
67 Kolumni: Koulutuksesta ja tasa-arvosta
68 Uusi kasvo hallituksessa
70 Kevät toi siitepölyn
74 Pala Espanjaa: Baleaareilla herkutellaan kevyesti
76 Minun Barrioni: Kaupungissa mutta kaukana melusta
78 Ilo irti koirapuistosta
81 Papin porinat: USP
82 Espanjan kielen kotikoulu
84 Palveluhakemisto
90 Ristikko

 

Tilaa lehti

Strand Properties


0

Your Cart