ESPANJASSA HANKITUN SUOMEN PASSIN HINTA NOUSI

ESPANJASSA HANKITUN SUOMEN PASSIN HINTA NOUSI

Suomen edustustojen myöntämä passi maksaa 1. syyskuuta alkaen 34 prosenttia aiempaa enemmän.

Espanjassa tai muualla Suomen ulkopuolella myönnetyn passin hinta on noussut 175 eurosta 235 euroon. Asiasta tehtiin päätös elokuun viimeisenä päivänä valtionneuvoston raha-asianvaliokunnassa. Asetus tuli voimaan heti seuraavana päivänä. Se on voimassa vuoden loppuun.
Hintojen tarkistukset perustuvat valtion maksuperustelain omakustannusperiaatteeseen. Maksujen korotukset johtuvat yleisestä kustannustason noususta. Lisäksi myös monien edustustojen notaaripalveluiden hinnat nousivat 10–20 eurolla. Edustustojen myöntämän henkilökortin hinta sen sijaan laski 96 eurosta 60 euroon.

Strand Properties

Ulkosuomalaisten etujärjestö huolestunut

– Järkyttävä uutinen, sanoo ulkosuomalaisten etu- ja asiantuntijajärjestö Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Tina Strandberg.
– On selvää, että pitäisi muita vaihtoehtoja kehittää. Suomi-Seura katsoo, että muutos on ristiriidassa valtionhallinnon ulkosuomalaisstrategian ja ulkosuomalaisten toiveiden kanssa. Se myös asettaa Suomen kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Suomessa passin hinta on 50 euroa, sähköisesti haettuna vain 44 euroa. Sähköisesti haetun passin toimitus ei onnistu ulkomaille. Ulkosuomalainen maksaa siis yli viisinkertaisen hinnan passistaan.
– Ehdottomasti pitäisi saada sähköinen haku mahdolliseksi mahdollisimman pian. Kun Suomi haluaa profiloitua digitaalisena edelläkävijänä, on kumma, että asia ei ole vielä edennyt.
– Ja voimassaoloaikaa pitäisi pidentää kymmeneen vuoteen. Se on jo monessa maassa käytössä. Erityisen korkeiksi passikulut nousevat ulkomailla asuvilla lapsiperheillä.
– Jos ajattelee perheitä, joissa on monta Suomen kansalaista, onhan se maksu hurja, Strandberg sanoo.
Suomi-Seura ja Ulkosuomalaisparlamentti ovat jo vuosien ajan esittäneet ulkomailla
myönnetyn passin hinnan laskemista, sen kestoajan pidentämistä kymmeneksi vuodeksi,
passien hakupaikkojen lisäämistä ja hakuprosessin helpottamista ulkosuomalaisille.
– Asetus on nyt voimassa tämän vuoden loppuun. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että asiaa harkitaan uudelleen, Strandberg sanoo.

Espanjasta passeja ja henkilökortteja

Espanjassa passi- ja henkilökorttihakemuksia voi tehdä Madridin suurlähetystössä sekä Málagan, Barcelonan, Torreviejan ja Las Palmasin kunniakonsulaateissa. Kaikissa toimipisteissä vaaditaan aina ajanvaraus.0

Your Cart