Espanjalaiset kodit lämpiävät eri tavoin

Espanjalaiset kodit lämpiävät eri tavoin

Vaikka modernit lämmityslaitteet ovat yleistyneet Espanjassa menneinä vuosikymmeninä, moni luottaa edelleen vanhoihin lämmitysmenetelmiin.
Paco Luna Aguilera ja José Luis García Cruz lämmittävät asuntoa takalla, pienemmillä puhallinlämmittimillä ja ilmalämpöpumpulla – riippuen lämmitystarpeesta.

Fuengirolassa asuvilla kaveruksilla, Paco Luna Aguileralla ja José Luis García Cruzilla, on tyystin erilaiset keinot asuntojensa lämpiminä pitämiseen.
– Yleensä lämmitämme vaimoni kanssa asunnon takalla. Takan lämpö lämmittää sen huoneen, jossa yleensä oleskelemme. Halkojen hinnaksi tulee kuukaudessa suurin piirtein 25 euroa, Paco sanoo.
Sähköistä lämmitystä he pitävät päällä vain harvoin.
– Tällä hetkellä täällä ei ole kovin kylmä, joten käytössämme on pieni puhallinlämmitin, estufa, Paco jatkaa.
José on hiljattain palannut takaisin Fuengirolaan asuttuaan pitkään pohjoisemmassa. Hänelle sopeutuminen asuntoihin, joissa ei ole lämmitystä, on ollut vaikeaa.
– Olen hyvin viluinen ihminen. Kun tulin Fuengirolaan, minun oli vaikeaa tottua siihen, ettei asunnoissa yleensä ollut ilmalämpöpumppua. Asuin aiemmin Madridissa ja Barcelonassa. Siellä oli hyvin kylmä, ja nykyään on yleistä, että asunnoissa on lämmitys, hän sanoo.
José uskoo suurimman osan käyttävän asunnon lämmittämiseen lämpöpattereita, radiadores eléctricos, joita voi siirtää huoneesta toiseen. Miehellä itsellään on kuitenkin nykyisessä kodissaan ilmalämpöpumppu, ja ilmalämpöpumpun nimeen vannoo nykyään moni muukin.

Strand Properties

Ennen hiilipuhallin oli vakiovaruste

Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Pacon mukaan ajassa ei tarvitse mennä kovin paljon taaksepäin, vain nelisenkymmentä vuotta, kun vastaavia moderneja lämmityslaitteita ei vielä ollut yleisesti käytössä ja maalaistalot tavattiin lämmittää takan voimin. Omavaraisuus näkyi muun muassa siinä, että tarvittavat halot saatiin omalta maatilalta.
– Maalla oli paljon puuta, joista sai hakattua halkoja takkaan, Paco kertoo.
Pacon mukaan lähes kaikissa taloissa oli myös eräänlainen pöydän alle sijoitettava lämmitin, brasero de picón, hiilipannu. Hiilet pannuun saatiin takassa poltetuista haloista.
– Hiilipannu oli pöydän alla, ja sen suojana oli eräänlainen häkki, jotta jalat eivät lämmitellessä palaisi. Äitini myös kuivasi vaatteita ripustamalla ne langalla roikkumaan hiilipannun ylle, Paco muistelee.
– Minunkin vanhempani käyttivät hiilipannua ja sen kanssa käytettävää pöytää, mesa camillaa. Pöydälle laitettiin liina, joka ylsi maahan asti. Hiilipannu oli pöydän alla ja korkeudeltaan puolet pöydästä, José täsmentää.
Tällaisia hiilipannuja, joiden ympärille koko perhe voi istuutua lämmittelemään, käytetään Espanjassa vielä tänäkin päivänä, vaikka modernimmat lämmityslaitteet ovatkin yleistyneet.

Aurinko lämmittää

Saisiko vielä jonkin vinkin, kuinka asunnon saa pidettyä lämpimänä tuhlaamatta omaisuutta lämmityskustannuksiin?
– Kannattaa hankkia asunto, jonka ikkunat ovat mieluiten etelään päin, jotta aurinko lämmittää huoneistoa, José toteaa nauraen.

Ilmaisia niksejä kodin lämpimänä pitämiseen
· Sulje ikkunaluukut, kun aurinko laskee, ja avaa ne auringon paistaessa huoneeseen
· Suosi tummia verhoja ikkunoissa, ne imevät paremmin itseensä auringonsäteet
· Levitä suomalaiseen tapaan matot lattioille
· Kynttilät lämmittävät mukavasti etenkin pienessä huoneessa
· Sisätiloissa oleskelu on pukeutumiskysymys: vuoraudu lämpimään vaatekertaan!0

Your Cart