Espanjan metsissä kasvaa paljon maukkaita ruokasieniä

Espanjan metsissä kasvaa paljon maukkaita ruokasieniä

Espanjassa vuosikymmeniä asunut ja työskennellyt huippukokki Jani Paasikoski vinkkaa metsän ja niityn antimista.

Espanjasta löytyy runsaasti herkullisia ruokasieniä. Sienestys on suurta juhlaa muun muassa Kataloniassa ja Baskimaalla. Siellä näitä maan antimia arvostetaan perinteisesti paljon, ja kausien aikana ravintoloiden ruokalistat täyttyvät kauden sienistä. Kauppahalleissakin tarjonta on runsasta.

Strand Properties

Vaikka Espanjassa ei lumista talvea juuri olekaan, ovat sienet hyvin kausiluonteisia tuotteita. Sienikaudet ajoittuvatkin kevääseen ja syksyyn, jolloin lämpötilat ovat oivat ja vettä on tarpeeksi tarjolla.

Tatteja, haperoita ja rouskuja

Huhtasienten lisäksi Espanjan sienet ovat suurin osa suomalaisillekin hyvin tuttuja: suosituimmat ovat tatteja, haperoita ja rouskuja.

Toki sienten suosion lisääntyminen näkyy myös markettien tarjonnan kasvuna. Jos ennen oli tarjolla vain herkkusieniä, nykyään voi löytää monen moista tarhattua sienilajia.

Eettinen ja vegaanien ajattelu on ollut omiaan lisäämään sienten suosiota. Ne ovatkin maukas, kausiluontoinen, toivottavasti lähellä kasvanut, metsien ja niittyjen tuote. Hiilijalanjälki pysyy kohtuullisen pienenä, jos ei oteta huomioon tarhasienten vedenkulutusta.

Sienet keittiössä

Yleisimmät tavat valmistaa sieniä Espanjassa ovat joko munakokkelin seassa eli revuelto de setas tai paistettuna nopeasti oliiviöljyssä valkosipulin ja persiljan kera. Tyypillisiä ovat täytetyt herkkusienet, joita löytää usein tapastiskeistä.

Syksyllä sienikausi yhdistyy myös riistakauteen, jolloin niistä yhdessä valmistetut herkut ovat varsinkin huippuravintoloiden listoilla suuressa suosiossa. Suosittelen retkiä maalaisravintoloihin näiden herkkujen perässä, sillä tarjolla on perinteisempiä herkkuja maltillisemmin hinnoin.

TEKSTI ja KUVAT: Jani Paasikoski

Lue koko juttu sienistä ja Arroz meloso de setas eli täyteläisen sieniriisin ohje lokakuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart