Huomioi remontissa Espanjan ilmasto ja rakennuskulttuuri

Huomioi remontissa Espanjan ilmasto ja rakennuskulttuuri

Espanjassa ei remontoida kuten Suomessa.
Ilkka Brax on remontoinut Espanjassa jo pari vuosikymmentä. Hän rakentaa myös suomalaisia saunoja.

Remontoinnin ammattilaisten mukaan moni asia on Espanjassa erilainen materiaaleista ja toimintatavoista ja rakennuskulttuurista lähtien.

Strand Properties

Tyypillisimmät haasteet liittyvät sisätiloihin kertyvään kosteuteen, joka johtuu talven kylmyydestä ja kesän hiostavasta kuumuudesta. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa homeen estämiseksi.

Muista ilmanvaihto

Ilkka Brax on remontoinut asuntoja Espanjassa jo kaksikymmentä vuotta. Hän tietää, että jos kodin ilmanvaihto ei ole kunnossa, hometta alkaa helposti muodostua kylmille seinäpinnoille, etenkin nurkkiin.

Koska Espanjassa ei yleensä ole ilmanvaihtojärjestelmiä, sellaisia pitää tehdä.

– Yksinkertaisin ratkaisu on seinään tehty reikä, jonka ulkopuolelle tulee ritilä pitämään moskiitot poissa. Remontin yhteydessä voidaan myös rakentaa koneellinen ilmanvaihto, joka parantaa huoneilman laatua, Brax kertoo.

Ikkunat eivät saisi olla liian tiiviit, jotta ilma ei huononisi sisällä. Toisaalta vuotavat lasit ja karmit eivät pidä lämpöä sisällä talvisin, jolloin lämmityskustannukset nousevat turhan paljon. 

– Espanjassa harvemmin asennetaan lämpölaseja eli ”tuplaikkunoita”, mutta suosittelen niiden vaihtamista lämmöneristyksen ja energiatehokkuuden parantamiseksi.

Espanjassa ei usein ole vesi- ja seinäeristyksiä

Braxin yleisimmät remonttikohteet ovat keittiöt ja kylpyhuoneet. Niissä putki- ja vesivauriot ovat yleisiä.

Yleensä kylpyhuoneisiin ei ole tehty vesieristyksiä.

– Vesieristystä sisätiloissa ei yleensä ole, sillä ”eihän sisällä sada”. Itse laitan aina vesieristeet kylpyhuoneeseen remontin yhteydessä.

Eristykset puuttuvat useimmiten myös seinistä. Kiviseinät varastoivat kylmää, jolloin talvisin asunnoissa voi olla todella viileää.

Kylmää vastaan taisteleminen käy Braxin mukaan parhaiten ilmalämpöpumpun avulla.

– Itselläni on kotona varaava takka sekä osittain aurinkolämmöllä toimiva vesikiertoinen lattialämmitys.

Seinien eristäminen ei aina käy ongelmitta luurankorakenteisissa asunnoissa.  Kun pitää tehdä toinen seinä ja väliin esimerkiksi äänieristys, pienissä huoneissa huonekoot pienenevät entisestään, Brax toteaa.

TEKSTI: Satu Väisänen
KUVAT: Haastateltava

Lue huhtikuun 2021 Olé-lehdestä useamman ammattilaisen vinkit Espanjan asunnon remonttiin!

Lue digilehti
Tilaa Olé-lehti0

Your Cart