”Kanarianlaivalta on turha odottaa eksotiikkaa tai risteilytunnelmaa”

”Kanarianlaivalta on turha odottaa eksotiikkaa tai risteilytunnelmaa”

Autolla Euroopan läpi huristelleen ja manner-Espanjasta laivalla Gran Canarialle seilanneen Jari Karjalaisen mukaan laivamatkalle kannattaa lähteä vain käytännön syistä.

– Se oli tylsistyttävä kokemus, Jari Karjalainen kuvailee 37 tuntia kestävää Huelvan ja Las Palmasin välistä laivamatkaa.

Strand Properties

Hän seilasi sen viime syyskuussa. Vuodesta 2004 Gran Canarialla suurimman osan vuodesta asunut mies matkaa tavallisesti viiden tuhannen kilometrin matkan lentäen – kuten suurin osa suomalaisista. Tällä kertaa hän ja Sami Spåra päättivät hypätä auton rattiin, koska tuomista oli todella paljon. Näin he saivat suuren tavaralastin sekä Suomessa olleen auton kotisaarelleen.

– Laivamatkalle kannattaa lähteä ihan vain käytännön syistä eli jos tuo saarelle tavaraa tai auton, Karjalainen sanoo.

”Turha odottaa eksotiikkaa”

Vaihtoehtoina ovat Baleària-varustamon tai Naviera Armas Transmediterránean alukset. Lähtöpisteinä kohti Gran Canariaa, Teneriffaa ja muita Kanariansaaria toimivat Manner-Espanjassa Huelva ja Cádiz.

– Turha odottaa eksotiikkaa. Ne ovat enemmänkin rahtilaivoja, jotka kuljettavat myös ihmisiä.

Karjalainen muistuttaa, ettei Manner-Espanjan ja Kanarian välillä ole luvassa midnight showta tai tax free -myymälöitä.

– Suomalaiset ovat tottuneet Ruotsin tai Tallinnan laivojen yltäkylläiseen meininkiin, mutta tämä on ihan eri maailma. Jos odottaa risteilytunnelmaa, saattaa pettyä pahasti.

Hän neuvookin lataaman iPadille tai muulle laitteella elokuvia tai lukemista sekä varautumaan pitkästymiseen.

Tyyristä lystiä

Myöskään tarkan markan miehen tai naisen ei kannata suunnitella matkaa säästöjä havitellakseen, sillä laivamatka on hintava.

Jari Karjalainen ja Sami Spåra saapuivat Suomessa vietetyn kesän jälkeen takaisin kotisaarelleen Gran Canarialle, jossa he pyörittävät saunabaaria.

– Niille, jotka eivät ole residenttejä, se on tyyristä hommaa. Sen vuoksi hyvin harva Kanarian talviasukas käyttää laivayhteyttä. Me olemme kirjoilla saarella ja saimme 75 prosentin alennuksen. Ei tässä silti voitolle jäänyt.

Jari tekisi saman reissun uudestaankin – tosin mielellään vielä hitaammin. Euroopan läpi ajaminen on ihan kivaa, jos sen tekee rauhallisesti, jolloin ehtii vähän katsella maisemiakin. Siinä saa samalla kaupunkilomia ja siirtymisen paikasta a paikkaan b, vaikka laivan risteilytunnelma uupuukin.

TEKSTI: Eeva-Maria Hooli
KUVAT: Haastateltavat

Lue marraskuun 2021 Olé-lehdestä koko juttu auto- ja merimatkasta Suomesta Kanarialle!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart