Arja espanjalaistui eläkeiässä – paikallinen sulhanen laittoi arjen uusiksi

Arja espanjalaistui eläkeiässä – paikallinen sulhanen laittoi arjen uusiksi

Arja Linteri, 69, kertoo muuttuneensa paljon viimeisten kolmen vuoden aikana eli sen jälkeen, kun tapasi espanjalaisen kihlattunsa.

– Espanjalaisen kumppanin kanssa olen oppinut espanjalaisen rytmin. Se sopii minulle, koska olen aina ollut vähän yökyöpeli, kertoo Arja Linteri, 69.

Strand Properties

Hän kokee muuttuneensa paljon kolmen yhteisen vuoden aikana. Hänestä on tullut suurpiirteisempi.

– Jo ensimmäisillä kerroilla, kun mies sanoi, että tulee kohta, ymmärsin, että se ei tarkoita suomalaista “kohta” vaan useampia tunteja.

– Pikkuhiljaa olen päässyt sellaisia suomalaisesta tavasta, että jos odottaa jotain, vain odottaa, eikä voi tehdä muuta. Täällä on huolettomampi meininki. Eletään hetkessä.

Leskeksi jäänyt Arja päätti jatkaa elämää Espanjassa

15 vuotta Espanjassa asunut Arja on aina pykinyt elämään maassa maan tavalla, mutta arki sai paljon enemmän espanjalaisia mausteita, kun vierelle tuli espanjalainen puoliso.

– Yritimme Pekankin kanssa integroitua, 40 avioliittovuoden jälkeen leskeksi jäänyt Arja muistelee.

Kun Pekka menehtyi syöpään jouluaattoyönä vuonna 2019, Arja ei miettinyt Suomeen paluuta.

Miksi hän lähtisi paikasta, josta oli tullut koti? Espanjassa Arja oli päässyt pakoon pimeyttä ja synkkiä ajatuksia, jotka tappoivat luovuuden. Kuvataitelija Arja oli myös saanut ystäviä paikallisista taidepiireistä.

Suhde on ollut kulttuurikoulu

Kolme vuotta sitten Arja tapasi Franciscon Ourtimessa, joka on yli 50-vuotiaille tarkoitettu deittisovellus. 

– Aluksi kirjoittelimme WhatsApp-sovelluksen kautta. Se oli hauskaa ja hyvin romanttista. Oli ihanaa vastaanottaa päivittäin sydämiä, virtuaalikukkia ja romanttisia rakkauslauluja Youtubesta, hän muistelee.

Arja oli varuillaan, koska sovelluksessa oli tullut vastaan myös “feikki-Heikkejä”. Pian Arja oli kuitenkin myyty. 

– Tämä kirjoittelu, kuvien ja hymiöiden lähettely oli se helpoin osuus. Kun siirryimme tapaamisiin, alkoi kulttuurikoulu.

Siihen kuuluvat niin espanjalaiset ruuat, päivärytmi kuin mentaliteetti. Täällä ei ole suomalaista juroutta, sisäänpäinkääntyneisyyttä ja varovaisuutta. Jos istumme Francin kanssa terassilla ja puhumme yksityisasioista, hän ei välitä, jos joku kuulee. Espanjalainen on mutkaton, kovaääninen ja avoin.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Haastateltava

Lue toukokuun 2023 Olé-lehdestä koko juttu, jossa Arja sekä espanjalaisille tavoille eläkepäivillä oppinut Eero kertovat integroitumisestaan!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart