Sevillan Real Alcázar -linna lumoaa

Sevillan Real Alcázar -linna lumoaa

Real Alcázar on Sevillan kaupungin sydämessä sijaitseva upea linna, joka hurmaa värien ja aikakausien kirjollaan.


Palatsikokonaisuus on kokoelma eri aikakausien linnarakennuksia.

Aivan Andalusian pääkaupungin ytimessä, Sevillan katedraalin ja juutalaiskorttelien syleilyssä seisoo vankat muurit. Niiden sisäpuolelta paljastuu Real Alcázarin kuninkaallinen linna-alue, historiallinen aarre, jonka lumoa voi hyvin verrata Granadan Alhambra-linnaan.

Kuten Alhambra, tämäkin linna koostuu lukuisista eri aikakausilla eri hallitsijoiden rakentamista palatseista. Toisin kuin on Alhambra, Real Alcázar toimii yhä kuninkaallisten asuntona. Se on Espanjan kuningasperheen virallinen asunto heidän vieraillessa Andalusiassa.

Se, että Real Alcázar on yhä virallinen kuninkaallisten residenssi, tekee siitä Euroopan vanhimman yhä käytössä olevan kuninkaallisen palatsin. Myös asuinosaan on mahdollista päästä tutustumaan tiettyinä ajankohtina.


Goottilaispalatsin alapuolella on yhä arabilinnoituksen jäänteitä sekä Los baños de María de Padilla -kylpylä.

Eri aikakaudet kohtaavat pääaukiolla

Kun astuu Sevillan keskustassa sijaitsevasta portista muurien sisäpuolelle, päätyy Patio de la Montería -aukiolle, josta on pääsy kolmea eri aikakautta edustaviin palatseihin. Aukion laidoilla seisovat 1200-luvulta oleva goottinen palatsi, 1300-luvulla rakennettu Pedro I:n Palacio Mudéjar -palatsi sekä 1500-luvulta peräisin oleva Casa de la Contratación -palatsi.

Ne ovat linnan yhä pystyssä olevat osat, mutta samalla paikalla ovat seisoneet myös roomalaisten rakennukset kuin 1000-luvulla rakennettu arabilinna.

Patio de la Montería -aukiolta edetessä onkin aika eksyä linnan uumeniin, kulkea sen palatsihuoneista toisiin, hämmästellä eri aikakausien arkkitehtuurin väri-ilotulitusta, ihastella upeita yksityiskohtia ja päätyä kauniille suihkulähtein koristelluille patioille.


Salón de Embajadores -salin mudéjar-arkkitehtuuri hurmaa yksityiskohdillaan.

Arabiarkkitehtuuria

Patio de las Doncellas -sisäpiha on yksi linnan hienoimmista paikoista, joissa moni vierailija viettääkin pisimmän ajan. Puusta veistetyillä yksityiskohdilla, pylväillä ja mosaiikeilla koristellusta sisäpuutarhasta aukeavat kaariovet lukuisiin saleihin. Niistä suurin on Salón de Embajadores, joka paikalla sijaitsivat myös arabikuninkaiden palatsihuoneet ennen kuin Pedro I tuhosi ja uudelleen rakensi palatsin nykyiseen muotoonsa.

Tämä Alcázarin 1300-luvulla rakennettu osa on yksi parhaista mudéjar-arkkitehtuurin esimerkeistä. Arabivaikutteet ja jopa arabiankieliset kirjoitukset kumpuavat palatsin rakennuttaja Pedro I:n eli Pietari I Julman, kuten muidenkin tuon ajan Kastiljan kuninkaiden innostuksesta Al-Ándalusian arkkitehtuuria kohtaan. Eurooppalaista tyyliä ja arabiavaikutteita yhdistävää suuntausta kutsutaan mudéjariksi.

Casa de la Contratación -rakennus, josta kuningatar Isabel I ohjasi Amerikan löytymisen jälkeen uuden mantereen ja Espanjan välistä kauppaa 1500-luvun alussa, on arkkitehtuurisesti aivan eri maailmasta. Kuten on myös toisella puolella seisova 1200-luvulla rakennettu goottipalatsi. Kappelista ja koristeellisista juhlasaleista koostuvaa goottilaista palatsia on muokattu vuosisatojen aikana useita kertoja eri hallitsijoiden aikoina.

Lukuisat Espanjan historian tärkeät käännekohdat ovat tapahtuneet näiden muurien sisällä.


Yksi linnan suosituimmista ja kuvatuimmista paikoista on Patio de las Doncellas.

Värikkäät puutarhat

Muurien sisäpuolella on myös upeat geometriset puutarha-alueet. Linna-alueen jokainen kolkka, puutarhaa myöten, tuntuu olevan vuorattu värikkäin laatoin ja mosaiikein.

Esimerkiksi Jardines de Manisterias -puutarhan Estanque de Mercurio -suihkulähde ja sen vierellä seisova, jo arabiajoilta peräisin oleva Galería del Grutesco -rakennelma ovat näkemisen arvoisia.

Ylhäältä, Galería del Grutescon päältä aukeaa näkymät puutarhan eri osiin. Sieltä katsottuna palmujen, rakennusten, mosaiikkipenkkien, pienien suihkulähteiden, istutusten ja niiden välissä pujottelevien kujien värikäs asetelma on lumoava.

Alcázarin lumon huomasi myös Game of Thrones -tv-sarjan tuotanto. Linnan mudéjar-tyylisessä osassa ja puutarhoissa on kuvattu lukuisia kohtauksia yhden maailman katsotuimman tv-sarjan viidennelle ja kuudennelle tuotantokaudelle. Toki hurmaava Alcázar on toiminut monien elokuvien kuvauspaikkana jo aiempina vuosikymmeninä.

Peruslippu Alcázariin maksaa 9,5 euroa, eläkeläisille ja lapsille on alennuksia. Lisätietoja vierailusta saa verkko-osoitteesta alcazarsevilla.org.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart