Espanjaan uusia alueellisia rajoituksia joulun ajaksi

Espanjaan uusia alueellisia rajoituksia joulun ajaksi

Jälleen kasvamassa olevat tartuntamäärät pakottavat osan Espanjan itsehallintoalueista ottamaan takapakkia jo ilmoitetuista lievennyksistä.

Strand Properties

Valencian itsehallintoalueen koronavirustartunnat ovat kasvaneet 27 prosenttia viimeisen viikon aikana. Tautiesiintymä Valencian alueella oli 17. joulukuuta 254/100 000 asukasta.

Valencian itsehallintoalueen hallituksen johtaja Ximo Puig piti myöhään torstaina 17. joulukuuta lehdistötilaisuuden, jossa tämä ilmoitti alueen sulkemisen jatkuvan ennakko-odotusten vastaisesti 15. tammikuuta asti.

Puig tähdensi, että tänä aikana Valencian itsehallintoalueelle saapuminen on mahdollista vain residenteille. Puig pyysi anteeksi alueen asukkailta, että joutuu muuttamaan jo aiemmin lupaamaansa määräysten helpottamista, mutta totesi, että jos nyt ei toimita, seuraukset tulevat olemaan paljon pahemmat.

Niin ikään yöllinen ulkonaliikkumiskielto Valencian itsehallintoalueella aikaistetaan alkavaksi kello 23 lukuun ottamatta joulu- ja uudenvuodenaattoja, joina se alkaa keskiyöllä. Sosiaaliset tapaamiset rajoitetaan kuuteen henkilöön, jotka saavat olla enintään kahdesta eri perhekunnasta.

Nämä rajoitukset koskevat myös Valenciaan kuuluvaa Alicanten maakuntaa ja suomalaisten suosimaa Costa Blancaa.

Tartunnat kuriin Teneriffalla

Koronavirustartuntojen kasvu huolestuttaa Espanjassa monella muullakin alueella. Vaikka yleinen tilanne Kanariansaarilla on edelleen hyvä, tartuntojen lisääntyminen etenkin Teneriffan saarella antaa aihetta lisätoimiin.

Tautiesiintymä Teneriffalla on viimeisten kahden viikon aikana ollut 226/100 000 asukasta, kun naapurisaarella Gran Canarialla se on 48. Tämän vuoksi Kanariansaarten aluehallitus on ilmoittanut vaativansa tästä päivästä eli 18. joulukuuta lähtien todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta kaikilta saarille saapuvilta, myös Espanjan mantereelta saarille matkustavilta.

Käytännössä Teneriffan sulkeminen tarkoittaa, että muut kuin saaren vakituiset asukkaat saavat matkustaa Teneriffalle seuraavien kahden viikon aikana vain painavasta syystä.

Teneriffalta toisille Kanariansaarille matkustavilta vaaditaan niin ikään negatiivinen koronatestin tulos.

Teneriffalle julistetaan öinen ulkonaliikkumiskielto, joka alkaa kello 22. Lisäksi baarien ja ravintoloiden sisätilojen avaaminen kielletään. Ravintolaterassien kapasiteetti lasketaan puoleen ja muiden liiketilojen kolmannekseen, jotta väkijoukkojen muodostumiselta vältyttäisiin ja tartuntamäärät saataisiin pian kuriin.

Kansainväliset turistit voivat saapua saarelle edelleen negatiivisen koronatestitodistuksen esittämällä.

Andalusiassa tiedossa helpotuksia

Andalusian tartuntatilanne on tällä hetkellä edelleen hyvä, mutta Andalusian aluehallitus kertoo seuraavansa tilannetta tarkasti. Tarkoituksena kuitenkin on, että olemassa olevia rajoituksia helpotetaan entisestään tästä päivästä, 18. joulukuuta alkaen.

Andalusian tautiesiintymä 17. joulukuuta oli 137/100 000 asukasta. Etenkin useiden Málagan maakunnan alueiden, kuten Aurinkorannikon terveyspiirin, tautiesiintymät ovat viime viikkoina parantuneet huomattavasti.

Aurinkorannikon tautiesiintymä on juuri nyt 83. Andalusian aluehallituksen johtaja Juan Manuel Moreno on kuitenkin muistuttanut, että rajoituksia tiukennetaan, mikäli luvut näyttävät tartuntojen uudesta kasvusuunnasta.

Tällä tiedolla kuitenkin 18. joulukuuta lähtien sallitaan liikkuminen Andalusian sisällä maakunnasta toiseen.

Samasta päivästä lähtien kaikki liiketoiminta saa olla avoinna kello 22.30 asti eli puoli tuntia ennen yöllisen ulkonaliikkumiskiellon alkamista, joka tapahtuu nyt kello 23.

Ravintolat ja baarit joutuvat kuitenkin sulkemaan ovensa kello 18–20 väliseksi ajaksi, mutta kahvilat saavat pysyä avoinna tuonkin aikavälin, kunhan alkoholijuomia ei tarjota.

24. ja 31. joulukuuta kaikki yritykset – mukaan luettuina ravintola- ja vastaava toiminta – saavat halutessaan pidentää aukioloaikaansa niin, että ne suljetaan puoli tuntia ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista. Noina päivinä ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan kello 1.30.

Kuuden hengen kokoontumisrajoitus pysyy voimassa, paitsi jouluaattona, joulupäivänä, uudenvuodenaattona ja uudenvuodenpäivänä, jolloin kokoontumiset kodeissa on rajattu kymmeneen henkilöön.

Andalusian maarajat avataan 23. joulukuuta, josta lähtien itsehallintoalueelle saa tulla ja alueelta saa poistua läheisten jouluisia tapaamisia varten tai painavasta, todistettavasta syystä.

Rajoituksia myös Madridiin ja Kataloniaan

Madridin alueen tautiesiintymä oli 17. joulukuuta 263/100 000 asukasta. Madridin aluejohtaja Isabel Díaz Ayuso on ilmoittanut pitävänsä itsehallintoalueen liiketoiminnan avoinna joulun ajan, mutta suorittavansa tarpeen mukaan paikallisia rajojen sulkemisia, jos esiintymät jollakin tietyllä paikkakunnalla nousevat.

Katalonia puolestaan on ilmoittanut rajoittavansa ravintoloiden ja baarien aukioloaikoja. Tautiesiintymä alueella oli 17. joulukuuta 221/100 000 asukasta.

Kaikkiaan viidellä itsehallintoalueella Espanjassa on tällä hetkellä yli 250/100 000 tautiesiintymä. Nämä alueet ovat Baleaarien saaret, Madrid, Baskimaa, Valencian alue ja Kastilia–La Mancha. Espanjan hallitus luonnehtii näitä alueita suurimmiksi riskialueiksi uuden tartunta-aallon suhteen.

Teksti Katia Westerdahl0

Your Cart