Espanjassa nautitaan luomusta – ja etenkin lähiruoasta

Espanjassa nautitaan luomusta – ja etenkin lähiruoasta

Näin löydät luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa Espanjasta.
Fuengirolalainen lihakauppias Salvador Miguel Rueda Martín myy lisäaineetonta ja käsittelemätöntä lihaa.

Espanjassa, ikuisen auringon maassa, voi nauttia joistakin vihanneksista ja hedelmistä ympäri vuoden. Tällaisia ovat esimerkiksi avokado, kivi, mango, papaija, ananas ja Kanarian plátano.

Strand Properties

Keväällä ostoskoriin kannattaa kerätä esimerkiksi mansikoita, pinaattia, artisokkaa ja aprikooseja. Kesä on vesimelonin, paprikan ja tomaattien aikaa ja syksyllä nautitaan perunoista, granaattiomenista ja sienistä. Talvi taas on parsakaalin, kukkakaalin ja sitrushedelmien aikaa.

Silti moni ihmettelee espanjalaisilla hedelmä- ja vihanneslaareilla, miksi ruokaa rahdataan tuhansien kilometrien takaa. Syynä on, että hedelmät ja vihannekset ovat usein värikkäämpiä ja näin houkuttelevamman näköisiä kuin lähempänä kasvatetut lajitoverinsa. Tämän lisäksi luomu- ja lähituotteet ovat usein kalliimpia.

Monen kukkaro ei kestä pelkkiä luomutuotteita, vaikka niiden ravintoarvo saattaa olla jopa moninkertainen ja kemikaalikuorma on huomattavasti pienempi kuin tehomaataloustuotannon.

Toisaalta – vaikka tuotanto alkuperäismaassa olisi ollut kuinka luonnonmukaista, säilyvyys pitkän matkan ja myöhemmän varastoinnin aikana on kyseenalainen, mikäli kemiallisia aineita ei käytetä.

Lähiruoka usein verrattavissa luomuun

Espanjassakin EU-kriteerit täyttävät luomutuotteet merkitään vihreäpohjaisella logollaan, joka kuvastaa tähdistä muodostettua lehteä.

Kaikkien mielestä sertifikaatti ei kerro kaikkea. Fuengirolan Los Bolichesin kauppahallissa Carnicería Romero -lihakauppaa toisessa polvessa pyörittävä Salvador Miguel Rueda Martín on suuri lähituotannon puolustaja.

– On olemassa paljon viljelystavaltaan luomuun rinnastettavia tuotteita, joilla ei ole sertifikaattia, mutta jotka eivät ole yhtään sen huonompia, toteaa Rueda Martín.

– Kun puhutaan puhtaasta lähiruuasta, sen hintaero tuonti- ja massatuotantoelintarvikkeisiin on yleensä 20–30 prosenttia. Luomusertifikaatti saattaa kaksinkertaistaa elintarvikkeen hinnan, ja meidän leveysasteilla siitä maksaminen on usein tarpeetonta.

Prosessoimatonta lihaa läheltä

Rueda Martín toteaa, että mikäli kuluttaja haluaa varmasti tuoretta ja lisäaineetonta ravintoa, lähinnä sijaitseva kauppahalli on erinomainen paikka ostosten tekoon.

Rueda Martín kertoo heidän lihatiskissään olevan vain käsittelemätöntä lihaa, jonka he itse leikkaavat ruhoista.

– Monet suuret ketjut ostavat lihat valmiiksi pakattuina ja on aivan selvää, että jotta niiden väri, koostumus ja haju eivät kärsisi ennen kuin tuote on päätynyt valmistettavaksi kuluttajan keittiöön, niihin lisätään erilaisia aineita.

Kun liha on ollut tarpeeksi kauan kylmiössä leikattuna, on aivan luonnollista, että sen väri tummenee. Se on kypsymisen merkki, mutta koska kuluttaja ostaa valmistiskiltä silmillään, suuret ketjut pistävät lihoihin erilaisia liuoksia prosessia estämään.

TEKSTI ja KUVA: Katia Westerdahl

Lue koko juttu Espanjan luomu- ja lähiruoasta syyskuun 2021 Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart