Kansainvälisille autoilijoille sääntömuutokset toivat mukanaan hyviä uutisia.

Katsastukseen tuli tänä vuonna muutoksia monissa EU-maissa, jotka muokkasivat omia sääntöjään vastaamaan paremmin muutaman vuoden takaista EU-direktiiviä.  Käytännöt eri maissa tulevat entistä vertailukelpoisemmiksi. Merkittävimpiin uudistuksiin kuuluu, että jatkossa hyväksytään myös toisessa EU-maassa suoritettu katsastus, kun ajoneuvoa rekisteröidään Espanjaan.

Katsastuksen tulee uudistuksen myötä joustavuutta, sillä päivämäärän voi valita entistä vapaammin, eikä katsastuspaikka enää sido jälkitarkastuksia samalle asemalle. Toisaalta katsastus on jatkossa teknisesti entistä vaativampi, sillä autojen tietoja, vikoja ja turvalaitteiden toimintaa tutkitaan jatkossa sähköisesti OBD-mittausten avulla.  Suomalaisille tämä on jo tuttu asia, sillä OBD-mittauksia on tehty Suomessa jo vuosia. Espanjassa mittaukset otetaan laajamittaisesti käyttöön vuoden mittaan.

Viritetyt tai päästölaitteiden osalta muunnellut autot saadaan tällä tavalla entistä varmemmin pois liikenteestä. Samalla myös matkamittarihuijaukset tulevat esille entistä helpommin. Tavalliselle autoilijalle ja hyvin huolletulle autolle uudistuksesta ei pitäisi tulla suurta huolenaihetta.

TEKSTI: Jukka Laurimo
KUVA: Arkisto

Lue lisää uusista katsastuskäytännöistä ja katsastusten hinnoista elokuun 2018 Olé-lehdestä!