AURINKORANNIKON SUOMALAINEN KOULU JÄLLEEN VIRANOMAISSYYNISSÄ

AURINKORANNIKON SUOMALAINEN KOULU JÄLLEEN VIRANOMAISSYYNISSÄ

Aurinkorannikon suomalainen koulu on jälleen otsikoissa Suomessa. Tilapäisyyden lisäksi puidaan myös oppilaiden saamia todistuksia.

Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa opiskelemisen ehtona on tilapäisyys Espanjan Aurinkorannikolla. Suomeen on siis jäätävä lapsen oikea kotikunta ja oletetaan, että lapsi palaa opintojen jälkeen Suomeen.

Strand Properties

Ylen mukaan on Suomen hallituksen yleisessä tiedossa, että tätä sääntöä kierretään laajalti. Tieto asiasta oli olemassa heidän mukaansa jo entisen hallituksen aikana.

Pelkkä Suomen passi ei ainakaan tässä vaiheessa opintoihin riitä, onhan kyseessä veronmaksajien maksama valtionapu, johon koulu on oikeutettu oppilasmäärän mukaan. Oikeuden tähän taas saavat Suomen lain mukaan ainoastaan ulkomailla satunnaisesti oleskelevat henkilöt.

Ylen mukaan Suomen valtio maksaa koululle vuositasolla yli kolme miljoonaa euroa.

Syynissä todistukset

Oppilaiden tilapäisyyden lisäksi Yle kyseenalaistaa oppilaaksioton lisäksi myös oppilaiden saamat todistukset.

Aurinkorannikon suomalaista koulua ylläpitävän säätiön hallituksen puheenjohtaja Niina Ristolaisen mielestä Ylen suhtautuminen ”Aurinkorannikon kouluun on kovin kielteinen, jopa vihamielinen”.

Ristolaisen mielestä kaiken huippu on Ylen uusi otsikko.

– Siinä väitetään, että ministeriö olisi todennut, että Aurinkorannikon suomalainen koulu olisi toiminut vastoin lakia ja kymmenien oppilaiden todistusten kelpoisuus olisi epäselvä.

– Ministeriö ei ole missään yhteydessä näin todennut eikä myöskään oppilaiden todistusten kelpoisuuden suhteen ole mitään epäselvyyttä, Ristolainen puuskahtaa.

Koulun kanta

Ristolainen piti koulun henkilökunnalle tiedotustilaisuuden maanantaina 6. toukokuuta siitä, mitä syntynyt tilanne tarkoittaa.

– Opettajat ymmärsivät kokonaisuuden ja henki oli hyvä, Ristolainen sanoo.

– Tunnelma oli leppoisa koko ajan.

Myös oppilaiden vanhempia infottiiin Wilman kautta muun muassa seuraavasti:

”Lauantaina julkaistussa Ylen artikkelissa kyseenalaistettiin Aurinkorannikon suomalaisen koulun toimintaa, jopa sen laillisuutta. Jutussa viitataan prosessiin, jossa koulun ylläpito ja opetuslupa siirretään kannatusyhdistykseltä säätiölle.

Ylen jutussa asetettiin kyseenalaiseksi oppilaille kirjoitettujen todistusten pätevyys. Jutun mukaan todistusten asema on epäselvä, johtuen siitä, että 1,5 vuoden ajan todistukset kirjoitti säätiö, jolla ei ollut lainkaan palkattua henkilökuntaa, esimerkiksi opettajia.”

– Todistukset oppilaille on aina kirjoittanut taho, jolla on voimassaoleva opetuslupa. Siksi ei ole mitään syytä olla huolissaan oppilaiden todistuksen pätevyydestä, toteaa Ristolainen.

TEKSTI JA KUVA TOIMITUS0

Your Cart