Karkota kutsumattomat vieraat Espanjan kodista

Karkota kutsumattomat vieraat Espanjan kodista

Torppaa Espanjan kotia uhkaavat haittaeläimet, kuten torakat ja rotat, ammattilaisen avulla.
Saúl Martínez kertoo, että tuholaistorjujan työssä hauskinta on asiakkaiden arviot eläinten koosta. Torakat ovat usein kämmenen ja rotat kissan kokoisia.

Kun lattialla vilahtaa monta kertaa koppakuoriaista suurempi kaveri, moni kiljahtaa. Torakka on yksi vihatuimmista koteihin tulevista vieraista. 

Strand Properties

Espanjassa torakka on tavallinen näky etenkin kesäkuukausina. Silloin haittaeläimiä torjuvan TCS-yrityksen Saúl Martínezillakin riittää töitä.

Yleensä ensimmäinen keino on tavanomainen myrkytys. Jos se ei tehoa, pitää ongelmaa tutkia tarkemmin. Joskus ammattilainen tosin näkee asunnon ongelmat ja puutteet heti ensisilmäyksellä. 

– On selvää, että käytät mitä käytät, ne palaavat, jos et korjaa ongelman alkuperää. Silloin olet tuomittu myrkyttämään aina vain uudestaan ja uudestaan ja joka kerta useammin. Ne tulevat vastustuskykyisemmiksi aineille.

Haittaeläinten karkottamisessa ykkösasia onkin ennakointi. 

Siistiä ja aukot kiinni

Vaikka torakat eivät läheskään aina ole merkki asunnon epäsiisteydestä, siisteydestä ja järjestyksestä on hyvä huolehtia.

– Keittiön kaapeissa ei kannata säilyttää tavaroita tai kippoja ja kuppeja, joita ei käytetä. Ne keräävät likaa ja kosteutta.

Toinen ennaltaehkäisevä keino on sulkea kaikki reiät, mistä hyönteiset pääsevät sisään. 

Pääsääntöisesti maan tasalla tai toisessa kerroksessa – eli viemärien ja puutarhojen lähellä – sijaitsevat asunnot kärsivät eniten. 

Omakotitaloissa ongelman ydin on usein kellarissa. Toinen kriittinen paikka on korotetut sisäkatot. Eläimet liikkuvat etenkin putkihormistoissa ja kosteissa paikoissa.

– Suosittelen niitä, jotka viettävät osan vuodesta Espanjassa ja jättävät asuntonsa juuri kuumimmiksi kuukausiksi tyhjiksi, pyytämään luottohenkilöä käymään laskemassa vettä. Jos märkätiloja ja keittiötä ei käytetä, viemäriputket kuivuvat. Torakat voivat löytää sieltä väylän ulos, Martínez sanoo.

– Jos ei ole ketään, joka voi tehdä tämän palveluksen, on tärkeää peittää hyvin pesualtaiden ja suihkujen viemärit sekä laskea pönttöjen kannet. Sieltä voi tulla isompiakin otuksia kuin torakat – jopa rottia.

TEKSTI ja KUVA: Eeva-Maria Hooli

Lue koko juttu haittaeläinten torjumisesta Espanjassa elokuun Olé-lehdestä!

Lue digilehti Tilaa Olé-lehti0

Your Cart