Espanjan pankki avaa tilin suomalaiselle

Espanjan pankki avaa tilin suomalaiselle

Voit avata Espanjassa tilin tai hakea asuntolainaa riippumatta siitä, oletko maan residentti vai et.
Suomalainen voi avat tilin Espanjassa

Jos virallinen asuinmaasi on Espanja eli olet residentti, pankkiasiat hoituvat hyvin samaan tapaan kuin kansalaisillakin. Jos taas asuinpaikkasi ei ole Espanjassa, vaan olet turisti eli niin sanottu ei-residentti, osa pankeista saattaa tarjota sinulle erityistuotteita.

Strand Properties

Pankki ei voi kieltäytyä avaamasta suomalaiselle tiliä vedoten siihen, ettei tämän asuinmaa ole Espanja. EU-lainsäädäntö takaa unionin kansalaisille oikeuden perustiliin, johon kuuluu talletus-, nosto- ja tilisiirtomahdollisuus.

– Ei-residenttistatuksella Espanjassa vieraileva voi omistaa maassa asunnon, muunlaisen kiinteistön tai kulkuneuvon. Niitä varten tarvitaan vakuutus. Samoin useilla on espanjalainen puhelin- tai nettiliittymä. Kaikkia edellä mainittuja varten on tehtävä suoraveloitukset ja siksi tarvitaan espanjalainen pankkitili, sanoo MOP Consulting -asiointitoimiston Markku Pyykkö.

– Vielä tällä hetkellä harvat laitokset tai yhtiöt suostuvat suoraveloitukseen ulkomailla sijaitsevasta pankista.

Suomalainen saa myös lainaa

Espanjassa virallisesti asuvat ja maahan veronsa maksavat residentit saavat lainaa yleensä samoilla ehdoilla kuin paikallisetkin.

Lisäksi myös ei-residentit voivat hakea espanjalaisilta pankeilta lainaa Espanjassa sijaitsevan asunnon ostoon, mutta pääsääntöisesti pankkien heille myöntämä lainasumma on pienempi. Ei-residenteillä tulee siis olla säästettynä suurempi osuus asunnon hinnasta kuin residentillä.

Vaikka pankkien vaatimukset perustuvat Espanjan keskuspankin antamiin määräyksiin, monissa asioissa ne ovat pankkikohtaisia. Vaadittavat asiakirjat ja todistukset vaihtelevat.

– Asioimme usein asiakkaitamme valtakirjalla edustaen eri pankkiryhmissä ja eroja toimintatavoissa on havaittavissa paljon. Jokainen pankki soveltaa samoja ohjeita eri tavalla, Pyykkö sanoo.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVA: Shutterstock

Lue lisää pankkitilin avaamisesta Espanjassa elokuun 2020 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti0

Your Cart