Hoitotakuu puhuttaa Suomessa. Millainen julkisen terveydenhuollon tilanne on Espanjassa?

Espanjassa ei-kiireellisen hoidon rajat ovat pääosin Suomea tiukemmat. Tosin eroja on, sillä 17 itsehallintoaluetta vastaavat omasta terveydenhoidostaan.

Esimerkiksi Andalusiassa, jossa suomalaisten suosima Aurinkorannikko sijaitsee, tarvittavat tutkimukset on toteutettava kuukauden kuluessa lähetteen saamisesta ja erikoislääkärin vastaanotolle on päästävä kahden kuukauden sisällä. 

Monien kirurgisten toimenpiteiden kohdalla enimmäisodotusajaksi on asetettu Andalusiassa kuusi kuukautta.

Tästä on olemassa poikkeuksia, joihin kuuluvat esimerkiksi lukuiset yleiset toimenpiteet, kuten lonkka-, polvi- ja tyräleikkaukset, jotka on hoidettava nopeammin eli neljän kuukauden kuluessa.

Hoitotakuuta ei usein määrätty lailla

Monilla Espanjan alueilla hoitoon pääsemisen määräajat ovat edellämainittuja pidempiä tai rajoja ei ole säädetty.

Koko Espanjassa on kuitenkin olemassa lista toimenpiteistä, joiden lainmukainen hoitotakuu on kuusi kuukautta. Ne ovat kaihileikkaus, lonkan tekonivelleikkaus, polven tekonivelleikkaus ja tietyt sydänleikkaukset.

Hoitovelka kasvaa

Tavoitteet tai lait eivät kulje käsi kädessä todellisuuden kanssa. Sairastunutta kiinnostaakin enemmän, kuinka pitkään jonossa on odotettava.

Suomen THL:n tilastojen mukaan kiireetöntä erikoissairaanhoitoa joutui odottamaan elokuussa 2022 keskimäärin 65,5 vuorokautta. Espanjan terveysministeriön tilastojen mukaan sama luku oli Espanjassa 99 päivää. Hoitotakuu ei toteudu Espanjassakaan – paikoin huonommin kuin Suomessa.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli, KUVA: Shutterstock

Lue aluekohtaiset hoitojonotilastot sekä suomalaispotilaiden kokemukset julkisesta terveydenhoidosta joulukuun 2022 Olé-lehdestä.