Córdoba huokuu historia

Córdoba huokuu historia

Córdoba on samannimisen maakunnan pääkaupunki Andalusian sisämaan sydämessä, noin 180 kilometrin päässä Aurinkorannikosta.

Vanhakaupunki on kuin suuri ulkoilmamuseo.

Córdoba tunnetaan erityisesti sen jopa mahtipontisesta historiasta. Mahtipontisuudesta kertoo edelleen monikin asia, mutta ei vähiten kaupunkiin johtava, Guadalquivir-joen ylittävä roomalainen silta. Ykkössijaa Mezquitalta se ei kuitenkaan voi viedä, sillä mikään muu kuin Mezquita-Catedralin vaiheisiin tutustuminen ei kuljeta yhtä hyvin sisälle koko kaupungin historiaan.

Strand Properties
Moskeijasta katedraaliksi

Kukoistuskaudellaan 900–1100-luvuilla Córdoba oli Euroopan suurkaupunki ja yksi maailman suurimmista ja sivistyneimmistä kaupungeista, kiitos muslimihallitsijoiden, jotka loivat siitä kulttuurin ja tieteen keskuksen useine yliopistoineen ja kirjastoineen.
700–900-luvuilla rakennettu entinen moskeija Mezquita on edelleen kaupungin keskus. Yli 23 000 neliömetrin kokoista Mezquitaa pidetään edelleenkin tärkeimpänä länsimaissa sijaitsevana muslimimonumenttina. Jos sen keskelle ei olisi rakennettu katedraalia, se olisi edelleenkin maailman kolmanneksi suurin moskeija. Siitä kuitenkin tuli kristinuskon pyhättö Kristittyjen uudelleenvalloituksen jälkeen. Kastilian kuningas Ferdinand III muutti sen katedraaliksi valloitettuaan kaupungin vuonna 1236. 1500-luvulla sen keskelle alettiin rakentaa katedraalia, jonka rakennustyöt jatkuivat 200 vuotta. Tyylilajit vaihtelevat gotiikasta renessanssiin. Katedraalissa pidetään messuja tänäkin päivänä.
Moskeijan tunnusmerkit ovat sen suurimman salin pylväät ja holvikaaret. Tuskin kukaan on matkustanut Córdobaan ottamatta niistä valokuvia. Rakennukseen sisään astuessa ne tuntuvatkin jatkuvan silminkantamattomiin. Punavalkoisia holvikaaria pidättelee yhteensä 856 pylvästä, joiden rakentamisessa on käytetty muun muassa aiemmin paikalla olleen temppelin osia. Pylväiden materiaalit ovat jaspis, marmori ja graniitti.

Córdoban muut nähtävyydet

Vuodesta 2014 lähtien vierailijat ovat päässeet myös Córdoban korkeimpaan rakennukseen, Mezquitan torniin. Vanhan moskeijan minareetista rakennetun katedraalin kellotorni on 54 metriä korkea. Sieltä avautuvat maisemat ovat henkeäsalpaavat. Näkymä on koko kaupungin yli. Jos onnistut kiipeämään sinne, huomaa erityisesti moskeija-katedraalin hedelmäpuiden koristama sisäpiha Patio de los Naranjos.
Vähemmän tunnettu, mutta ei vähemmän mahtava on Alcázar de los Reyes Cristianos -linnoitus. Se on rakennettu 1300-luvulla. Ferdinand Katolilainen ja Isabella Katolilainen, jotka tunnetaan muslimivallan Espanjasta hävittäneenä pariskuntana, pitivät Alcázar de los Reyes Cristianos -linnaa residenssinään 1400–1500-luvun vaihteessa.

Kukkien ja patioiden Córdoba
Córdobassa patiot ovat perinteisesti värikkäitä kukkameriä.

Vaikka Córdoba huokuu historiaa, se on myös kukkien, puiden ja patioiden kaupunki. Vierailijan ei edes välttämättä tarvitse vierailla monumenteissa, sillä pelkkä vaeltaminen, Judería-korttelin eli vanhankaupungin kapeilla ja sokkeloisilla kujilla on jo elämys sinänsä ja riittää valloittamaan kenet tahansa.
Nähtävää tässä yli 330 000 asukkaan kaupungissa riittää paljon enemmän kuin yhteen lehtijuttuun tai visiittiin saa mahtumaan. Etenkin keväällä Córdobassa kävellessä kannattaa kurkistella rohkeasti sisään ikkunoista ja ovista. Vaikka valkoisten andalusialaistalojen patiot ovat hienoimmillaan toukokuussa, vuotuisen Festival de los Patios Cordobeses -tapahtuman aikaan, jolloin koko kaupungin patiot pistävät parastaan, ne pidetään kauniina ympäri vuoden. Asukkaat eivät pane pahakseen turistien uteliaisuutta.
Osaan patioista pääsee tutustumaan ilmaiseksi kaikkina vuodenaikoina, esimerkiksi Asociación Amigos de los Patios Cordobeses -yhdistyksen koko vuoden auki olevalle kukkien täyttämälle patiolle, joka sijaitsee osoitteessa Calle San Basilio 44.
Kuuluisin vanhankaupungin katu on Calle de las Flores, jota kukkaruukut reunustavat ympäri vuoden. Idyllinen, kapea kadunpätkä on muodostunut turistien suosikiksi ja pakolliseksi kuvauspaikaksi talojen välistä suoraa nousevan katedraalin tornin ansiosta.0

Your Cart