SE 281/2017

SE 281/2017

SE 281/2017

Espanjan ja Suomen verosopimus voimaan aikaisintaan vuonna 2019

Antero Toivainen valtionvarainministeriöstä: Suomen jatkossa saamat eläkeläisten verotulot vaatimattomia summia.

Uusi sarja alkaa: Arjen ahertajan Espanja

Ensimmäinen uraansa esittelevä suomalainen on lentoemäntä Satu Miettinen.

Matkalla: Málagan pienet putiikit

Málagan vanhankaupungin sokkeloisten kujien kätköisstä löytyy uniikkeja aarreaittoja.

Pääkirjoitus: Purematta niellyt iskulauseet

Kataloniassa käytiin läpi 1. lokakuuta ennenäkemätön farssi. Ikävikseni osasin jo 29. syyskuuta ilmestyneen Olé-lehden pääkirjoituksessa ennustaa, että mellakaksi menee – ja niinhän se meni. Sitä ei koskaan olisi pitänyt sallia, kuten ei koko laitonta äänestystäkään.

Espanjan perustuslaki sallii kansanäänestyksen, mikäli se järjestetään koko maassa. Muunlaisia kansanäänestyksiä varten tarvitaan ensin perustuslain reformi. Anarkia johtaa lopulta eilisen kaltaiseen kaaokseen.

Espanjan perustuslaki ei kuitenkaan anna mahdollisuutta itsemääräämisoikeudelle sen enempää autonomisille alueille kuin kylille tai kaupungeillekaan. Anarkistien mukaan kaikilla tulisi olla itsemääräämisoikeus. Tarkastellaanpa hieman tilannetta, joka siitä syntyisi.

Otetaan esimerkiksi fiktiivinen tilanne. Kataloniassa järjestetään oikea kansanäänestys. “Kyllä” voittaa kaikissa maakunnissa paitsi Gironassa, joka äänestää itsenäisyyttä vastaan. Niin ikään 15 eri puolilla Kataloniaa sijaitsevaa kylää saa äänestystulokseksi “ei”, eli he äänestävät itsenäistymistä vastaan. Koska kaikille tulee sallia itsemääräämisoikeus, se on annettava myös heille. Mitä meillä sitten olisi? Katalonian itsenäinen tasavalta, sen sisällä 15 Espanjalle kuuluvaa kylää ja yksi Espanjaan kuuluva maakunta?

Olen viikonlopun seurannut vähän yllättyneenä Suomen median uutisointia aiheesta. Tuntuu siltä, että paikalla olevat toimittajat olivat imeneet itseensä separatistien mantroja ja toistavat niitä Suomen medioissa. Tämä on toki luonnollista, eihän “vaalipäivänä” kaduilla juuri muita rivikansalaisia kuin separatisteja kulkenut.

Mielestäni Espanjassa voitaisiin vallan mainiosti järjestää kansanäänestys siitä, saako Katalonia erottautua Espanjasta vai ei. Perustuslain mukaan se vaatii tuekseen vielä oman, erillisen lain, ja se on toimitettava koko maassa. Vaikka äänestystulos mitä ilmeisimmin olisi ”ei”, Katalonian omat äänet tulisivat tällä tavoin luotettavasti lasketuiksi.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä pidetyt epäviralliset vaalit – joissa äänestyspaikoille tuoduissa vaaliuurnissa oli jo valmiiksi ääniä, joissa tulokset ilmoitettiin, kun “100,88%” äänistä oli laskettu, joissa jotkut dokumentoivat äänestäneensä neljä eri kertaa, joissa ulkopaikkakuntalaiset äänestivät surutta ja joissa ääniä haalittiin uurniin keskellä katua –  eivät täytä mitään uskottavuuden tai puolueettomien vaalien piirteitä.

 

Katia Westerdahl

Sisällysluettelo

3 Pääkirjoitus: Purematta niellyt iskulauseet
3 Suomen ja Espanjan uuden verosopimuksen voimaantulo lykkääntyy
4 Kodin ja koulun päivä täynnä taidetta, Suomi 100 -teemaa ja yhteisöllisyyttä
5 Katalonian kansanäänestys nostatti entistä kovemman myrskyn
6 Väärinkäytökset moninkertaistavat Espanjan julkisten töiden hintoja
7 Perintöverouudistus Andalusiassa
9 Alueuutiset: Mijas
10 Alueuutiset: Fuengirola
12 Alueuutiset: Benalmádena
14 Alueuutiset: Torremolinos
15 Alueuutiset: Costa Blanca
16 Rannikon palvelut (palvelukartta)
18 Yritysuutisia: Hemen Cocineros Vascos
19 Arjen ahertajan Espanja: Espanja nosti Sadun siiville
20 Olén uusi retkiopas: Luvassa mielenkiintoisia kohteita
21 Espanjan Asuntopörssi
27 Juuri 75 vuotta täyttänyt Jukka Kuoppamäki konsertoi Fuengirolassa
28
Menossa mukana
30 Matkalla: Puikkelehdi putiikkien paratiisiin

 

TILAA LEHTI     Digilehti

Strand Properties


0

Your Cart