Espanjan koulupakon tulkinnat vaihtelevat

Espanjan koulupakon tulkinnat vaihtelevat

Fuengirolassa sijaitsevan Aurinkorannikon suomalaisen koulun mukaan ensi lukuvuodelle on ilmoittautunut niin paljon oppilaita, ettei koulu pysty ottamaan vastaan kaikkia halukkaita.

AurinkorannikonKoulu
Aurinkorannikon suomalainen koulu ei pysty myöntämään koulupaikkaa kaikille halukkaille, sillä koulun tilat ovat liian pienet.

Mitä muita vaihtoehtoja Aurinkorannikolle tulevilla suomalaisperheillä on lapsien koulunkäynnin järjestämiseksi?

Suomalainen peruskouluikäinen voi mennä paikalliseen julkiseen, yksityiseen tai kansainväliseen kouluun. Kotiopetusta Espanjan laki ei tunne.

Suomi hyväksyy kotiopetuksen

Suomen perusopetuslaki kuitenkin sallii kotiopetuksen ja etäopiskelun. Usea perhe myös hyödyntää sen esimerkiksi vanhempien lähtiessä vuorotteluvapaalle Espanjaan.

– Tänä vuonna ryhmässä on noin 8–16 oppilasta, mutta se vaihtelee koko ajan, kertoo toista lukuvuotta Aurinkorannikolla kotonaan yksityisopetusryhmää vetävä Karita Leinonen, joka on ammatiltaan muun muassa sosiaalipsykologi ja opinto-ohjaaja.

Oppilaiden määrä vaihtelee, koska suurin osa peruskoululaisista käy etäkoulua Leinosen kanssa muutamasta viikosta kolmeen kuukauteen.

Suomen perusopetuslain mukaan lapsen kotikunnan tulee valvoa oppivelvollisen edistymistä siinä tapauksessa, että tämä ei osallistu opetukseen, eli käy etäkoulua tai on kotiopetuksessa. Kun oppilailla on kotikunta Suomessa, kotikunta antaa todistukset.

– En ole koululaitos enkä voi antaa arvosanoja tai todistuksia, sanoo Leinonen, jonka Aurinkorannikon opetus ja valmennus -toiminimi on rekisteröity Suomeen.

Yhteistyö Leinosen oppilaiden Suomessa olevien kotikoulujen kanssa on tiivistä. Oppilaat seuraavat oman luokkansa tahtia. Kokeetkin luokanopettajat skannaavat Leinoselle, joka sitten skannaa ne takaisin tarkistettavaksi.

Leinonen ei ole kuullut ongelmista Espanjan viranomaisten kanssa, vaikka Espanjassa onkin koulupakko – ei oppivelvollisuus, kuten Suomessa.

– Suurin osa on ryhmässäni lyhyen aikaa. EU:ssahan saa lomailla periaatteessa kolme kuukautta vapaasti, Leinonen toteaa.

Fuengirolan sosiaalitoimessa asia tulkitaan eri tavalla

Mitä Fuengirolan viranomaiset sanovat kotikoulusta?

SE-lehden haastatteleman Fuengirolan sosiaalitoimen työntekijän mukaan laki on selvä: Espanjassa kaikkien 6–15-vuotiaiden tulee käydä koulussa. Hän ei tunne oleskelun aikarajaa, jota ennen lakia ei tarvitsisi noudattaa.

– Jokainen tapaus on kuitenkin omanlaisensa, ja me sosiaalitoimessa vain teemme diagnoosin tilanteesta. Päätökset tekee aina Andalusian aluehallituksen alainen lastensuojeluelin, sosiaalivirkailija selventää.

Sosiaalityöntekijä kuitenkin kertoo, ettei ole koskaan käsitellyt tapausta, jossa suomalaisperheen lasten kotikoulutukseen tai ryhmäopetukseen olisi puututtu.

Etäkoulu Kulkuri tiedottaa Espanjan lainsäädännöstä

– Kotikoulu ei ole Espanjan paikallisen lainsäädännön mukaan sallittua, kertoo 70 maassa suomalaisia peruskoululaisia opettavan Etäkoulu Kulkurin johtaja Tuija Tammelander.

– Kyllä siihen on törmätty. Meidän oppilassakin on tapauksia.

Kansanvalistusseuran eli Suomen vanhimman vapaan sivistystyön järjestön alla toimivalla Etäkoulu Kulkurilla on kuitenkin tällä hetkellä 15 oppilasta Espanjassa. Kulkurin oppilaita asuu niin Aurinkorannikolla, Teneriffalla, Barcelonassa kuin Costa Blancallakin.

Tammelanderin mukaan osa oppilaista käy paikallista tai kansainvälistä koulua, mutta suorittaa Etäkoulu Kulkurin kautta esimerkiksi äidinkielen ja kirjallisuuden tai ruotsin kielen opintoja. Osa taas opiskelee koko perusopetuksen oppimäärää Kulkurissa.

– On erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi Skandinaavisen koulun tiloihin järjestetty Kulkuri-ryhmä. Se riittää Espanjan viranomaisille, Tammelander sanoo viitaten Costa Blancan Skandinaavisessa koulussa yläkoululaisille järjestettävään etäopetukseen.

Silloin opetus tapahtuu virallisen koulun alla.

Kulkuri tiedottaa Espanjaan aikovia asiasta etukäteen.

– Kun oppilas ilmoittautuu Kulkuriin, kerromme Espanjan lainsäädännöstä, Tammelander sanoo.

– Perheillä on erilaisia ratkaisuja, miten asian sitten järjestävät.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Toimitus

Kiinnostaako Espanja? Ajantasaisin tieto Espanjassa asumisesta ja elämisestä löytyy uusimmasta Olé-lehdestä.

Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart