Estepona, uusi katutaiteen kehto

Estepona, uusi katutaiteen kehto

Esteponan viime vuosien kulttuurihanke on tuonut eri puolille kaupunkia yli 20 taideteosta ja niiden myötä “Ruta de los Murales” -reittiä ympäri käveleviä turisteja.

Estepona_kala
Espanjan suurin seinäteos löytyy Esteponasta.

Esteponasta, Aurinkorannikon länsipäässä sijatsevassa rauhallisesta kaupungista, löytyy aito ja tunnelmallinen andalusialainen vanhakaupunki. Tuon kylämäisen miljöön viehätysvoima kuitenkin hiipuu, kun kävelee 67 000 asukkaan kaupungin uudemmalle puolelle ja keskustaa ympäröiville asuinalueille.

Tai hiipui. Kahden viime vuoden aikana espanjalaiset ja ulkomaiset taiteilijat ovat maalanneet teoksiaan kerrostalojen seiniin eri puolille kaupunkia kaikkien kaupunkilaisten ja matkailijoiden ihailtavaksi. Teokset ovat elävöittäneet ja värittäneet kaupungin yleisilmettä.

Estepona_vaaka
Madre Amorosa ja La Mirada de un Niño ovat Francisco Alarcónin käsialaa.

Kartta turisti-infosta

Kaupungissa on tällä hetkellä yli 20 seinämaalausta, joilla on kaikilla oma tarinansa ja merkityksensä. Maalaukset sijoittuvat noin kahden kilometrin säteelle, mutta eniten niitä on maalattu vanhankaupungin pohjoispuolella sijaitseviin kortteleihin.

Esteponaan saapuessa kannattaa ensimmäiseksi suunnata kaupungin turisti-infoon, joka sijaitsee Plaza de las Flores -aukiolla vanhankaupungin ytimessä. Sieltä saa mukaansa kartan, johon on merkitty teosten sijainnit. Kartan kanssa on helppo lähteä suunnistamaan katutaidereitille, vaikka kyseessä ei olekaan sananmukaisesti reitti, sillä teokset voi kiertää haluamassaan järjestyksessä.

Jos haluaa nähdä kaikki maalaukset, kannattaa aikaa varata useita tunteja, jotta aikaa jää rauhalliseen tutkailuun, valokuvaamiseen ja pausseihin. Käyskennellessä pitkin Esteponaa ei voi olla törmäämättä moneen suloiseen kujaan, puistoon tai aukioon, joita haluaa myös jäädä ihastelemaan. Matkalta löytyy lukuisia ravintoloita ja kahviloita, joiden terasseille kelpaa istua levähtämään.

Esimerkiksi Plaza de las Flores ja Plaza Doctor Arce ovat ihastuttavia aukioita täynnä ravintolapöytiä. Kahvit, virvokkeet tai aterian voi nauttia suihkulähteiden liplattaessa appelsiinipuiden varjossa.

Asukkaiden ylpeys

Yksi ensimmäisistä maalauksista on Casa de la Buena Gente eli Hyvien ihmisten talo, jonka on maalannut Conchi Álvarez. Tammikuussa 2013 julkistettu teos leikkii perspektiivillä, ja on kunnianosoitus naapurustolle. Teoksessa esiintyy muun muassa talossa asuvia henkilöitä. Samassa korttelissa, Tres Banderas -kaupunginosassa, sijaitsee kansainvälisesti kuuluisan ranskalaistaiteilija Eric Amanin teos Ángel, el Buceador.

Esteponan katutaideteokset on rahoitettu pääosin yksityisten yritysten ja yhdistyksien varoilla. Kaupunki kuitenkin ajaa tätä kaupunkikuvan piristämiseen ja turismin lisäämiseen tähtäävää hanketta. Maalauksia odotetaan tulevan vielä lisää. Monet asukkaat antavat mielellään talojensa seinät taiteilijoiden käyttöön ja ovat tyytyväisiä usein harmaiden kortteleiden saamista värinpilkahduksista.

Estepona_mies
Vasemmalla: Juan kertoo taiteilijan halunneen maalata hänen kuvansa Casa de la Buena Gente -teokseen, koska hän on talon vanhin asukas.

Espanjan suurin seinämaalaus

Reitin varrella on myös Espanjan suurin pystysuunnassa oleva katutaideteos nimeltään Día de Pesca eli Kalastuspäivä. Se on Jaénista kotoisin olevan taiteilija José Fernández Ríosin käsialaa ja sen julkistusseremonia järjestettiin helmikuussa 2014. Teos, joka peittää kuuden kerrostalon seinät ja on yli 1 000 neliön kokoinen, sijaitsee Calle Terraza -kadulla Isabel Simón -kaupunginosassa.

Sama taiteilija on tehnyt lisäksi kaksi muutakin seinäteosta. Toinen niistä, Avenida de Andalucían varrella sijaitseva teos, on erikoinen siksi, että kadulla seisova puu on osa teosta. Regando el Jardín eli Puutarhan kastelu -teoksessa tyttö on maalattu kastelemaan letkulla puuta, joka tuossa mittakaavassa näyttää vain pieneltä taimelta.

Estepona_kastelukannu

Suurin osa teoksista on kaksiulotteisia maalauksia, mutta muutamissa niistä on käytetty hyväksi myös eri materiaaleja ja tekniikoita. Esimerkiksi Azul y Plata -teoksessa käytettiin 400 kiloa metallia. Erikoista siinä on myös se, että metalliteokset, jotka myöhemmin nostettiin rakennuksen seinälle, on tehty Alhaurín de la Torren vankilassa.

Jos haluaa kuulla tarkemmin yksityiskohdista, taiteilijoista ja maalausprojekteista voi osallistua Ruta Mar y Murales -kierrokselle, jonka järjestää Turismo Marineron oppaat. Maksullisesta usean tunnin pituisesta kierroksesta saa lisätietoja verkosta osoitteesta turismomarinero.com.

TEKSTI ja KUVAT: Eeva-Maria Hooli

Tilaa Olé-lehti     Anna palautetta

Strand Properties


0

Your Cart