Äärimmäinen kuumuus vaivaa jälleen<br>kesä-Espanjaa

Äärimmäinen kuumuus vaivaa jälleen
kesä-Espanjaa

Äärimmäiset lämpötilat ovat osa espanjalaisia kesiä, ja ovat olleet sitä aina.

Vaikka ilmastonmuutos on todistetusti lisännyt sään ääri-ilmiöitä, kuten helleaaltoja, sateita ja myrskyjä, äärimmäiset lämpötilat ovat osa espanjalaisia kesiä, ja ovat olleet sitä aina. Kuumuus lisää maastopalojen riskiä ja vaikeuttaa niiden sammuttamista.
Kuumia jaksoja on entistä tiheämmässä ja ne ovat pidempiä ja lämpötilat nousevat korkeammiksi kuin aiemmin. Maapalloa vaivaavan lämpenemisen ansiosta siihen liittyviä ilmiötä, kuten helleaaltoja seurataan nyt hyvin tarkasti. Se voi puolestaan johtaa jopa vääriin käsityksiin. Ihmiset ovat nimittäin entistä paremmin suojassa sään ääri-ilmiöiltä, toisin kuin voisi luulla uutisia seuratessa.
Vaikka helleaallot tietävät monille tukalia oltavia, kuumuuteen on Espanjassa nyt varauduttu takavuosikymmeniä selvästi paremmin. Se näkyy erityisesti siinä että kuumuuteen liittyvä kuolleisuus on vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa pudonnut murto-osaan aiemmasta.

Strand Properties

Lämpöaaltoihin liittyvä kuolleisuus romahti

Parempi varustautuminen näkyy muun muassa siinä, että lämpöaallot eivät enää tuo samanlaista lisäystä kuolleisuuteen kuin aikaisemmin.
Hellejaksoihin liittyvä kuolleisuus on vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa pudonnut kymmenesosaan aikaisemmasta tasosta Espanjan kuolleisuutta seuraavan tilastokannan perusteella. MoMo-tilastokantaa ylläpitää Carlos III -yliopiston terveysinstituutti.
Tilastojen perusteella mittaushistorian toiseksi kuumimpana kesänä eli vuonna 2003 Espanjassa menehtyi 12 804 ihmistä, joiden kuolinsyyksi voitiin osoittaa äärimmäiset lämpötilat, kertoo El Mundo -lehti.
Vuonna 2015 kesä oli kaikkien aikojen kuumin, mutta silloin kuumuus oli kuolinsyynä 2 123 tapauksessa. Viime kesänä näitä tapauksia rekisteröitiin 1 298.

Kolmasosa asunnoista ilmastoitu

Espanjalaisten vauraus ja sen mukana asuntojen, työpaikkojen ja terveydenhoidon tai hoitopaikkojen varustelu, kuten ilmastointi, on kehittynyt huomattavasti. Myös autojen ilmastointilaitteet ovat vakiotavaraa nyt, toisin kuin esimerkiksi 1980-luvulla.
Ylipäätänsä kuumuuden aiheuttamat riskit tunnistetaan nyt paremmin.
Silti vain noin 30 prosenttia espanjalaisista asunnoista on ilmastoitu, mikä on paikalliseen ilmastoon nähden yllättävän vähän.

Iäkkään väestön riski, mutta työntekijätkin vaarassa

Ensisijaisesti kuolintapaukset koskettavat iäkästä, yli 75-vuotiasta väestöä, ja suurin osa näistä tapauksista rekisteröidään sairaalahoidossa tai hoitopaikassa. Yleensä taustalla on aikaisempia sairauksia, kuten hengityselimistöön tai sydämeen liittyviä sairauksia, joita kuumuus pahentaa.
Sen lisäksi pitkäaikaishoidossa olevat ihmiset eivät välttämättä edes altistu kuumuudelle.
Lukemia ovat silti suuria, ja monesti taustalla on myös taloudellista epätasa-arvoa. Kaikilla ei ole varaa ilmastointilaitteisiin, eikä kaikilla ole enää energian hinnan noustua varaa käyttää niitä.
Tänä kesänä tosin ainakin kaksi työntekijää on kuollut lämpöhalvaukseen Madridissa.

Kylmä vuodenaika vaarallisempi

Pelkästään tilastoja seuraamalla Espanjan viileä vuodenaika on selvästi vaarallisempi kuin kolme kuuminta kesäkuukautta. Korkein kuolleisuus maassa ajoittuu vuoden kylmimpiin kuukausiin, eli tammi- ja helmikuuhun.
Lämpötiloihin liittyvistä kuolemista jopa yli 90 prosenttia liittyykin kylmään kauteen.
Talvikauden tilastoja pahentavat erilaiset viileässä ja kosteassa ilmanalassa leviävät virusepidemiat ja tulehdussairaudet.
Kesä tai talvi, molemmissa on samoja eriarvoisuuteen liittyviä ongelmia asuntojen varustelussa ja haluttujen lämpötilojen ylläpidossa.0

Your Cart