Rentoudu roomalaisten luonnonkylpylässä

Rentoudu roomalaisten luonnonkylpylässä

Baños de la Hedionda -altaat Aurinkorannikon luonnon helmassa tarjoavat viilennystä kesähelteillä.


Vehreän luonnon siimeksessä pulppuavan lähteen parantavassa vedessä on kylvetty jo tuhansia vuosia.

Kun kulkee hiekkatietä puromaisen Río Manilva -joen uomaa myötäillen ja pienen San Adolfon kappelin ohi, on vaikea uskoa, mitä parin sadan metrin päässä odottaa. Vehreänä kumpuilevan maaston keskellä töröttää pieni erikoisenmallinen rakennus. Valkoiseksi maalatun kupolin alta löytyy yli 2 000 vuotta vanha Baños de la Hedionda –kylpylä.

Tutkijat uskovat jo roomalaisten rakentaneen kylpylän Málagan maakunnan länsiosissa sijaitsevalle luonnonlähteelle. Pienen kylpylän arvellaan olleen käytössä läpi vuosisatojen. Noin 800 vuoden ajan aluetta hallinneet arabitkin ovat jättäneet sen rakenteisiin ja muotoon oman leimansa.

“Monet lähiseudun asukkaat saapuvat paikalle jalan.”

Vaikka kaikille avoin luonnonkylpylä sijaitsee Casaresin kunnan alueella, on se lähempänä Manilvan pikkukaupunkia. Monet lähiseudun asukkaat saapuvatkin paikalle jalan, vaikka autolla pääsee parkkeeraamaan vain muutamien satojen metrien päähän luonnonkeitaasta.

Rikkiä

Holvikaarin koristellussa altaassa polskiva manilvalainen herrasmies kertoo nauttivansa etenkin paikan rauhasta. Hän pulahtaa altaisiin päivittäin, sillä uskoo veden terveysvaikutuksiin ja etenkin ihoa parantavaan voimaan.

Vehreä vesi näyttää houkuttelevalta – ainoastaan veden haju voi epäilyttää. Tuo voimakas lemu tulee veden sisältämästä rikistä. Itse asiassa juuri rikki tekee vedestä ihoa hoitavaa. Rikillä on luonnollisia antibakteerisia ominaisuuksia.

“Erään legendan mukaan kylpylän olisi rakennuttanut itse Julius Caesar.”

Terveysvaikutusten lisäksi paikka houkuttelee ihmisiä siihen liitettyjen legendojen vuoksi. Casaresissa elävän tarinan mukaan itse iho-ongelmasta kärsinyt Julius Caesar olisi määrännyt kylpylän rakennettavaksi vuonna 61 ennen ajanlaskumme alkua. Historiankirjoitus valossa varmaa on kuitenkin vain se, että kylpylä perustettiin jo roomalaisten vallan aikana, sillä Casaresista ja sen kylpylän tarkasta sijainnista on säilynyt merkintöjä.

Toinen legenda kertoo, että vedessä elänyt hirviö aiheutti ikävän hajun. Hän muutti veden lemuavaksi, kun joutui häädetyksi altailta.


Kuva 1: 1500-luvulla rakennettu akvedukti. Kuva 2: Kylpylää on entisöity vuosien varrella.

Saavu ajoissa

Rauhaisaa kylpykokemusta etsivän kannattaa suunnata paikalle aikaisin aamusta – varsinkin kesällä. Vaikka veden lämpötila ei juurikaan muutu vuoden eri aikoina, kesällä paikka houkuttaa paikalle paljon enemmän väkeä.

Kylpylää on entisöity ja sen edustalle on rakennettu pieni tila vaatteiden vaihtoa ja istuskelua varten.

Noin kuusimetriä leveässä katetussa altaassa pulahtelun lisäksi ihoa voi hoitaa myös naamioin. Muutaman kymmenen metrin päässä sijaitsevan Río Manilva –joen uomasta löytyy savea, josta monet tekevät hoitavia kokovartalonaamioita.

Kaunis jokimaisema

Hiljalleen virtaavan Río Manilva -joen uoma on huikean vehreä. Sen tiivis kasvusto peittääkin taakseen akveduktin eli veden kuljettamiseen käytetyn sillan. Vaikka se sijaitsee vain muutaman kymmenen metrin päässä roomalaiskylpylästä, saattaa se jäädä huomaamatta.

“Hiljalleen virtaavan Río Manilva -joen uoma on huikean vehreä.”

Kannattaa kuitenkin puikahtaa joen vartta sillalle. Maisema on kaunis. Vanha kivisilta raamittaa kaunista alla virtaavaa turkoosia vettä ja vehreää kasvustoa.

45-metrinen akvedukti ei kuitenkaan yllä iässään kylpylän tasolle. Se ei ole roomalaisten rakentama, vaan se arvioidaan seisoneen joen yllä 1500-luvulta lähtien.

Näin löydät perille

(Koordinaatit 36.396451, -5.261611)

Aja A7-moottoritietä/N340-tietä Manilvaan. Käänny pohjoiseen Camino de los Baños -tielle ja jatka reilut kolme kilometriä. Kun tie on alittamassa AP-7-tullimoottoritietä, käänny oikealle hiekkatielle. Vasemmalle jää Roman Oasis -ravintola. Jatka hiekkatietä eteenpäin noin sata metriä, kunnes näet vasemmalla parkkialueen. Jatka jalan eteenpäin noin 300 metriä. Kun tie risteää, käänny oikealle. Ohita pieni kappeli ja jatka noin sata metriä. Olet perillä.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

VINKKI: Pistäydy samalla reissulla upeassa Casaresin kylässä. Lue lisää jutusta “Andalusian synnyinkehto Casares”!

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart