Almerían maakunnan Cabo de Gata -luonnonpuisto on sekä rauhaa rakastavien auringonpalvojien että luonnonystävien paratiisi.
Isleta del Moro

Isleta del Moron kalastajakylässä vallitsee vankkumaton rauha.

Maisema on auringon paahtama ja kuiva mutta vihreän kasvillisuuden täplittämä. Auton ikkunassa vilisee vuoria. Siellä täällä seisoo valkokalkittuja taloja ja tuulimyllyjä, ja pikkutiellä ohi pöllyävän hiekan keskeltä paljastuu vuohipaimen karjoineen.

Laaja Cabo de Gata-Níjar -luonnonpuisto sijaitsee niemessä, joten luonnollinen aloituspaikka puistoon tutustumiselle on samaa nimeä kantava niemennokka. Siellä Välimeren tyrskyissä seisoo myös Faro del Cabo de Gata -majakka.

Majakan viereiseltä näköalapaikalta aukeaa henkeäsalpaavat maisemat. Alueen vulkaaninen menneisyys on jättänyt upeat jäljet Cala de las Sirenas -nimellä tunnettuun rantaan. Kirkkaan veden ansiosta ylhäältä pystyy ihailemaan mosaiikin lailla eri sinisen sävyissä kimmeltäviä riuttoja.

Sen jälkeen voi hypätä jälleen auton kyytiin ja suunnata jollekin alueen kymmenistä erityyppisistä rannoista.

Cabo de Gata -luonnonpuistossa voi törmätä paimeniin.

Lähistöllä on niin paljon nähtävää, ettei muutamaksi päiväksi alueelle tullut malta pysyä koko päivää samalla rannalla. Jokainen ranta saa tyytyä pieneen visiittiin, johon kuuluu virkistävä uinti ja kenties lepohetki eväineen, ennen kuin on taas aika suunnata seuraavalle – ja varmasti erilaiselle – rannalle tai poukamalle.

Useimmat rannat ovat luonnonrantoja, joissa ei tarjota palveluja. On siis tarpeen varata mukaan omat eväät ja juomat.

Kesäkuukausina kävijämäärä rajattu

Neitseellisimmät rannat Playa de Mónsul, Playa de los Genoveses ja Playa de Barronal ovat luonto- ja maisema-arvoiltaan niin uniikkeja, että viranomaiset rajoittavat niille pääsyä kesäsesongin aikana. Kesäkuun puolivälistä ja syyskuun puoliväliin autolla kyseisille rannoille haluavilta peritään viiden euron maksu. Autojen määrä on rajoitettu 399 päivässä. Kannattaa siis olla aamulla ajoissa liikkeellä.

Autojen määrä on rajoitettu 399 päivässä. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä.

Paratiisirannoille pääse toki muillakin keinoin. Itse asiassa on suositeltavaa jättää auto San Josén kylään, josta on järjestetty bussikuljetus rannoille. Linja-autot vievät rannalle ja takaisin kahden euron hinnalla. Bussit kulkevat aamuyhdeksästä iltayhdeksään puolen tunnin välein.

Playa Monsul

Jylhä Playa Mónsul -ranta on toiminut elokuvien kuvauspaikkana.

Patikkapolulle tai veneretkelle

Cabo de Gatasta saa eniten irti oman tai vuokra-auton renkailla. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö liikunnanystävät tai retkeilyharrastajat voisi tutkia aluetta pyöräillen tai patikoiden. Luonnonpuiston alueelta löytyy lukuisia viitoin merkittyjä patikkareittejä, jotka vievät niin rantakallioiden upeisiin merimaisemiin, vulkaanisien kivimuodostumien ohi kuin aavikon omaleimaisen kasvillisuuden keskelle. Puiston tyypillisiin kasveihin kuuluu erikoinen ”ylösalaisin” kasvava palmulaji (pita), jonka palmun lehdet kasvavat maan rajassa, mutta runko nousee korkeuksiin.

Luonnonpuiston alueeseen kuuluu 12 000 hehtaaria vesistöjä, joiden uumenista löytyy valtava määrä luonnonihmeitä. Niihin ja erityisesti rannan kalliomuodostelmiin ja kauniisiin poukamiin pääsee tutustumaan esimerkiksi El Cabo a Fondo -yrityksen opastetuilla veneretkillä. Tiedonjanoisille sekä snorklauksesta ja maisemien ihailusta pitäville sopivista retkistä saa lisätietoja verkosta elcaboafondo.es.

Vaikka Cabo de Gata on suojeltu alue, voi siellä harrastaa monenlaisia luontoystävällisiä lajeja leijalautailusta melontaan. Eri aktiviteettimahdollisuuksista voi kysyä lisää esimerkiksi San Josén kylässä sijaitsevasta infopisteestä.

Cala de las Sirenas

Cala de las Sirenas -ranta.

Rauhaisaa unta luonnon keskellä

Cabo de Gatan majoitusvaihtoehtoihin kuuluvat leirintäalueet, pikkuhotellit ja vuokrahuoneistot.

Esimerkiksi viehättävä San Josén rantakylä sijaitsee keskeisellä paikalla, josta voi liikkua helposti eri puolille luonnonpuistoa. Valkokalkitut, sini-ikkunaiset talot kupoleineen ja mäennyppylöillä seisovat tuulimyllyt tuovat erehdyttävästi mieleen Kreikan saariston kylät.

Kesälomakuukausina espanjalaisturistien kansoittamissa Las Negrasin ja Carbonerasin kylissä viihtyvät perinteisiä rantaravintoloita ja palveluita kaipaavat.

Rannikon kaikkein pienemmistä, muutaman kymmenen talon muodostamista kylistä voi suositella aidon tunnelmaa omaavaa kalastajakylä Isleta del Moroa tai pitkän hiekkarannan ja flamingojen asuttamien suolajärvien välisellä kaistaleella seisovaa Las Salinasin kylää. Niiden majataloissa tai pikkuhotelleissa saa varmasti rauhalliset unet.

Leirintäaluista suosituin on lähellä Playa de las Negras -rantaa sijaitseva Camping la Caleta, jonka lisäksi eri puolilla laajaa puistoa voi yöpyä teltassa tai mökissä esimerkiksi Camping Cabo de Gatassa tai Camping Los Escullosissa.

Heinä-elokuuksi majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, mutta muina kuukausina tilaa ja rauhaa riittää leirintäalueilla ja muutenkin koko Cabo de Gatan alueella.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

[divider line=”true”]

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.