Aavemainen arkkitehtuurin helmi

Aavemainen arkkitehtuurin helmi

Uskomattoman yksityiskohtainen linna Castillo Monumento Colomares Benalmádenassa pysäyttää vierailijan.

CastilloColomares_01
Castillo Colomares -linna on erikoinen yhden miehen projekti.

Castillo Monumento Colomares -linna Benalmádena Pueblon vuorenrinteellä tekee vaikutuksen unenomaisella olemuksellaan ja tarkkaan hiotuilla yksityiskohdillaan.

Aavemainen linna on tohtori Esteban Martín Martínin mielikuvituksen taidonnäyte, jonka hän rakensi kunnianosoituksena tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbukselle. Linnan kolme laivaa – Niña, Pinta ja Santa María – kuvaavat aluksia, joilla Kolumbus teki tutkimusmatkoja Atlantin yli Amerikkaan 1400-luvun loppupuolella.

Taidehistoriaan ja arkkitehtuurin perehtynyt, nyt jo edesmennyt Martín Martín sai linnan valmiiksi vuonna 1994 rakennettuaan sitä seitsemän vuotta.

– Eikö olekin ihmeellistä, että Martín Martín käytti apunaan vain kahta rakennustyöntekijää koko projektin aikana, kysyy miehen leski Hannelore Martín, joka ylläpitää linnaa poikansa Carlos Martínin kanssa.

Linnan piha on jaettu 16 kohteeseen. Esillä on muun muassa rauhaa symboloiva PAX-laatta, jonka YK myönsi Castillo Colomaresille.

– Linnan rakennustöiden aikana yksikään tiili ei hajonnut, mutta kun PAX-laatta sijoitettiin paikoilleen vuonna 1992, se halkesi suoraan keskeltä. Martín Martín ei halunnut uusia sitä, vaan liimasi kaksi palasta yhteen, sillä se kuvasti hänen mielestään sellaisenaan maailmanrauhaa, kertoo Hannelore Martín.

CastilloColomares4
Linna on kunnianosoitus tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbukselle.

Kuin valtava pienoismalli

Linna vaikuttaa henkeäsalpaavaan maisemaan istutetulta lavasteelta, valtavalta pienoismallilta tai merenpohjaan vajonneelta merirosvolaivalta. Vierailijaa hämmästyttää, miten yksi ihminen on onnistunut suunnittelemaan niin taidokkaan kokonaisuuden.

Kivestä, tiilestä ja sementistä rakennettu linna on yhdistelmä bysanttilaista, romaanista, goottilaista ja mudéjar-tyylisuuntausta.

– Linnassa vierailleet arkkitehdit ovat ylistäneen mieheni jättämää perintöä arkkitehtoniseksi taideteokseksi ja ihmetelleet, miten voi olla mahdollista, että linnassa yhdistyy eri tyylejä niin harmonisesti, lisää Martín.

Linna kätkee muuriensa sisään kolme suljettua kerrosta, joista ylimmässä sijaitsee Guinnessin ennätystenkirjaan listattu maailman pienin kirkko, jota ei koskaan avattu yleisölle.

CastilloColomares1
Castillo Monumento Colomar sijaitsee vuoren rinteellä, ja siitä on upeat näkymät Välimerelle.

– Maailman pienintä kirkkoa ei tulla koskaan avaamaan puutteellisen varauloskäynnin takia. Suunnitteilla on sen sijaan tehdä alimmasta kerroksesta Kolumbukselle pyhitetty museo, jossa olisi esillä tutkimusmatkailijan ikivanhoja asiakirjoja sekä kuvia kirkosta.

Martín Martínin henki elää linnassa, sillä hänen tuhkansa on sijoitettu sen uumeniin. Lisätietoja osoitteesta www.castillomonumentocolomares.com.

TEKSTI JA KUVAT: Katri Lehmussaari

Tilaa Olé-lehti     Anna palautetta

Strand Properties


0

Your Cart