Espanjan puutarha ja parvekeviljelmät kukoistamaan

Espanjan puutarha ja parvekeviljelmät kukoistamaan

Puutarhurin mukaan moni suomalainen yllättyy, että menestyksekkään sadon saaminen voi olla Espanjassa vaikeampaa kuin Suomessa.
Sergio Pérez García on toiminut 20 vuotta puutarhurina Aurinkorannikolla.

Espanjan ilmasto kutsuu panostamaan kasveihin. Niin huviloiden puutarhat kuin vuokra-asuntojen parvekkeetkin peitetään istutuksin, joista kotimaassa voi vain haaveilla. 

Strand Properties

– Olen huomannut, että suomalaiset tykkäävät hyötykasveista, esimerkiksi puista, jotka antavat hyvityksen eli hedelmiä, kertoo Aurinkorannikolla toimiva puutarhayrittäjä Sergio Pérez García.

Florisol-yrityksellä on paljon suomalaisia asiakkaita. Puutarhurin mukaan monella menee multasormi suuhun, kun satoa ei olekaan tullut Suomesta tutuilla konsteilla. Kasvien menestymään saaminen voi olla Espanjassa vaikeampaa kuin Suomessa.

Erilaiset kausilannoitteet ovat osalle kasveista kriittisiä. Myös tuholais- ja tautitorjunnoille on paljon tarvetta.

– Yksinkertaistettuna voi sanoa, että kesäisin on enemmän ongelmia. Silloin iskevät erilaiset hyönteiset. Talvien kosteus taas tuo sieniä, Pérez García sanoo.

Hyötykasvien kohdalla on oltava tarkkana käytettävien karkotteiden kanssa.

– Suosittelen luomua. Ja jos vain mahdollista, hedelmät on kerättävä ennen myrkytystä. Muuten on odotettava kuukausi ennen niiden keräämistä.

Ikuinen kesä ei tarkoita ikuista satoa

Pérez García muistuttaa, että hyötykasvien sadonkorjuu tapahtuu Espanjassakin suurimmaksi osaksi kesällä. Vihanneksista esimerkiksi tomaatit, kurkut, herneet ja paprikat antavat satoa kesä-lokakuussa. 

Vuoden ympäri satoa tarjoavat sen sijaan porkkanat ja perunat. Ne ovatkin hyviä vaihtoehtoja suomalaiselle Espanjan-talvehtijalle. Niitä voi kasvattaa puutarhurin mukaan hyvin parvekeruukuissakin.

Talvehtijoille sopivia lajikkeita ovat myös alkuvuodesta kauniisti kukkivat mantelipuut, joiden sato kerätään puolestaan alkusyksyllä.

– Talvehtijat voivat nauttia myös sitruspuista, kuten appelsiineista, limeistä ja mandariineista, joiden hedelmät kypsyvät marras-tammikuussa, Pérez García sanoo.

Sitrukset voi saada tuottamaan hedelmiä myös ruukuissa. Moni muukin hyötykasvi viihtyy ruukussa – tosin niissä ne ovat herkempiä ongelmille ja tarvitsevat enemmän huolenpitoa.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Sekä talvehtija että ympärivuotinen asukas saa vinkkejä hyötykasvien viljelyyn toukokuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti
Tilaa Olé-lehti



0

Your Cart