Kääntäjä on suomalaisen kirjallisuuden lähetti Espanjassa

Kääntäjä on suomalaisen kirjallisuuden lähetti Espanjassa

Yli 30 suomalaista kirjaa kääntänyt Luisa Gutiérrez Ruiz levittää suomalaisen kirjallisuuden helmiä Espanjaan ja Etelä-Amerikkaan.


Kääntäjä Luisa Gutiérrez Ruiz rakastui suomalaiseen kirjallisuuteen luettuaan Minna Canthia.

Luisa Gutiérrez Ruiz on yksi harvoista suomesta espanjan kielelle kirjallisuutta kääntävistä ammattikääntäjistä. Alun perin Gutiérrez Ruiz opiskeli saksan kieltä, mutta luettuaan Minna Canthin Papin perheen hän muutti urasuunnitelmansa.

– Se teos muutti kaiken. Päätin, etten haluakaan kääntää saksaa, vaan suomalaista kirjallisuutta.

Suomen kieli on monella tapaa läsnä Madridissa asuvan Gutiérrez Ruizin elämässä. Hän on päivätöissä Suomen Madridin-instituutissa, jossa hän työskentelee tiedottajana. Iltapäivät ja illat hän omistaa käännöksille. Gutiérrez Ruizin mies on suomalainen, ja kotona pari puhuu usein suomea.

Gutiérrez Ruizin ensimmäinen käännöstyö oli vuonna 2010 espanjaksi julkaistu Anja Snellmanin Lemmikkikaupan tytöt, eli Las chicas de la tienda de mascotas. Sittemmin hän on kääntänyt espanjaksi noin 30 kirjaa, aina romaaneista runoihin, lastenkirjallisuuteen ja näytelmäteksteihin. Hän on tehnyt käännöksiä paitsi Espanjan, myös Latinalaisen Amerikan markkinoille.

“Tunnen, että minulla on velvollisuus auttaa suomalaisen kirjallisuuden levittämisessä.”

–  Tunnen, että minulla on jonkinlainen velvollisuus auttaa suomalaisen kirjallisuuden levittämisessä. Meitä suomi-espanja-kääntäjiä on niin vähän.

Suomalaiskustantamot lähettävät kääntäjille uutuusteoksia luettaviksi, ja niiden joukosta Gutiérrez Ruiz valikoi sopivia kirjoja Espanjan markkinoille tarjottavaksi. Ilman hänen omaa aktiivisuuttaan monella suomalaisteoksella ei vieläkään olisi espanjankielistä käännöstä.

– Tässä mielessä kääntäjän rooli kirjojen markkinoinnissa on todella tärkeä, Gutiérrez Ruiz toteaa.

TEKSTI ja KUVA: Anna Venejärvi

Lue lisää kirjallisuuden kääntäjän työstä syyskuun 2018 Olé-lehdestä!

Lue digilehti     Tilaa Olé-lehti

Strand Properties


0

Your Cart