Espanjassa on annettu jo 20 miljoonaa rokoteannosta.

Andalusian aluehallitus on ilmoittanut, että vuonna 1964 ja sitä ennen syntyneet voivat varata ajan koronarokotukseen. Kaikkiaan tällä kahdeksan miljoonan asukkaan itsehallintoalueella on nyt rokotettu runsaat 2,2 miljoonaa ihmistä. Lähes miljoonalla on molempien koronarokotusten antama suoja.

Eniten Andalusiassa on annettu Pfizer-rokotteita. Seuraavana tulee AstaZeneca ja kolmantena Moderna. Niin ikään Janssenin rokotetta annetaan alueella jo aktiivisesti, mutta viimeisimpänä markkinoille saapuneena annettujen Janssen-rokotteiden määrä on vasta vaatimaton 50 000.

Kaikkiaan Espanjassa on nyt annettu 20 miljoonaa rokoteannosta. Kuudella miljoonalla ihmisellä on jo molemmat rokotteet.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez on sanonut maan tavoitteen olevan, että 70 prosenttia asukkaista olisi rokotettu heinäkuun loppuun mennessä. Tavoitteeseen pääseminen riippunee kuitenkin enemmän rokotteiden saatavuudesta kuin kunkin autonomisen alueen rokotukselle luomista puitteista, jotka ovat kiistatta olleet erinomaiset. Rokotteiden takkuisesta saatavuudesta huolimatta Andalusia ilmoittaa, että uskoo saavuttavansa laumaimmuniteetin jo kesäkuussa.

Andalusia johtaa edelleen kirkkaasti maan rokotustilastoja. Kakkosena tulee Katalonia ja kolmosena Madridin itsehallintoalue. Hitaimmalta rokotustahti vaikuttaa Murciassa, jossa saapuneista rokoteannoksista on annettu vasta 84,8 prosenttia.

Rokotustodistus puhelinsovelluksen kautta

Andalusiassa yleisesti käytössä oleva “Salud Responde”-puhelinsovellus ei käy rokotetodistuksen saamiseksi.

Rokotettujen henkilöiden on ladattava puhelimeensa Salud Andalucía -niminen sovellus. Kun se on ladattu puhelimeen, todistuksen saamiseksi on painettava kohtaa “Obtenga su certificado de vacunación COVID-19”.

Tämän jälkeen sovellus pyytää seuraavat tiedot: henkilön Seguridad Social –kortin numeron (ylin numero, joka alkaa kirjaimilla AN). Tämän jälkeen pyydetään NIE-numero, syntymäaika sekä puhelinnumero.

Huomaathan, että puhelinnumero-kohtaan on merkittävä sama numero, joka on jo Andalusian terveysviranomaisille aiemmin annettu. Huolehdithan siitä, että puhelin on käsilläsi, vaikka lataisit sovelluksen toiseen laitteeseen, sillä tarvitset sitä: kun olet ladannut yllä mainitut henkilötiedot, pääset eteenpäin koodilla, joka lähetetään puhelimeesi tekstiviestillä.

Näiden vaiheiden jälkeen ruutuun ilmestyy QR-koodi. Voit skannata sen toisella laitteella tai painaa alta vihreää palkkia, josta todistuksen voi ladata. Se ilmestyy ruudulle PDF-muodossa.

Teksti: Katia Westerdahl