Moni suomalainen asunnonomistaja on huolestunut asunnonvaltausilmiöstä, jonka on uutisoitu jatkuvasti kasvavan. Asunnonvaltaajat eli ”okupat” saa tehokkaasti aisoihin turvajärjestelmällä.
Vaikka talonvaltausilmiö on hyvä ottaa Espanjassa huomioon, ihan villistä lännestä ei ole kysymys. Asunnon omistajan ei tarvitse pelätä, että löytäisi kauppareissun päätteeksi kodistaan uudet asukkaat.
– Valtaajat pitävät erityisesti sellaisista asunnoista, joissa naapurit eivät ole esteenä heidän toiminnalleen. Mikäli valtaaja saa valita, tämä etsii syrjäisen kohteen, jossa ei ole hälytysjärjestelmää ja jonka päälle kukaan ei katso, sanoo Sector Alarm -hälytysfirman toimitusjohtaja Diego Torrico.
Asunnon takaisin saaminen valtauksen tapahduttua on hidasta ja hankalaa, vaikka se toki lopulta onnistuu. Murto on rikos, mutta Espanjan tämänhetkisen lain mukaan asunnonvaltaus on niin sanottu alemman tason rikos, joka useimmiten viedään siviili- eikä rikosoikeuteen. Siviilioikeudenkäynnit kestävät usein kauan.
Lopulta asunnonvaltaajat saadaan ulos, mutta prosessi on hidas.
Hälytysjärjestelmä tehokkain keino
Torrico on sitä mieltä, että valtauksen estäminen on huomattavasti järkevämpää, helpompaa ja edullisempaa kuin vallatun asunnon palauttaminen lakiteitse. Tehokkain keino estää talonvaltaus on hälytysjärjestelmän asentaminen.
Suurin riski asunnonvaltauksessa on se, että valtaajat ennättävät asettua taloksi ennen kuin heidän toimintansa huomataan.
– Vaikka esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkee usein puhuttavan 24–48 tunnin aikarajasta, tosiasiassa laissa ei sellaisesta sanota mitään, toteaa asianajaja Antonio Cardador.
– Asian ydin on se, että virkavalta ehtii paikalle niin pian, että todetaan tapahtuneen murtovarkaus.
Tunkeutujat on siis saatava kiinni itse teosta. Tätä varten oikein asennettu hälytysjärjestelmä on avainasemassa.
– Mikäli asunnossa on videotallennusta tekevä hälytysjärjestelmä, jonka tiedot saadaan saman tien poliisille, riski vähenee huomattavasti, toteaa Cardador.
TEKSI: Katia Westerdahl
KUVA: Shutterstock