Kesän helteiden ei soisi olevan este liikunnan harrastamiselle. Mikäli mieli tekee maastoon, Aurinkorannikon läheisyydestä löytyy kesälläkin vilpoisia patikkareittejä. Oletko tutustunut vesivaellukseen? Tässä muutama vinkki!
Río Chillarin reitillä on yksi isompi ja muutamia pienempiä altaita.

Vesivaellusten klassikko

Río Chillar Nerjassa tarjoaa klassikkovesikävelyn. Kesäisin se on yksi suosituimmista reiteistä. Kahlaaminen kanjonissa, varjoisien kallioseinämien välissä viileän raikkaassa vedessä onkin miellyttävää, varsinkin hellepäivänä. Tämä on kesäisin luonnon- ja retkeilyn ystäville suorastaan pakollinen vaellus.
Varhainen lähtö on suositeltava, koska keskipäivällä voi olla tungosta. Reitillä on yksi isompi ja muutamia pienempiä altaita, joissa kastautuminen onnistuu. Kävelysauvat antavat tukea virtaavassa vedessä ja pohjakivien vuoksi jalkoihin kannattaa laittaa kumipohjakengät tai vanhat lenkkarit.
Alkukilometri kävellään kuivaa joenpohjaa, jonka jälkeen vesi tulee esiin. Kahlatessa vuolaassa virrassa ohitetaan parin metrin levyinen marmorirotko Los Cahorros, joka on varsinainen luonnonihme.
Vaellus sopii koko perheelle. Vaikeusaste kohoaa, mitä edemmäs mennään. Pituus on edestakaisin noin 10 kilometriä. Ensimmäisen altaan jälkeen reitti vaikeutuu. Kokonaispituus on 15 kilometriä, jos jaksat vaeltaa ”El Vado de los Patos”-nimiselle altaalle asti.
Calle Mirto -kadulla on maksuton parkkipaikka. Täältä on varttitunnin kävely luonnonpuiston sisäänkäynnille.

Río Chillar
Pituus: 10 km/15 km
Kesto: 4 h/7 h
Korkeuserot: 250 m/350 m
Sopii: Koko perheelle
Muuta: Jalkoihin kannattaa laittaa kumipohjakengät tai vanhat lenkkarit. Kävelysauvat antavat tukea.
Missä: Nerjan kaupungissa.

Flamencotähden inspiraation lähde

Yhdeksän kilometrin pituinen rannikkojoki Río de la Miel alkaa 350 metrin korkeudesta Sierra de Luna -vuoristosta Los Alcornocalesin luonnonpuistossa. Vaellusreitin Sendero Río de la Miel alku sijaitsee Algecirasin keskustasta noin kolme kilometriä länteen Barriada de El Cobressa. Calle Maestra Maria Luisa -katu johdattaa reitin alkuun.
Tällä reitillä yhdistyvät ihastuttava luonto ja maisema, vihreän raikas kasvillisuus, pienet vesiputoukset ja smaragdinvihreät altaat, vanhat tiet, myllyn rauniot ja sillat. Kasvillisuus muodostaa vihreän ja varjostavan katon puron ylle. Sen vartta koristavat korkkitammet, saniaiset, laakeri- ja viikunapuut. Jo vuosisatojen ajan monet taiteilijat ovat tulleet tänne saamaan inspiraatiota.
Aluksi ohitetaan Finca El Cobre ja niityllä käyskenteleviä punaruskeita lehmiä. Vesimylly, Molino del Escalona, on yhä toiminnassa. Sen lähellä on lumoava, köynnösten peittämä kivestä tehty roomalainen kaarisilta. Näiden jälkeen tulee kasvillisuuden saartama, vanha sammaloitunut monikerroksinen vesimylly Molino del Águila. Rotkon perällä kohisee La Chorrera -niminen vesiputous.
Polku on yhdistelmä luonnon ja kulttuurihistorian elementtejä. Täältä löytyy miljoonia vuosia vanhan laakerimetsän viimeisiä jäänteitä. Laakson yläosassa on mikroilmasto, jolle on ominaista korkea kosteus ja pilvimetsät. Eläimistä mainittakoon metsäkauriit, villisiat, peurat, sivettikissat ja mangustit.
Arabirunoilija Ben Abi Ruh osoitti muutamia kauniita säkeitä tälle paikalle jo 1100-luvulla. Niin teki myös maailman ehkä arvostetuin flamencokitaristi Paco de Lucía, joka syntyi Algecirasissa vuonna 1947. Bulería-niminen sävellys Luzia-albumilla (1998) on hänen rakkaudenosoituksensa joelle. Kappale on soitannollisesti erittäin vaativa ja se on tempoltaan kiihkeä. Vuonna 2014 poismenneelle Paco de Lucíalle on Algecirasissa omistettu mielenkiintoinen kävelyreitti, jossa tutustutaan tämän elämän tärkeisiin paikkoihin. Etappeja on kymmenen, pääosin kaupungissa, mutta sokerina pohjalla näistä numero kymmenen on Río de la Miel. Eräässä muistokirjoituksessa sanotaan, että joen visuaalisesta vaikutuksesta taiteilijan herkkyyteen ei ole epäilystäkään. Maestrolla oli myös rantatalo kesämökkinään (Casa Bernardo) Algecirasin Playa del Rinconcillossa.
Etymologisesti joen nimi tulee vuodelta 711 arabiankielisestä nimestä Wadi al-asal, joka on kirjaimellisesti hunajajoki.

