Asuntotulovero – mikä se on ja kuka sitä maksaa?

Asuntotulovero – mikä se on ja kuka sitä maksaa?

Vaikka verot eivät tunnetusti ole kenenkään lempiasia, asuntotuloverolla on sen verran monta nimeä, että siitä puhuttaessa voisi todeta rakkaalla lapsella olevan monta nimeä.

Asuntotuloveroa kutsutaan myös ei-residentin veroksi. Espanjassa tämä impuesto de la renta de los no-residentes kulkee lyhennyksellä IRNR. Tähän veroon viitataan myös yleisesti “modelo 210” eli “210-lomake”-nimellä.

Strand Properties

Mistä sitten on kyse? Kun ei-residentti omistaa Espanjassa kiinteistön, tämän katsotaan saavan siitä vuosittaista tuloa. Tämä fiktiivinen asuntotulo tilitetään verottajalle kerran vuodessa.

Aikaa ei-residentin veroilmoituksen tekemiseen ja veron maksamiseen on koko vuosi, tammikuun alusta joulukuun loppuun. Mikäli ei-residentti haluaa maksaa veronsa suoraveloituksena espanjalaiselta pankkitililtään, veroilmoitus, jossa asia ilmaistaan, on tehtävä 23. joulukuuta mennessä.

Veron voi siis haluttaessa maksaa suoraveloituksena, mutta sen voi myös suorittaa pankissa. Maksettava vero on aina edellisen vuoden, mikä tarkoittaa, että tänä vuonna ei-residentit eli Espanjassa rajallisesti verovelvolliset henkilöt tilittävät Espanjan verottajalle asuntotuloveron vuoden 2021 osalta. Veron maksun voi suorittaa joko suoraveloituspyyntönä tai maksamalla veron oman espanjalaisen tai ulkomaalaisen pankin kautta.

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Unsplash

LUE OLÉ-LEHDEN HUHTIKUUN 2022 NUMEROSTA, MITEN ASUNTOTULOVERO LASKETAAN JA MITEN SEN MAKSU ONNISTUU – JOPA SUOMESTA KÄSIN. KERROMME MYÖS, MIKSI ENNEN VEROILMOITUKSEN TEKEMISTÄ ON TÄRKEÄÄ TIETÄÄ, KOSKA KIINTEISTÖN SIJANTIKUNNAN VEROARVOT ON VIIMEKSI TARKISTETTU.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart