Espanjassa on pistetty jo kolme miljoona koronarokotetta. Rokotettujen joukossa on myös suomalaisia. Myös ei-residentit luvataan rokottaa.
Margaretha ja Erkki Forsmanilla on hymy herkässä. Vuodesta 1984 Espanjassa asunut suomalaispariskunta kertoo kilvan, miten hyvin maan julkinen terveydenhuolto heitä palvelee. Kesällä 90 vuotta täyttävä Erkki Forsman on juuri saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen.
Ensimmäisten rokotettavien joukossa
Vuonna 1931 syntynyt Erkki Forsman sai helmikuussa kutsun saapua rokotettavaksi terveyskeskukseensa vain päivän varoitusajalla.
Mies oli Benalmádenan Torrequebradan terveyskeskuksen ensimmäisiä koronarokotettavia potilaita, aloitettiinhan terveyskeskuksissa rokottaminen vasta aivan hiljattain. Sitä ennen rokotusvuorossa olivat hoitokotiasukkaat ja terveydenhuoltohenkilökunta.
– Puhelu tuli espanjan kielellä. Meille soitti terveyskeskuksesta erittäin miellyttävä mieshenkilö ja kertoi mieheni olevan rokotusvuorossa seuraavana päivänä, Margaretha Forsman muistelee.
Pian 37 vuotta Espanjassa asunut pariskunta puhuu espanjan kieltä hyvin, eikä ongelmaa puhelun ymmärtämiseen ollut.
– En tiedä, mikä sitten on tilanne, jos espanjan kieltä taitamaton henkilö saa puhelun. Uskoisin kyllä, että ulkomaalaisille soittavat ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka osaavat ainakin englantia, Forsman pohtii.
– Täällä osataan aina olla huomaavaisia ulkomaalaisia kohtaan.
Nainen kehuu annettua tietoa ja seurantaa, vaikka terveyskeskuksessa saattoi aistia ensimmäisen rokotepäivän aiheuttaneen pientä logistiikkahaastetta. Kaikki sujui kuitenkin hyvin.
– Meille kerrottiin, että annettu rokote oli Pfeizerin, ja Erkki sai saman tien kutsun toisen annoksen saamista varten. Se on 10. maaliskuuta eli tasan kolme viikkoa ensimmäisestä. Me arvostamme tätä kovasti.
Ei reaktiota rokotteesta
Rokotteen antamisen jälkeen pariskuntaa pyydettiin istumaan ja odottamaan noin varttitunnin verran. Tämä tehtiin mahdollisen allergisen reaktion varalta. Sitten sai lähteä kotiin. Mitään seurantaa ei tehty eikä tarvittu, sillä ainoa Forsmanin saama reaktio rokotteesta oli pistoskohdan kosketusarkuus. Sekin kesti vain 36 tuntia.
– Olen itse 82-vuotias ja kysyin samalla, koskahan minun rokotevuoroni olisi. Minulle kerrottiin, että kutsut tulevat syntymävuoden perusteella ja että olen pian vuorossa, kertoo Margaretha tyytyväisenä.
– Nyt nautimme upeasta säästä ja Espanjan keväisestä kukkaloistosta!
Rokote myös turisteille
Andalusian aluehallituksen perhe- ja hyvinvointineuvoston pääsihteeri Ana Carmen Mata sanoo SE-lehdelle, että myös maassa oleskelevat ei-residentit rokotetaan.
– Ainoa edellytys on, että henkilö on kirjautunut asukkaiksi kaupungintalolleen.
Mata selittää, että kaupungintalolle kirjautuneet ei-residentit ovat yleensä henkilöitä, jotka oleskelevat maassa pitempiä aikoja, vaikka eivät ehkä ole vaihtaneet residensia-statustaan.
– Residensian omaamisella ei ole merkitystä, jos he ovat maassa, kuuluvat ikäluokkaan, joka on rokotevuorossa ja haluavat rokotteen.
– Ainoa tapa paikallistaa heidät on kuitenkin, että he ovat kirjoilla paikkakuntansa kaupungintalolla, Mata tähdentää.
– Andalusian terveysviranomaiset, jotka rokotuksia järjestävät, saavat tietonsa rokotettavista kaupungin asukasluettloista. Heihin ollaan yhteydessä sen perusteella. Maan sosiaaliturvaan kuuluminen ei myöskään ole edellytys, onhan Espanjassa paljon sellaisiakin ulkomaalaisia, jotka ovat residenttejä mutta eivät kuulu Espanjan sosiaaliturvaan.
Maahan saapunut 3,6 miljoonaa rokoteannosta
Espanjaan oli saatu 19. helmikuuta mennessä kaikkiaan 3,6 miljoonaa rokoteannosta. Niistä noin 418 000 oli uusinta, AstraZeneca/Oxfordin rokotetta, jota on päätetty antaa Espanjassa vain 18–55-vuotiaille.
Rokotteita on pistetty yhteensä kolme miljoonaa. 1,2 miljoonaa maassa asuvaa on jo saanut molemmat rokoteannokset.
Andalusiassa rokotetahti on maan vilkkain. Molemmat rokoteannokset on tähän mennessä annettu 208 000 henkilölle. Laiskaa ei ole ollut Valenciankaan itsehallintoalueella, jolla molemmat suoja-annokset on annettu 100 000 henkilölle.
Madridissa rekrytoidaan rokotushommiin jo eläköitynyttä sairaanhoitohenkilökuntaa. Täkynä on, että rokotekampanjaan osallistumisesta annetaan täysi palkka, joka ei vaikuta eläkkeen saamiseen.
6,7 miljoonan asukkaan Madridin itsehallintoalueella molemmat rokotteet on annettu 166 000 ihmiselle.
– Rokotustahti maassa olisi erinomainen, jos rokotteiden saatavuus ei ajoittain ontuisi. Tästä huolimatta esimerkiksi Andalusiassa ollaan optimistisia: mikäli hallituksen lupaus 2–4 miljoonasta rokoteannoksesta huhtikuun aikana toteutuu, 70 prosenttia itsehallintoalueen asukkaista on kesään mennessä rokotettu, lupaa Andalusian aluehallituksen johtaja Juan Manuel Moreno Bonilla.
Teksti Katia Westerdahl, kuva Margaretha Forsman