Olé-lehti 6/1995

Olé-lehti 6/1995

Olé-lehti 6/1995

Madridiin Suomi-instituutti

Valtiolta liikeni yllättäen rahaa Suomen kulttuuri-instituutin perustamiseen.

Elämänlaatua luontaislääketieteestä

Luontainen terveydenhoito hoitaa sairauden sijaan ihmistä itseään.

Esittelyssä Navarra ja Pamplona

Vuoristokaupunki Pamplona on Navarran maakunnan sydän.

Pääkirjoitus: Avoin kirje

Tämä on avoin kirje liikenneministeri Tuula Linnainmaalle ja kulttuuriministeri Claes Anderssonille. Te, arvoisat ministerit, pitkälti päätätte siitä, miten suomalainen kulttuuri näkyy, kuuluu ja leviää Suomen rajojen ulkopuolella tulevaisuudessa.

Kysymys on suomalaisten televisio-ohjelmien levittämisestä satelliittikanavan kautta. Suomi-Seura r.y. on eri yhteyksissä vaatinut suomalaisen “taivaskanavan” aikaansaamista. Esimerkiksi seuran toiminnanjohtajan Ilkka Christian Björklundin mielestä Suomen rajojen ulkopuolella oleville suomalaisille pitäisi pystyä tarjoamaan nykyistä tehokkaammin Suomea koskevaa uutis-, ajankohtais-, kulttuuri ja myös viihdeaineistoa.

Täällä Espanjassa suomalaisessa siirtokunnassa on vastaanotettu ilolla uutinen, jonka mukaan uuden digitaalitekniikan ja kasvavan satelliittikapasiteetin ansiosta lähetykset voidaan aloittaa vuonna 1997.

Hankkeella on vahvat kulttuuripoliittiset perustelunsa. Kysymys ei ole ainoastaan ulkomailla eri syistä olevien suomalaisten paremmasta palvelemisesta, vaikka se ei ole vailla merkitystä sekään, vaan myös suomalaisen kulttuurin elinvoimasta ja säilymisestä sekä Suomen kuvasta maailmalla.

Erityisesti ulkomailla asuvien perheiden lapset etääntyvät helposti ja nopeasti vanhempiensa kotimaan todellisuudesta, jos heillä ei ole siihen elävää yhteyttä. Suomen hallitusta myöten on myös oltu huolissaan maan ulkoisesta kuvasta. Kaikista ylätason markkinointikampanjoista huolimatta tehokkaimmin Suomi-kuvaa maailmalla luovat päivittäiset ulkosuomalaiset tai muuten paljon ulkomailla aikaansa viettävät maanmiehet ja -naiset. He tekevät tuota “lähetystyötään” sitä huonommin, mitä vähemmän heillä on käytettävissään tietoa omasta maastaan. On esimerkiksi vaikea puolustella Suomen hallituksen tekemisiä, jos ei ole tarkkaa tietoa siitä, mihin yksittäiset päätökset tai lausunnot kulloinkin perustuvat. Televisio on nopeudessaan ja tehokkuudessaan ylivoimainen media ja siitä on varmasti apua taustatietojen hankinnassa ja Suomen asioiden seuraamisessa ulkomailla.

Mutta miten on palvelun saatavuuden laita sitten, kun satelliittilähetykset aloitetaan? On nimittäin kaavailtu, että lähetysten vastaanotto pantaisiin maksulliseksi. Se veisi melko tehokkaasti koko hankkeelta pohjan pois.

Satelliittilähetysten vastaanottaminen jo edellyttää tietyn tekniikan hankkimista, joka maksaa. Jos siihen vielä lisärasitteeksi tulee maksulaitehankintoja sekä liittymis- ja käyttömaksuja, monen ulkosuomalaisen mielenkiinto varmasti lopahtaa siihen.

Televisiolähetysten lähettämisestä ulkomaille vastaa kansallisen kulttuurin elinvoimaisuuden säilymisestä päävastuussa olevan kansanedustuslaitoksen alainen julkinen yhtiö, Suomen Yleisradio. Nyt on kysymys siitä, missä määrin päättäjät pitävät tärkeänä suomalaista kulttuuria ja sen tunnetuksi tekemistä. Kysymys on sekä rahasta mutta myös (muista) arvoista.

Miten olisi ymmärrettävissä, että korkean elintason maana itseään pitävän Suomen kansalaiset eivät saisi ilman eri maksua katsoa kotimaansa tv-lähetyksiä, kun siihen on mahdollisuus paljon alemman kansantuotteen maiden kuten Marokon, Puolan ja Turkin emigranteilla. Noissa maissa ilmeisesti osataan antaa arvo omalle kulttuuri-identiteetille. Miten on meidän suomalaisten laita?

Arvoisat ministerit. Kysymys on arvoista ja arvojärjestyksestä. Toivoisin, että kertoisitte, mitkä ovat teidän arvolähtökohtanne ja -järjestyksenne tässä nimenomaisessa asiassa.

Ystävällisesti,

Arto Ryynänen

Sisällysluettelo

6 Verotus: Juttusarja verotuksesta alkaa
7 Matkailu: Esittelyvuorossa Navarra ja Pamplona, Lentoliput 150 mk halvemmalla Club-Olélaisille
10 Kulttuuriuutisia: Helsinki joutuu jakamaan kulttuuripääkaupunkiuden, Kulttuuriministeri Claes Andersson palkitsi espanjalaiskääntäjän, Madrid saa kuin saakin Suomen kulttuuri-instituutin
14 Transición: Francon kuolemasta on kulunut 20 vuotta
17 EU:n merkitys suomalaisille: Olli Rehn kävi esitelmöimässä Aurinkorannikon suomalaisille
21 Piispa Kortekangas vieraili Espanjassa
22 Terveys: Espanjan julkinen terveydenhuolto, Seppo Rotinen työskentelee fysiatrina Pohjois-Espanjassa, Espanjassa on tarjolla laaja kirjo yksityisiä sairaanhoitopalveluja, Luontainen terveydenhoito lisää usein elämisen laatua, Juhan reseptit laihtumiseen, Ota aurinko vakavasti, suojaudu haitallisilta säteiltä, EU toi helpotusta hammasvaivoihinkin, Yksityisen sairasvakuutuksen hankkiminen Espanjassa, Suomalainen Sirpa valmistuu lääkäriksi Málagassa
42 Hannu-papin porinoita: Poimintoja joulun kynnyksellä
44 Ellun pipanat
44 Costa Blanca: Meren ja suolan museo, Suomalainen ravintola Salsa
48 Costa del Sol: Olé-lehden lukijamatka Cádiziin ja Jereziin, Aquavital rakentaa ja myy, Maire Karvisen uusi romaani kertoo Atlantiksesta
50 Espanjan historian pisin kidnappaus; Anabel Seguran vanhemmat kärsivät turhaan 900 päivää

 

Tilaa lehti     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart