Pikaopas Espanjan automaatteihin

Pikaopas Espanjan automaatteihin

Yksinkertaisilta vaikuttavista asioista saattaa tulla hankalia, kun edessä on kielimuuri. Lue vinkit, miten toimia parkkimittarin sekä pankki- ja lippuautomaatin kanssa Espanjassa.

PARKKIautomaatti
Joihinkin Espanjan parkkimittareihin täytyy syöttää myös auton rekisterinumero, matrícula.

Lomalla jos koskaan haluaisin kaiken sujuvan helposti. Pienet käytännön asiat, kuten automaattien käyttö, saattavat kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, sillä espanjalaiset automaatit ja parkkimittarit eroavat usein muutenkin kuin kieleltään Suomen vastaavista. Näitä perusohjeita seuraamalla nappaat itsellesi parkkilipun, automaatista rahaa tai julkisen liikenteen lipun.

Parkkimittarit

Yksi automaatti, jonka kanssa lomalainen voi joutua tekemisiin, on parkkimittari. Maksaa täytyy, jos parkkeeraa autonsa sinisellä viivalla merkitylle paikalle. Parkkimittarin käytön luulisi hoituvan kielellä kuin kielellä heittämällä kolikot sisään. Osaan Espanjan kaupungeista on kuitenkin ilmestynyt ”älyparkkimittareita”, joiden nappuloiden määrä voi kauhistuttaa. Nappuloita on paljon, ja niihin kuuluu kirjaimia ja numeroita, koska mittari vaatii auton rekisterinumeron syöttämistä.

Ihan ensiksi parkkilippuautomaatti tulee avata painamalla valkomustaa käynnistysnappulaa. Seuraavaksi täytyy painaa numeroa yksi, obtener ticket, joka tarkoittaa parkkilipun ostoa. Seuraavaksi laite sanoo ”introduzca numero matrícula” eli se pyytää naputtelemaan auton rekisterinumeron. Varmistus tapahtuu painamalla vihreää nappia, jonka jälkeen automaatti pyytää syöttämään rahat. Kun näytöllä näkyvä aika vastaa aikaa, jolloin auto on tarkoitus ajaa pois parkkiruudusta, täytyy taas painaa vihreää nappia. Maksun voi suorittaa myös pankkikortilla.

Jos saapuu autolle etukäteen maksetun aikarajan jälkeen tai jos maksu on unohtunut kokonaan, sakkomaksun voi peruuttaa samalla parkkilippuautomaatilla.  Tällöin täytyy painaa numeroa kaksi anulación de denuncia. Laite pyytää koodia, joka löytyy sakkolapusta nimellä identificador. Automaatilla sakon voin peruuttaa pientä 3–6,55 euron rekimaksua vastaan, jos sakon langettamisesta ei ole kulunut vuorokautta kauempaa.

Automaatit toimivat ainoastaan espanjankielellä.

Espanjan kaupungeissa on erilaisia parkkimittareita. Edellä mainittu kuvaus koskee Fuengirolan kaupungin mittareita.

PANKKIautomaatti
Pankkiautomaattien painikkeissa on usein värikoodit – vihreä on aina “hyväksy”.

Pankkiautomaatit

Osa automaateista tunnistaa pankki- tai luottokortin ja tarjoaa kielivaihtoehtoja. Useimmilla automaateilla voi valita ainakin englannin, saksan tai ranskan. Vaikka kielet eivät luonnistu, ei kannata hätääntyä, sillä käteistä saa vain parilla napin painalluksella.

Ensin täytyy painaa sacar dinero eli rahan nosto. Sen jälkeen jotkut automaatit pyytävät valitsemaan käyttötilin cuanta corriente tai luoton puolen eli créditon. Summa valitaan vaihtoehdoista tai painelemalla haluttu summa kohdassa otras cantidades.

Suomesta poiketen automaatit saattavat pyytää pin-koodia vasta sen jälkeen, kun haluttu toiminto, eli tässä tapauksessa otto, on valittu.

Usein toiminta pitää hyväksyä vihreällä napilla continuar tai anotacíon, kun taaksepäin pääsee painamalla keltaista nappia, jossa lukee borrar tai corregir. Värien toiminnot vastaavasti siis Suomessa totuttuja, ja punaisella cancelar-napilla voi keskeyttää prosessin kokonaan.

”¿Desea imprimir un recibo/un comprobante?” tarkoittaa haluatko kuitin ja ”¿Desea realizar otra operación?” haluatko suorittaa muita toimintoja. Valitse eli kyllä tai no eli ei.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisella espanjalaispankilla on omanlaisensa automaatit, ja sanamuodot voivat vaihdella hieman edellä mainituista.

RENFEautomaatti
Paikallisjunaan saa lipun pysäkin automaatista.

Paikallisjuna-automaatit

Renfe-junayhtiön Cercanías-paikallisjuna-asemilla ei usein voi ostaa lippua muuten kuin automaatista, jotka tunnistaa venta automática -kyltistä. Kieleksi voi valita espanjan, englannin, saksan tai ranskan.

Ihan ensimmäiseksi ruutua pitää napauttaa sormella, jotta se aktivoituu. Tämän jälkeen ruudulla lukee seleccione su billete eli valitse lippusi. Menolippu on billete ida ja meno–paluu billete ida y regreso.

Ensin ruutuun ilmestyy kysymys siitä, mitä haluaa ostaa. Jos tarvitsee menolipun painaa sormella ruudulla olevaa kohtaa ida, jos taas on ostamassa meno-paluulippua klikkaa kohtaa ida y vuelta.

Tämän jälkeen ruudulle tulee kysymys ” ¿Desea utilizar su tarjeta Renfe y Tú?”, johon voi vastata no eli ei. -nappia painavat vain ne, joilla on Renfe y tú -kortti.

Seuraavaksi ruudulle ilmestyy valikoima kaikista kyseisen linjan asemista. Klikkaa asemaa, jonne olet matkalla. Kone tunnistaa automaattisesti lähtöaseman.

Viimeiseksi näet ruudulla hinnan.  Voit vielä valita montako samaan määränpäähän menevää lippua haluat ostaa. Määrää voi lisätä painamalla plus-merkkiä.

Lopuksi lippuostoksen voi maksaa käteisellä tai pankkikortilla. Lippu tippuu alla olevaan luukkuun, josta sen voi noukkia.

Jos kyseessä on kertalippu, sitä ei tarvitse leimata, mutta lippu täytyy säilyttää koko matkan ajan. Osalla asemista on portit, joista ei pääse sisään eikä ulos ilman, että näyttää laitteelle voimassa olevaa lippua.

Menolippu on voimassa kahden tunnin ajan lipun ostamisesta, ja meno–paluu-lipun paluumatka täytyy tehdä saman päivän aikana.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart