Ihotautilääkäri: Ihoa voi suojata auringolta myös sisäisesti

Ihotautilääkäri: Ihoa voi suojata auringolta myös sisäisesti

Almudena Nuño González, 40, on Madridissa toimiva ihotautien erikoislääkäri, jolla on lääketieteen tohtorin titteli. Hän vastaa aurinkoon ja ihonhoitoon liittyviin kysymyksiin.

Kysymys: Mitä ohjeita antaisit suomalaiselle, sinisilmäiselle ja vaaleaihoiselle ihmiselle, joka saapuu kesälomallaan Espanjaan ja toivoo saavansa hieman rusketusta, mutta haluaa suojata ihonsa auringon haitoilta?

Strand Properties

Vastaus: Kuvailemasi henkilön iho on tyyppiä 1 tai 2, joka tarkoittaa, että hänen ihollaan ei ole yhtä paljon melaniinia kuin esimerkiksi Etelä-Euroopasta kotoisin olevilla. Tämä tarkoittaa, että iho palaa herkästi. Korkeimmilta leveysasteilta tulevilla on geeniperimä, joka edesauttaa auringonsäteiden imeytymistä heidän ihoonsa, koska aurinkoa ei ole ympäri vuoden saatavilla. Ensisijainen asia on, että tällainen henkilö käyttää riittävää aurinkosuojaa. 

Ruskettumisen puutteesta ei tarvitse kantaa huolta, sillä iho ruskettuu aurinkovoiteista huolimatta. Auringonsuojakerroin tulee valita ihotyypin mukaan. 

On hyvä tiedostaa, kuinka kauan voi oleskella auringossa palamatta. Jos tämä aika on esimerkiksi viisi tai kymmenen minuuttia, 50-suojakerroin takaa ainakin muutaman tunnin huolettoman oleskelun auringossa. On kuitenkin otettava huomioon, että esimerkiksi hikoilu ja uiminen vähentävät voiteiden tehon kestoa. Sen lisäksi voide on levitettävä huolellisesti. 

Ihoa voi suojata auringolta myös sisäisesti. Espanjassa aurinkovoiteita valmistavat merkit myyvät myös lisäravinteita, jotka suojaavat ihoa auringolta. Niitä saa apteekeista. 

Suosittelen myös päähineen ja aurinkolasien käyttöä sekä pidättäytymistä auringossa oleskelulta keskipäivän tunteina. 

Kysymys: Miksi ihosyövät ovat lisääntyneet niin rajusti, kun aurinko on ollut olemassa aina?

Vastaus: Tähän on olemassa monia eri syitä. Elinajanodotteemme kasvaa koko ajan, mikä tarkoittaa, että saamme elämämme aikana paljon enemmän aurinkoa ja siten myös auringonsäteiden aiheuttamia haittoja. 1920-luvulla Coco Chanel teki tietämättään paljon hallaa terveydellemme, kun alkoi rinnastaa ruskettumista kauneuteen. Otsonikerroksen ohentuminen monin paikoin maapallolla lisäsi selvästi ihosyöpätapauksia.

Kysymys: Millaisia aurinkosuojavoiteita suosittelet? 

Vastaus: On olemassa kemiallisia ja fyysisiä aurinkovoiteita, sekä voiteita, joissa on molempien ainesosia. Ne toimivat eri tavoin. Fyysiset aurinkosuojat estävät säteilyn pääsyn iholle, kemialliset muuttavat sitä. Ennen fyysiset aurinkosuojat tunnisti siitä, että ne jättivät ihon valkoiseksi. Aurinkovoiteen tuoteseloste kannattaa lukea ennen ostopäätöstä.

Ihanteellinen voide suojaa sekä UVB- että UVA-säteiltä, mutta niitä myydään etupäässä apteekeissa. 

Valitse voide, joka sopii ihotyyppiisi sekä siihen aktiviteettiin, jota auringossa suoritat.

Alle 6-kuukautisille vauvoille suosittelen varjoa ja vaatteita auringonsuojana ja vanhemmille lapsille fyysistä aurinkosuojaa. 

TEKSTI: Katia Westerdahl
KUVA: Unsplash

Juttu on osa Olé-lehden uutta juttusarjaa 10 kysymystä asiantuntijalle. Lue 7 muuta kysymystä ja vastausta toukokuun 2023 Olé-lehdestä.

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart