Asuntolain esitys puhuttaa Espanjassa

Asuntolain esitys puhuttaa Espanjassa

Uusi laki vaikuttaisi voimaan tullessaan pitkäaikaisten vuokrien hintoihin. Se myös rajoittaisi vuotuisia vuokrahinnan korotuksia.

Espanjan koalitiohallitus on yrittänyt viime vuoden helmikuusta asti saada laadittua kokonaisvaltaisen asuntoja koskevan lain. Lain erikoishuomion kohteena olisivat pitkäaikaiset vuokrasopimukset.
Lain lopullinen muoto odotuttaa itseään edelleen, mutta vuoden jäissä olon jälkeen näyttäisi, että hallituspuolueet olisivat pääsemässä yksimielisyyteen sen sisällöstä. Pedro Sánchezin johtaman hallituksen tarkoituksena olisi saada lakiteksti hyväksyttyä ennen toukokuun 28. päivänä pidettäviä kunnallisvaaleja. Ei kuitenkaan ole odotettavissa, että laki astuisi voimaan paljoakaan ennen vuoden loppua.
Lain, jonka työnimi on Ley Estatal por el Derecho a la Vivienda, suomenkielinen käännös olisi valtakunnallinen kotiin oikeuttava laki.
Lakiesityksen mukaan laissa puututtaisiin muun muassa vuokrien hintoihin niillä alueilla, joilla kysyntä on kovaa. Niin ikään vuokrien vuosittaisesta nostamisesta hintaindeksin mukaan halutaan uudessa laissa luopua. Hintaindeksin sijaan uusi vuokralaki tulee sisältämään prosentit, joilla vuokraa voi vuosittain nostaa.

Strand Properties

Takuuvuokran saa edelleen periä

Vuokranvälittäjien palkkiot eli sopimukseen johtavat komissiot tulisivat uuden lain mukaan vuokranantajan, eivät vuokralaisen maksettaviksi. Tähän asti vuokralaiset ovat usein joutuneet maksamaan kuukauden vuokran suuruisen summan vuokranvälittäjälle, kuukauden takuuvuokran vuokranantajalle sekä kuukauden vuokran etukäteen voidakseen vuokrata haluamansa asunnon.
Tällä hetkellä laki rajoittaa vuokranantajan mahdollisuuden takuuvuokran vaatimiseen yhden kuukauden vuokran suuruiseen summaan, kun kyseessä on niin sanottu pitkäaikaisvuokra eli pysyvän kodin vuokraaminen. Kausivuokrissa, eli silloin kun asunto ei tule henkilön pysyväksi kodiksi, laki sallii kahden kuukauden vuokran suuruisen takuusumman.
Huolimatta liikkeellä olevista huhuista ja harhaanjohtavista nettiotsikoista ainakaan vielä ei ole tiedossa, että uudessa laissa puututtaisiin takuuvuokraan tai sen suuruuteen.

Erityisvaatimuksia suuromistajille

Lakiesityksen mukaan omistajien, joilla on viisi tai useampia vuokra-asuntoja ja jotka sijaitsevat alueilla, joilla vuokrahinnat ovat erityisen korkeita, on tulevaisuudessa pakko alentaa vuokrahintoja. Edelleen lakiesityksen mukaan tällaisiksi alueiksi katsottaisiin alueet, joiden keskimääräiset vuokrahinnat ylittäisivät 30 prosenttia alueen asukkaiden kuukausittaisista keskituloista tai joilla vuokrahinnat olisivat nousseet kolme prosenttiyksikköä inflaatiota enemmän edellisten viiden vuoden aikana.0

Your Cart