Etätyömahdollisuudet Espanjassa houkuttelevat suomalaisia

Etätyömahdollisuudet Espanjassa houkuttelevat suomalaisia

Monet suomalaiset tekevät töitä Espanjasta käsin Suomeen yrittäjinä, freelancereina tai lähetettyinä työntekijöinä.

Maistuisiko työ paremmalta auringon alla? Etätyö Espanjasta Suomeen ei välttämättä vaadi muuta kuin kannettavan tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Monien alojen freelancerit voivat helposti tehdä töitään ulkomailtakin käsin, ja tietoliikenne mahdollistaa yritysten pyörittämisen netin kautta. Asiakaskontaktit hoituvat helposti sähköpostitse, puhelimitse tai Skypen välityksellä.

Monet suomalaiset tekevät etätöitä Espanjasta Suomeen. Osa on saapunut maahan suomalaisyritysten lähetettyinä työntekijöinä. Monet ulkomailla asumisesta unelmoineet ovat tehneet haaveensa totta perustamalla yrityksen, jota voi pyörittää Espanjasta käsin. Espanjasta käsin konsultoidaan sekä tehdään nettikauppaa ja luovaa työtä.

Espanjasta käsin konsultoidaan sekä tehdään nettikauppaa ja luovaa työtä.

Etätyöhön ulkomaille lähtevän kannattaa selvittää sosiaaliturvaan, veronmaksuun ja työnteon vakuutukseen liittyvät kuviot niin Suomessa kuin kohdemaassakin. Suomessa tietoa etätyön käytännön järjestelyistä saa Kelalta, Verohallinnolta ja Eläketurvakeskukselta.

Euroopan unionialueen asukkaisiin sovelletaan yhden maan sosiaaliturvalainsäädäntöä kerrallaan. Suomalainen ei siis voi kuulua yhtä aikaa esimerkiksi Suomen ja Espanjan sosiaaliturvaan. Lähes poikkeuksetta työntekijä kuuluu työskentelymaansa sosiaaliturvaan.

Esimerkiksi Espanjassa etätyötä tekevän työntekijän katsotaan käytännössä aina kuuluvan Espanjan sosiaaliturvaan, mikäli hän tekee työtään fyysisesti Espanjassa. Sääntöön on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Jos esimerkiksi suomalaisen yrityksen työntekijä lähetetään yli kuukauden pituiselle työkomennukselle ulkomaille, katsotaan hänet yleensä lähetetyksi työntekijäksi.

– Tärkeää on tehdä pohjatyö kunnolla ennen kuin aloittaa yritystoiminnan vieraassa maassa. EU-maissa toimiessa laskutus maasta toiseen ei onneksi tuota ongelmia, kommentoi Espanjassa työskentelevä monitoimiyrittäjä Tuomo Ihamäki.

TEKSTI: Anna Venejärvi
KUVA: Shuttertock

Lue lisää etätyömahdollisuuksista ja etätyötä Espanjasta käsin tekevien kokemuksista syyskuun  2018 Olé-lehdestä.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


Post a new comment

0

Your Cart