Aloittaako lapsesi ensi syksynä espanjalaisen peruskoulun? Koulujen ilmoittautumisaika sijoittuu Espanjassa kevääseen.

Julkisten koulujen hakuaika – plazo de escolarización –  vaihtelee Espanjassa hieman itsehallintoalueittain, mutta yleisemmin se sijoittuu maalis-toukokuulle. Esimerkiksi Andalusian itsehallintoalueella alueella koulujen ilmoittautumisaika on käynnissä koko maaliskuun ajan.

Jos haet lapsellesi paikkaa espanjalaiskoulusta ensimmäistä kertaa tai haluat vaihtaa uuteen kouluun, pian on aika toimia. Hakujakson aikana vanhemmat toimittavat koulupaikkahakemukset (solicitud de admisión) haluamiinsa kouluihin.

Plazo de escolarización -hakuaika koskee julkisia kouluja sekä yksityisiä, julkisin varoin tuettuja enseñanza concertada -kouluja. Ne ovat oppilaille ilmaisia. Yksityiskoulut päättävät itse hakuajoistaan ja -ehdoistaan.

Koska koulupaikat ovat rajoitettuja, eivät kaikki koululaiset välttämättä pääse mieleiseensä kouluun. Jos paikkoja on vähemmän kuin hakijoita, oppilaat valitaan tiettyjen kriteereiden mukaan. Yksi tärkeimmistä kriteereistä on asuinpaikka, sillä ensisijalla kouluun ovat sen lähiympäristössä asuvat lapset ja nuoret.

Andalusian koulujen on julkistettava koulupaikkojen ja niitä hakeneiden oppilaiden määrä 12. huhtikuuta mennessä. Jos hakijoita on enemmän kuin paikkoja, käyttöön otetaan hakukriteerit ja niistä annetut pisteet.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Shutterstock

Lue lisää koulujen hakuprosessista sekä suomalaisperheiden koulukokemuksista Espanjassa helmikuun 2018 Olé-lehdestä.