Río de la Miel
Pituus: 2,5 km/5 km
Kesto: 45 min–2 h
Korkeuserot: 48 m–220 m
Sopii: Koko perheelle
Muuta: Uiminen ei ole virallisesti suotavaa, mutta kesäisin ihmiset eivät voi vastustaa veden kutsua.
Missä: 10 minuuttia Algecirasin keskustasta autolla. Paikallisbussilla CTM-kaupunkilinjat 10 ja 11.

Patikointia ja uintia rotkoissa

Río Guadalmina on 28 kilometriä pitkä joki, joka saa alkunsa Sierra Bermejan vuoristosta. Jylhä, leveä jokirotko Cañada de las Higueras kulkee Benahavísista ylävirtaan. Kanjonin pohjalla virtaa Río Guadalmina. Maantie kulkee pohjoiseen syvän jokirotkon reunalla, mutta laskeutuu vähitellen joen reunaan. Erämainen vaikutelma tuo etäisesti mieleen Kuusamon Kitkajoen. Helppo kävely sopii kaikille. Pituus edestakaisin on 11 kilometriä. Nousua tulee 150 metriä.

Benahavísin alapuolella, kylästä puoli kilometriä kaakkoon löytyy paikallisten suosima kalliouima-allas nimeltään Charca de Las Mozas. Tieltä (A-7175) laskeutuu polku tänne. Altaan alapuolelta alkaa ainutlaatuinen rotko-osuus nimeltään Angosturas, joka on 1 100 metriä pitkä. Se loppuu paikkaan nimeltä Charca de los Tubos. Tänne, alavirtaan, tehdään ohjattuja ryhmäpatikointi- ja uintiretkiä kaksi kertaa päivässä.
Vaellus alavirtaan kestää puolitoista tuntia ja paluumatka voidaan tehdä vanhan puusillan kautta. Patikkareitin ”virallinen” lähtöpiste on A-7175-tien varressa, Ermita de la Virgen del Rosario -kirkon länsipuolella, jonka luona on parkkitilaa. Ylempänä tien varressa on myös näköalapaikka: Mirador de la Charca de los Tubos.
Omin päin tehtävän, kohtuullisen vaativan kiertoreitin pituus on 10 kilometriä. Ohjattu turistireitti suojakypärineen on vajaa puolet siitä. Uimataito on kapeassa rotkossa välttämätön, koska reitillä ylitetään uimalla syviä, jopa 50 metriä pitkiä kapeikkoja sekä astellaan liukkaita kalliopintoja pitkin. Kalliotunnelin läpi mennään uimalla. Lopussa patovallilta laskeudutaan köyden varassa 3–4 metriä.
Vedenpitävä pussi tai laukku kannattaa ottaa mukaan tavaroille. Neopreenikengät ovat käytännölliset ja varajalkineet paluukävelyyn suotavat.

Guadalminan patikkareitti
Pituus: 11 km
Kesto: 3,5 h
Korkeusero: 150 m
Sopii: Kaikille
Missä: Benahavís

Guadalminan seikkailureitti
Pituus:
10 km/3 km
Kesto: 5 h/2h
Korkeuserot: 200 m/80 m
Sopii: Uimataitoisille, seikkailijoille
Muuta: Mukaan vedenpitävä pussi ja vaihtokengät
Missä: Benahavís

Pieni viidakkovaellus

Barranco Blanco eli Valkoinen rotko on lähes samanlainen kuin Río de la Miel, mutta ilman historiallisia rakennelmia. Tämä on kuin pieni viidakkovaellus tiheän kasvillisuuden ja kallioiden keskellä.
Alaminos-joki sijaitsee Alhaurín el Granden ja Coínin välissä puolen tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta. Barranco Blanco -rotkon nimi tulee valkoisista kalkkikivistä, joita alueella esiintyy. Rotkon perällä on altaita vesiputouksineen, jotka soveltuvat uimiseen. Sopii myös lapsille.
Huomioi, että autot on jätettävä ylös päätien (MA-3303) viereiselle parkkipaikalle ajalla 1.6–16.10, joten kävelymatkaa alas joelle tulee 1,7 km.

Barranco Blanco
Pituus:
6 km/2,6 km talvisin
Kesto: 3,5 h/1,5 h
Korkeuserot: 170 m/40 m
Sopii: Koko perheelle
Missä: Tien MA-3303 varrella Alhaurín el Granden ja Coínin välissä