Espanjan eläinsuojelulakiin kaavaillaan muutoksia

Espanjan eläinsuojelulakiin kaavaillaan muutoksia

Lakiesitys lupaa parannuksia myös koiratarhoille päätyneiden lemmikkien asemaan.

Espanjan eläinsuojelulakiin kaavaillaan merkittäviä muutoksia. Toteutuessaan laki muun muassa kieltää terveiden lemmikkieläinten lopettamisen sekä tiettyjen koirarotujen luokittelemisen vaarallisiksi roduiksi.
Ministerio de Derechos Socialesin esittämät muutokset eläinsuojelulakiin koskevat niin lemmikkejä kuin villieläimiäkin. Varsinaisia lakimuutoksia saadaan kuitenkin vielä odottaa, sillä laki menee kongressin käsiteltäväksi vasta vuoden 2022 alussa.

Strand Properties

Lakiesityksen mukaan koiran saisi jättää yksin enimmillään vain 24 tunnin ajaksi, ja koiranomistajien olisi käytävä koirien käsittelykurssi. Muita eläimiä, kuten kissoja tai hillereitä ei saisi jättää yksin kolmea päivää pidemmäksi ajaksi. Lisäksi laki kieltäisi eläinten jatkuvan pitämisen esimerkiksi terassilla ja parvekkeella. Jos eläin katoaa, olisi siitä ilmoitettava 48 tunnin kuluessa. Mikäli ilmoitusta ei tee, eläimen hylkäämisestä voi saada jopa 100 000 euron sakot.
Lisäksi lakiesitys kieltäisi koko maassa kukkotappelut sekä kyyhkysten ampumisen tavalla, jossa elävä kyyhky ammutaan kanuunasta kiekon kaltaisesti ilmaan, jonka jälkeen eläin ammutaan ilmasta. Laki rajoittaisi myös sirkusten toimintaa, sillä se kieltäisi villieläinten, kuten leijonien ja tiikereiden esittelyn. Härkätaisteluihin laki ei puutu.
Eläinten harkitsematon kauppa halutaan saada kuriin sallimalla eläinten kasvatus vain rekisteröityneille ammattilaisille ja eläinkodeille. Kasvattajilla saisi olla vain puhdasrotuisia eläimiä. Muut kuin kasvattajat saavat vastaanottaa tai antaa eläimen vain ilmaiseksi ja sopimuksella. Mikäli muilla kuin kasvattajilla on samassa kotitaloudessa lisääntymiskykyisiä eläimiä, ne täytyy sterilisoida. Myös kaikki eläimet, jotka kulkevat vapaasti kodin ulkopuolella, tulisi sterilisoida. Tällaisia ovat esimerkiksi kissat. Laki suojelisi myös villejä kissapopulaatioita niin, että niistä on huolehdittava, eikä kissoja saa lopettaa.

Espanjassa tietyt koirarodut, kuten pitbull ja rottweiler määritellään vaarallisiksi eläimiksi, ja ne joutuvat muun muassa pitämään kuonokoppaa julkisilla paikoilla. Uusi laki ei enää määrittelisi tiettyjä rotuja vaarallisiksi, vaan käsittelisi koiria tapauskohtaisesti, ja velvoittaisi vasta tarvittaessa erityisiin toimenpiteisiin.
Suomalainen saattaa hätkähtää, kun näkee espanjalaisen eläinkaupan lasikopissa kissan- tai koiranpentuja. Tämä näky saattaa pian olla historiaa, sillä lakiehdotus kaavailee loppua muiden eläinten kuin kalojen kauppaamiselle eläinliikkeissä.

Lakimuutos tavoittelee nollatoleranssia eläinten hylkäämisen ja lopettamisen suhteen. Hylkäämisen vähentämiseksi suunnitellaan kaikkien eläinten rekisteröintiä. Ministeriön mukaan tällä hetkellä noin puolet Espanjan eläimistä on rekisteröimättä, jolloin ne ovat kaiken valvonnan ulkopuolella. Muun muassa seura-, jalostus- ja eläintarhan eläimille olisi omat rekisterit. Toisaalta eläinten oikeuksia suojaamaan halutaan luoda myös rekisteri henkilöistä, joilla on eläintenpitokielto, sekä henkilöistä, jotka eivät saa työskennellä eläinten parissa.

Laki parantaisi myös eläinkodeissa olevien eläinten asemaa. Terveitä, hylättyjä eläimiä ei saisi enää lopettaa. Eläimen lopettaminen taloudellisista syistä, tilanpuutteen vuoksi tai siksi ettei eläimelle löydy adoptoijaa, olisi kiellettyä. Lain toteutuessa sakot eläinsuojelurikkomuksista voisivat nousta jopa 600 000 euroon.0

Your Cart