Espanjassa ennustetaan normaalia pääsiäistä

Espanjassa ennustetaan normaalia pääsiäistä

Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, tänä vuonna nähdään Andalusian kaduilla pääsiäiskulkueita normaaliin tapaan.
Veljeskuntien kulkueet ovat Espanjassa tärkeä osa pääsiäisen viettoa.

Vajaan kolmen kuukauden päästä vietettävä pääsiäinen voi olla kahden raskaan koronavuoden jälkeen ensimmäisiä juhlia, jotka vietetään normaalioloissa tai ainakin mahdollisimman lähellä sitä. Tätä mieltä on ainakin Andalusian hallitus.
– Tänä vuonna emme jää ilman pääsiäistä, vakuutti itsehallintoalueen varapresidentti Juan Marín tammikuun alussa lehdistölle.
Pääsiäisviikkoa eli Semana Santaa vietetään tänä vuonna 10.-17. huhtikuuta. Juhla alkaa palmusunnuntaina ja päättyy suurimmassa osassa maata pääsiäissunnuntaihin.
Andalusiassa pääsiäinen on monille vuoden tärkein juhla, ja se on tärkeä tapahtuma myös matkailullisesti. Perinteiset pääsiäisjuhlat kulkueineen avaavat yleensä matkailukauden Andalusiassa. Juhla onkin tänä vuonna nostettu yhdeksi itsehallintoalueen pääkohteista matkailumessuilla, kuten Madridin Fiturissa.

Strand Properties

Uudet lääkkeet ja virusmuunnokset auttavat

Monet ovat syyttäneet Marínia ennustajanlahjojen käytöstä ja liiasta optimismista, mutta pääsiäisen viettämistä ilman suurempia rajoituksia suunnitellaan muuallakin Espanjassa.
Harvat asiantuntijat ovat olleet halukkaita ennustamaan pandemian päättymistä, mutta myös Maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantajana aikaisemmin toiminut espanjalainen Vicente Soriano on todennut, että covid-19 voi todellakin olla ohi muutamassa kuukaudessa.
Todisteina hän pitää uusia viruslääkkeitä ja sitä, että virus muuntautuu enemmän tavallisen influenssan tai RSV-viruksen kaltaiseksi. Tukea ennustukselleen hän saa myös siitä, miten virukset ovat käyttäytyneet aikaisemmissa epidemioissa kuten lintuinfluenssassa, joka oli SARS-Covid-19-virusta vaarallisempi.
Covid-19 on joka tapauksessa jäämässä yhdeksi kausiluonteiseksi virusinfektioksi muiden vastaavien joukkoon.
Aikaisemmin Soriano ennakoi blogikirjoituksissaan oikein muun muassa kolmannen rokoteannoksen tarpeen ja covid-19-viruksen leviämisen rokotteista huolimatta.
Myös koronarajoitusten purkaminen eri puolilla maailmaa keskellä pandemian kuudetta aaltoa antaa aihetta optimismiin.

Muutoksia kulkueisiin ja harjoituksiin

Aivan sataprosenttiseen vapautumiseen koronasta ei Andalusiassakaan vielä luoteta, sillä pääsiäiseksi on jo varauduttu kulkueiden reittimuutoksiin ja muihin varotoimenpiteisiin. Reittimuutokset tarkoittavat kulkueiden siirtämistä kapeilta kaduilta väljemmille.
Täysin koronavapaaseen pääsiäiseen eivät luota myöskään monet kulkueisiin osallistuvat veljeskunnat, jotka ovat pyrkineet rekrytoimaan ylimääräisiä vapaaehtoisia, jotta kaikki tapahtumat pystytään järjestämään myös tartuntatapauksissa. Sen lisäksi yhteisharjoituksia vältetään viimeisten päivien ja viikkojen aikana.

Epäonninen juhlaviikko

Vuoden 2020 pääsiäisjuhlallisuudet peruttiin pandemian takia, ja vuonna 2021 juhlallisuudet vietiin läpi tiukkojen rajoitusten puitteissa. Silloin voimassa oli muun muassa öinen ulkonaliikkumiskielto ja rajoituksia baarien ja ravintoloiden aukioloaikoihin. Vuonna 2019 juhlallisuuksia haittasi sateinen sää.
Andalusian viranomaiset pitävät kansanjuhlien järjestämistä mahdollisena, koska esimerkiksi joulun ajan tapahtumat, kuten itämaan tietäjien kavalkadit, pystyttiin järjestämään perinteisin menoin keskellä pandemian kuudetta aaltoa.

Teksti Jukka Laurimo
Kuva Mika Nuorva0

Your Cart