Espanjan asuntomarkkinoille lähtevän ostajan kannattaa olla selvillä ostamisen kuluista, kaupanteon vaiheista ja ammattilaisten rooleista.
Asunnon ostaminen Espanjasta on operaatio, johon liittyy huomattavia rahamääriä.
Espanjassa asunnon ylläpitäminen ja lainan maksaminen eivät ole yleensä taloudellisesti hankalin osuus. Vaivannäköä ja pääomaa vaatii itse asunnon hankintaprosessi.
Asunnonoston kulut vaihtelevat paljon itsehallintoalueittain. Muun muassa varainsiirtoveron, impuesto de transmisiones patrimoniales, ITP, suuruudessa on suuria eroja. Andalusiassa se on alle 400 000 euron asunnoista kahdeksan prosenttia. Kataloniassa alle miljoonan euron asunnoista maksetaan kymmenen prosenttia. Kanariansaarilla puolestaan peritään perustapauksissa kuusi prosenttia.
Itsehallintoalueet tosin myöntävät veroihin erilaisia helpotuksia, mutta edut on suunnattu ensisijaisesti asunnon vakituiseksi kodiksi ostavalle eli Espanjassa yleisesti verovelvollisille henkilöille.
Kulut, verot ja omaosuus noin 30 prosenttia
Verojen lisäksi rahaa on varattava myös rekisteri- ja notaarikuluihin. Jos asunnon ostoa varten haetaan lainaa, on pakollista käyttää myös asunnon arvioitsijaa määrittämään sen arvo. Määritystä varten tehdään operaatio nimeltä tasación. Määrityksen hinta liikkuu monissa sadoissa euroissa.
Myös notaarin ja gestorían palveluiden hinnoissa voi olla suuria alueellisia eroja. Nämä kaksi ammattiryhmää kuuluvat asunnon ostoprosessissa mukana oleviin ammattilaisiin, joiden osallistuminen on tietyissä tilanteissa pakollista – mutta lähes aina suositeltavaa. Moni palkkaa myös asianajajan tuekseen ja valvomaan omia etuja kaupan teon kiemuroissa.
Lisäksi kuluja tulee rekisteröinneistä, sillä espanjalainen kiinteistökauppa kirjataan kiinteistörekisteriin (Registro de la Propiedad).
Kuluihin voi laskea menevän karkeasti kymmenen prosenttia kauppahinnan päälle. Jos kyseessä on lainarahalla rahoitettava asunto, oman pääoman määrän on oltava noin 30 prosenttia ostohinnasta. Espanjalaiset pankit nimittäin vaativat asiakkaalta lähes aina 20 prosentin omaosuuden.
TEKSTI: Jukka Laurimo ja Meri Saukkoriipi
KUVA: Shutterstock
Lue tammikuun 2021 Olé-lehdestä lisää sekä kuluista että kaupanteossa mukana olevien ammattilaisten rooleista! Lehdessä on myös suomalaisten kokemuksia ostoprosessista.