Espanjalainen koulu auttoi koko perhettä sopeutumaan Espanjaan

Espanjalainen koulu auttoi koko perhettä sopeutumaan Espanjaan

Espanjalainen päiväkoti ja koulu osoittautuivat nappivalinnoiksi Kangasharjun perheen lapsille sekä koko perheen arjelle.
Kangasharjun perhe asuu Madridissa. Lasten koulun kautta perhe on päässyt sisälle espanjalaiseen arkeen ja löytänyt tiiviin ystäväpiirin.

Kangasharjun perhe valitsi Madridiin muutettuaan lapsilleen espanjalaisen päiväkodin ja koulun. Nyt – seitsemän vuotta muuton jälkeen – Saana, 8, ja Auri, 10, opiskelevat ongelmitta espanjaksi.  Saana aloittaa tänä syksynä espanjalaisessa koulussa neljännen luokan ja Auri viidennen.  

Strand Properties

Kangasharjut muuttivat Helsingistä Madridiin Sami Kangasharjun töiden perässä. Muuton piti olla väliaikainen, enintään kahden vuoden pituinen, mutta lopulta Madridin elämä vei suomalaisperheen mukanaan.

Tytöt olivat muuttoaikaan päiväkoti-iässä, ja omasta kotikaupunginosasta Madridista löytyi mieleinen espanjalainen päiväkoti.  Perhe ei puhunut juurikaan espanjaa Madridiin muuttaessaan, mutta Saanaan ja Auriin uusi kieli tarttui päiväkodissa nopeasti.

“Lasten koulu on ollut ihan loistava tapa tavata ihmisiä. Se oli helppo polku, joka aukesi automaattisesti.”

– Noin kolmen kuukauden päästä he alkoivat itsekin puhua espanjaa ja kommunikoida kavereidensa kanssa, Irina-äiti kertoo.

Päiväkodin jälkeen Kangasharjut päättivät laittaa Saanan ja Auriin samaan espanjalaiseen yksityiskouluun, johon suurin osa lasten päiväkotikavereistakin suuntasi. Käytännössä kaikki tyttöjen koulukaverit ovat espanjalaisia.

Perheen kotikieli on suomi, mutta keskenään Saana ja Auri puhuvat toisinaan espanjaa. Suomen kielen taidon ylläpitoon riittää arkinen kanssakäyminen, ja lisäksi tytöt lukevat paljon sekä suomeksi että espanjaksi.

Espanjalaisen koulun valinta on osoittautunut hyväksi paitsi Aurille ja Saanalla, myös Samille ja Irinalle. Vanhemmat ovat saaneet koulun kautta tiiviin ystäväpiirin, joka on auttanut heitä sopeutumaan Espanjaan ja madridilaiseen elämänmenoon.

– Olemme tunteneet osan heistä jo lasten päiväkotiajoista lähtien, eli lähes seitsemän vuotta, Irina kertoo.

– Lasten koulu on ollut ihan loistava tapa tavata ihmisiä. Se oli helppo polku, joka aukesi automaattisesti, Sami lisää.

TEKSTI ja KUVA: Anna Venejärvi

Lue lisää Kangasharjujen kokemuksista espanjalaisesta koulusta elokuun 2019 Olé-lehdestä.

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart