Jerez de la Frontera – sherryn pääkaupunki

Jerez de la Frontera – sherryn pääkaupunki

Olé-lehti järjestää 10.2. lukijamatkan ihastuttavaan Jerez de la Fronteran kaupunkiin.
Jerezin katedraali on rakennettu muinaisen moskeijan paikalle.

Cádizin maakunnassa sijaitseva Jerez de la Frontera, lyhennettynä Jerez, on ihastuttava noin 200 000 asukkaan kaupunki. Yksi Jerezin suurimmista vetonauloista on sherry-viini eli espanjalaisittain jerez, mutta kaupungilla on toki muutakin tarjottavaa. Vanhankaupungin maurien aikaan vievä arkkitehtuuri palatseineen ja kirkkoineen sekä kaupungin hevos- ja flamencoperinne vetävät puoleensa niin ulkomaalaisia kuin kansallisiakin turisteja. 

Strand Properties

Jerezin kaupunki on jalkaisin tutustumisesta pitävän unelma. Ydinkeskusta muodostuukin kävelykaduista. Tämän kompaktin kaupungin päänähtävyyksiin tutustumiseen riittää yksi päivä, mutta toki kauemminkin voi vierailla. Kaupungilla on hyvätasoinen ja edullinen hotellitarjonta.

Paras tapa suorittaa ensivierailu on joko ajaa kaupunkiin omalla autolla ja jättää se esimerkiksi parkkihalliin visiitin ajaksi, tai käyttää hyödyksi opastettua matkaa. Olé-lehti järjestää noin 2000 kilometrin päässä Aurinkorannikosta sijaitsevaan Jereziin päiväretken 10.2.

Alcázar de Jerez de la Frontera

Alcázar-linnoitus vie maurien aikaan.

Alcázarin linnoitus on peräisin XII-luvulta ja muodostaa yhden harvoista Almohad-arkkitehtuurin jäänteistä Iberian niemimaalla. Linnoitus on hyvin säilynyt ja vierailija voi ihastella muun muassa linnoituksen sisäänpääsyportteja ja menneen ajan arabikylpylää. Linnoitus on vierailijoille avoinna koko vuoden, tosin kesäaikaan ja viikonloppuisin vain klo 14:30 asti, muulloin 17:30 asti.

Kylpylöiden ystäville tiedoksi, että Jerezistä löytyy myös toiminnasa olevia arabikylpylöitä. Tällainen on muun maussa Hammam Andalusí. Löydät lisätietoja tästä lumoavan rentouttavasta paikasta klikkaamalla hammamandalusi.com.

Kaupungin nimekkäät bodegat

Jerezistä on vaikeaa puhua mainitsematta sherry-bodegoita, sillä ne paitsi tuovat toimeentulon tärkeälle osalle paikallisväestöä myös antavat arkkitehtuurisen leimansa kaupungille. Maineikkaimmilla bodegoilla kuten Sandemanilla, John Harveyllä, Domecqilla ja González Byassilla on edustus Jerezissä. Kaikki tarjoavat maksullisia viininmaistiaiskäyntejä.

Sherry on tärkeä osa Jerezin identiteettiä. Väkevöityä viiniä lorautetaan lasin lisäksi paikallisiin ruokiin.

Sherry-viini näkyy myös jereziläisessä gastronomiassa. Ei ole lainkaan tavatonta, että ruokalistalta löytyy sherryssä marinoituja tai sherryllä höystettyjä makupaloja. Älä lähde kaupungista maistamatta gambas al jerez, sherryllä maustetut katkaravut. Kuten kaikissa eteläisen Espanjan rannikkokaupungeissa, kalaruuat näyttelevät isoa roolia myös Jerezin gastronomiassa. Alueen erityisherkkua on pescaíto frito eli uppopaistettu kala. Vaikka ei olisi paistetun ruuan ystävä, tätä ei kannata sivuttaa!

Andalusian kuuluisin hevosperinne löytyy Jerezistä

Hevosten ystävä ei voi sivuttaa Real Andaluza del Arte Equestre-koulua, joka on klassisen kouluratsastuken tyyssija ja sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Yksityksen Álvaro Domecqin vuonna 1973 perustama koulu on tätä nykyä Andalusian aluehallituksen alainen. Vierailija voi esimerkiksi odottaa aivan käsittämättömän upeita hevosbalettinäyöksiä, joissa hevoset tanssivat klassisen musiikin tahdissa. Noin 90 minuuttia kestävän “Cómo bailan los caballos andaluces” spektaakkelin voi nähdä 27 euron pääsymaksulla (aikuiset) ja 17 eurolla (lapset 13 ikävuoteen asti ja eläkeläiset). Mikäli haluat tutustua koulun tiloihin ilman spektaakkelia, sekin on mahdollista. Lisätietoa: realescuela.org.

Plaza del Arenal aukio Arenal-aukio muodostaa Jerezin ydinkeskustan, jonka ympärille rakentuu kaikki muu liiketoiminta paitsi viinibodegat. Mikäli haluat päästä ostoksille tai löytää lounas- tai illallisravintolan, aloita tutkimusretkesi Arenalin aukiolta. Jos olet saapumassa kaupunkiin omalla autollasi, Arenalin aukion alapuolella sijaitseva parkkihalli on hyvä paikka auton säilytykseen.0

Your Cart