Guaro tarjoaa mantelinkukkien taikaa vuoristokylässä

Guaro tarjoaa mantelinkukkien taikaa vuoristokylässä

Sierra de las Nieves -vuoriston kehystämä maalaiskylä vetää kävijöitä puoleensa. Manteliparatiisiksikin kutsuttu Guaro on alkuvuodesta kauneimmillaan.
Guaron ympäristö mantelikukkaloistossa.

Automatka Fuengirolasta Málagan maakunnassa sijaitsevaan Guaron kylään on vain 35 kilometriä pitkä, mutta maisemat matkan varrella ovat kaikkea muuta kuin yksitoikkoiset. Benalmádenasta Mijasiin nouseva maantie vie kaarteisia mäkiä ylös ja alas, kivuten pikkuhiljaa vuoristoa ylöspäin. Jokaisen mutkan takaa paljastuvat toinen toistaan kauniimmat näkymät – vehreitä vuoria, pikkukyliä ja kauempana alhaalla kirkkaasti välkkyvä meri.
Mijas Pueblon valkoinen kylä näyttäytyy komeasti koko laajuudessaan, ja hiukan myöhemmin Suomen Vain elämää -TV-sarjastakin tuttu Mondan linna kohoaa näyttävästi edessäpäin.
Ajamme Mondan kylän läpi varovasti väistellen ihmisiä kapeilla kaduilla arkipuuhissaan. Pian nousemmekin jo kohti Guaroa – pientä, mutta kauneudellaan kävijän hurmaavaa maalaiskylää. Kylässä on asukkaita reilut 2 000, ja sen perinteisten valkoisten talojen välissä kiemurteleviin katuihin ja kujiin on helpointa tutustua jalkaisin.
Kylään saapuessamme pääkatukin on suljettu autoilta sinne riviin asetettujen torikojujen takia. Tunnelma arkipäivänä on rauhallinen. Guarosta löytyy vielä peruskoulu, jonka oppilaat tuovat eloisuutta katukuvaan.

Strand Properties

Portti luontoelämyksiin

Guaro sijaitsee 343 metriä merenpinnan yläpuolella, aivan Sierra de las Nieves -luonnonpuiston kainalossa, ja joka suuntaan avautuvat komeat maisemat hemmottelevat koko kylää.
Kulku Guaron kautta Sierra de Las Nievesin luonnonpuistoon kasvattaa koko ajan suosiotaan. Unescon biosfräärialueeksi määrittelemä lumihuippuinen luonnonpuisto tarjoaa mahdollisuuksia monipuolisen luonnon tarkkailuun, vaellukseen ja seikkailuaktiviteetteihin, kuten maastopyöräilyyn ja melontaan. Myös opastettuja kävelyretkiä on tarjolla.
Useita eri ekosysteemejä sisältävässä luonnonpuistossa esiintyy muun muassa pyreneidenvuorikauriita, metsäkauriita, villisikoja ja petolintuja, kuten erilaisia kotkia ja muuttohaukkoja.

Varaslähtö kevääseen

Vaikka vuoristossa ilma voi olla hiukan viileämpää, ei se pysäytä mantelipuiden kukintaa, joka käynnistyy jo kuudessa lämpöasteessa. Retki Guaroon alkuvuodesta on kuin pieni varaslähtö kukkivaan kevääseen.
Mantelipuiden valkoista ja vaaleanpunaista hehkuvat kukinnot täyttävät maaseudun maisemat kuin kirsikankukat Japanissa. Tätä erityistä aikaa juhlistetaan viettämällä joka vuosi tammikuun viimeisenä sunnuntaina mantelikukkien päivää (Día del Almendro).
Guaron seutu onkin perinteisesti tunnettu erityisesti mantelintuotannosta. Manteli kuuluu luonnollisesti useisiin alueen perinteisiin ruokalajeihin, ja niistä valmistetaan myös monia makeita herkkuja, kuten kakkuja, keksejä ja nugaata.
Mantelipuiden lisäksi Guaron maisemiin kuuluu myös muita puuvartisia lajeja, kuten oliivi-, appelsiini- ja sitruunapuita. Erityisesti oliivin kasvatus on edelleen tärkeä elinkeino. Museo etnográfico del aceite esittelee alueen oliiviöljyn historiaa, arabiaikaisia öljyntuotantotapoja ja työvälineitä. Museo sijaitsee Centro Cultural Al-Ándalus -rakennuksessa, aivan turisti-infon vieressä.

Kulttuuria ja tapahtumia

Guaron hautausmaalla on aina paljon kukkia.

Kylässä näkemisen arvoinen käyntikohde on erityisen kaunis hautausmaa, jossa muistolaatat, erilaiset muistoesineet ja lukuisat tuoreet kukat on aseteltu valkoisille hautaseinämille. Keskeltä hautausmaata löytyy pieni kappeli.
Guarosta löytyy tietysti myös paikallinen kirkko, Iglesia de San Miguel Arcángel. Kirkko on rakennettu alun perin jo 1500-luvulla, ja sitä on restauroitu moneen otteeseen.
Kylään vetävät kävijöitä myös vuosittaiset perinteiset tapahtumat. Erityisen suurta suosiota nauttii syyskuussa järjestettävä Luna Mora -festivaali, jonne saapuu esiintymään andalusialaisen musiikin suuria nimiä. Tuhannet kynttilät valaisevat kylää auringon laskiessa festivaali-iltojen aikana. Paikalliset torimyyjät esittelevät tuotteitaan keskiaikaisiin asuihin pukeutuneina.
Tapahtumat ja kulttuurikeskus pitävät yllä tietoa alueen historiasta ja eri kansojen mukanaan tuomista perinteistä. Hiljaisuutta kaipaavalle Guaro tarjoaa mahdollisuuden hengähtää luonnossa kiireisen nykyelämän keskellä.

Mantelinkukkia Guarossa ja viiniä Álorassa – 2.2.

Tule mukaan Olé-lehden lukijamatkalle Guaroon ja Áloraan torstaina 2. helmikuuta. Matka sisältää kuljetukset, suomenkielisen opastuksen, maistiaiset, aamiaisen matkanvarrella ja lounaan Guarossa. Vierailemme viinitilalla Álorassa ja tutustumme jalkaisin Guaron maisemiin ja nähtävyyksiin.
Lisätietoa retkestä ja varaukset:
· (+34) 952 47 07 94
· lukijamatkat@olekustannus.com
· www.olekustannus.com/lukijamatkat/guaro-ja-alora0

Your Cart