Espanjan kiveen hakatut ruoka-ajat

Espanjan kiveen hakatut ruoka-ajat

Lounas- ja illallisajat eivät ole ehkä missään muualla niin joustamattomia kuin Espanjassa.

Espanjassa lounasajasta ei lipsuta.

Espanja eroaa muista Euroopan maista monessakin asiassa – erityisesti työ- ja ruoka-ajoissa.

Strand Properties

Ulkomaalaista Espanjan ruokailuajoissa hämmentää usein niiden täsmällisyys. Liekö ne missään niin kiveen hakattuja ja joustamattomia kuin täällä?

Turistialueiden ulkopuolella ”väärään aikaan” ravintolaan syömään haluava jää ilman ruokaa, mutta kotonakin noudatetaan samaa rytmiä.

Yleistämisen sanotaan olevan pahasta ja jopa vaarallista, mutta nyt on pakko: ”viralliset ruoka-ajat” ovat Espanjassa pyhä asia. Niin pyhä, että ilman pätevää syytä niistä ei pidä kenenkään poiketa.  

Päivän kolme pääateriaa rytmittyvät pääsääntöisesti seuraavasti:

Aamiainenel desayuno – on lähimpänä eurooppalaista normia. Useimmat syövät aamiaista seitsemän ja yhdeksän välillä, mutta ei ole tavatonta nähdä lähempänä yhtätoistakaan aamukahvin ja pikkupurtavan äärellä lähikahvilassa olevia.

Päivän pääateriala comida – ei missään nimessä ala ennen kello yhtä. Ravintolasta on aikaisemmin turha mennä kyselemään, josko sitä lounasta jo saisi. Toisaalta viivyttelykään ei ole hyväksi. Kahden ja kolmen välillä suositut menú del día -ravintolat ovat tupaten täynnä. Kellon tullessa neljä, kokitkin ovat jo poistuneet.

Illallisenla cena – espanjalaiset nauttivat yhdeksän tai jopa kymmenen jälkeen niin kotona kuin ulkona. Kesällä näkee kokonaisia perheitä saapuvan ravintolaan vasta yhdentoista maissa. Deliveroo-ruokalähettipalvelun ruuhkahuippu Espanjassa on kello 21.42. 

TEKSTI: Mikko Immonen
KUVA: Alma Ulvelin

TUTUSTU OLÉN UUTEEN RUOKAKULTTUURISARJAAN JA LUE LISÄÄ RUOKA-AJOISTA TAMMIKUUN 2022 LEHDESTÄ!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart